04 април 2013

Ха, не ставал!

За последно Левски въобще спечели нещо през 2009 г. - шампионската титла. Треньор тогава беше Емил Велев. Той пое отбора след злополучния мач в София с БАТЕ Борисов (който все още твърдя, че БАТЕ спечели на късмет) и в общи линии се задържа 1 година - до август 2009 г., когато беше сменен веднага след реванша със Санта Хулия (Андора).
За тази една година, няма какво да се лъжем, Левски игра много непостоянно, много слабо и много неубедително. Редуваше силни и слаби мачове, но все пак стана шампион, като освен, че би Литекс и в София, и в Ловеч, би и ЦСКА с 2:0 - казвам го, защото е един от малкото мачове в последните 20 години, който завърши с нещо различно от 0:0 и 1:0. Не мога да кажа, че тогава надиграхме ЦСКА, но ги излъгахме - трябваше ни победа на всяка цена, грозна победа, но победа. Иначе през целия сезон Велев беше на нож с феновете, издигаха се плакати "Кокалче, не ставаш", искаха му оставката за щяло и нещяло, той ги нарече пияници и наркомани или пък "не чуваше" какво му викат от трибуните. Както и да е, важното е, че Левски тогава стана шампион. 
Велев го смениха по никое време, тъкмо беше почнала кампанията в евротурнирите. Силен или слаб, Левски все пак беше набрал някаква скорост. Не че с Велев имахме шанс срещу Дебрецен - напротив, аз от години не съм виждал по-грамотно нареден отбор от маджарите на Герена, ако и да сме играли и в Лига Европа, и в Шампионската лига - но, дето има една приказка "Отбор, който печели, смени не прави". Едва ли сервитьорите и пиколата от Андора може да са някакво мерило за класа и възможности, но или сменяш треньора веднага след края на сезона, или го оставяш до края на полусезона. А след Велев начело на Левски се изредиха цели 6 треньора - Ратко Достанич (по-известен в България и по света като Кратко Останич), Антони Здравков, Ясен Петров - на два пъти (единствено при него имахме някакъв облик и играехме футбол), Георги Иванов (също на два пъти), Николай Костов, Илиян Илиев. Велев беше натирен като некадърник от Левски, макар че тези, които го смениха така и не показаха, че са по-кадърни от Кокала. Почнаха да ни пердашат като маче у дирек, и в провинцията, и на Герена, станахме абонати на Локо Сф по едно време, миналата година едва додрапахме до евротурнирите, а и за чий ни беше.
А Кокала, понеже пиша за него, отиде в Славия и едно на ръка, че би ЦСКА и направи равен на Левски, но и класира Славия за пръв път на финал за Купата на България от 1996 година насам. Не знам защо Венци Стефанов реши, че сезонът му е провален и Велев трябва да си ходи, може би защото Славия играе финал през сезон и е шампион през 2. 
След като го изгониха от Славия, Велев отиде в Локо Пд и този път не би ЦСКА, но пък за сметка на това би Левски и за първенството, и за Купата на страната (1/4-финал), а на полуфинала би Литекс, и то в Ловеч, за да стигне за втора поредна година на финал с различен отбор. Като финалист Локомотив игра в Лига Европа срещу холандския Витес, и макар доста да мирише на "черно тото", успя да направи зрелищно 4:4 у дома - а в последните години българските отбори трудно вкарват 4 гола за цялата кампания общо. 
През този сезон Велев първо направи равен на ЦСКА (0:0), после в Локо Пд дойде Марешки и го изгони, Велев отиде да спасява Локо Сф от изпадане и пак направи равен на ЦСКА (1:1), а след Нова година в турнира за Купата първо направи трети равен (0:0), а днес направо си ги отстрани от турнира и се класира за трета поредна година на 1/2-финал с трети, различен отбор. А в компанията на Левски, Славия и Берое нищо чудно с малко късмет да се класира и на финала. За трети пореден път. С различен отбор. А ако Илиян Илиев наистина вземе, че спечели я първенството, я Купата на страната, току виж се оказало, че приносът на Емил Велев за това е по-голям, отколкото на самия Илиев.
Та, ако го погледнем откъм резултати за изминатите 4 години, Велев се оказа много по-успешен и ефективен като треньор от всичките 6, които се смениха след него на Герена. И то с 3 различни отбора. Ако го погледнем като победи срещу грандовете - бил е и Левски, и ЦСКА, и Литекс (Лудогорец не ги броя за гранд, по простата причина, че след 2 години ще са обратно в Б група) и им е правил и равни - с 3 (три!) различни отбора.
Само дето, според някои хора, които гледат келепир да има, не става за треньор на Левски и туй то!

1 коментар:

  1. Аааааууууууу, откъде, господине, знаете как се бие маче у дирек???

    ОтговорИзтриване

За Бога, братя, коментирайте!