30 август 2012

Политкоректност в Русия

През последната седмица, след като приключиха с пънкарките от Pussy Riot, заздравиха страната и нахраниха рибките, руснаците решиха да се погрижат и за бъдещето си - за младото поколение. И тъй като покрай акцията на пуситата се оказа, че психиката и нравствените устои на руснаците са бая лабилни и лесно се разклащат, руското общество предприема крути мерки за укрепване на морала и детската психика. Все пак говорим за бъдещето на страната, и за да го предпазят това бъдеще от РДАТР предлагат "Ну погодида се излъчва  само вечер, след 23 часа, като филми за възрастни.
Честно казано, доста странни представи имат в Русия за филми за възрастни, телевизиите в другите страни (пък и би трябвало в самата Русия) например пускат съвсем друга продукция, която се разделя на софт- и хард-. Пък и ако си спомните през съветските времена какви бяха филмите "за възрастни" (жена си мие краката до коляното) то примерно свинята с трите реда бански си е жива порнография от една страна и силно деформираща детската психика от друга. Така че ще го забранят, как няма да го забранят - и не само, ами направо да  го пускат в специализираните сайтове в категорията "хентай".
Какво да се прави, такива са времената - вече не можеш да наричаш негрите - негри, циганите - цигани, педерастите - педерасти. Трябва да ги наричаш афро-американци, гейове и роми, от което те не стават по-малко негри, цигани и педерасти. Политкоректност, какво да се прави - в Америка посегнаха на Том Сойер, Хъкълбери Фин и на Чичо Томовата колиба, в Русия като нямат негри и роби за вълка и заека се хванаха.
Всъщност, предложението на РДАТР си е напълно в реда на нещата - при положение, че поколенията, които отраснаха с "Ну погоди" не само изгубиха студената война и допуснаха разпада на свръхдържавата СССР (а сега ронят крокодилски сълзи по нея), но и със завидно усърдие продължиха вековните руски традиции в алкохолизма. Как я смятате тая, това анимационно филмче не е оказало никакво влияние ли? Хайде де, що СССР спечели Великата отечествена? Щото войниците му тръгваха на бой с вика "За Родину! За Сталину!". Как си я представяте да щурмуват Берлин примерно с "Ну, Гитлер, погоди!", а? Как ще стане това?
Така че - да се забрани - ама веднага, никакво излъчване преди 23:00! Дори с червена точка да се излъчва или пък да се показва като филм на ужасите - пак не е за детска аудитория.
Кофти в случая е, че за разлика от мисленето и манталитета на руските държавни чиновници, техниката отдавна е изпреварила времето им - сериите на "Ну погоди" се намират свободно в интернет, има ги на дискове, има и таблети и други джаджи - телевизията отдавна не е единственият или основният източника на информация и забавления и файда от забраната - йок!
Или пък е висока топка към батюшка Путин - да се намеси, да смъмри лошите чиновници, които искат да отнемат зайчето и вълка от децата - знам ли ги, необятна е руската душа. Необятна, но политкоректна!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!