20 април 2013

Фатмак по душа

Радвам се, че главният прокурор днес се е върнал да прави проверки от 1999 г. Това означава, че ще извика на разпит и кредитните милионери. Те са откраднали над 12 млрд. лева, най-малко. Всички от тях са членове на БСП. С парите, които са откраднали червените кредитни милионери, можем да плащаме цяла година пенсиите или да ги увеличим в пъти.
Аз не вярвам, че здравомислещ човек принципно може да изрече толкова глупости една след друга. Но пък от друга страна, "здравомислещият" човек в случая има детска мечта да марширува по плаца и да носи фуражка, а подобни хора у нас най-общо се наричат "фатмаци" и е известно че мисълта и точният изказ далеч не е най-силната им страна. Също така е известно, че ако за Наполеон войникът носи маршалския жезъл в раницата си, у нас по-вероятно това да е фатмака. Ето ви и малък пример - през далечната 1996 г. в ШЗО-то попаднах на старшина, чийто прякор беше Офицера. Останалите старшини в батальона бяха Въшката, Станкула, Лоения, Мозъка (Кранки), Топчо и т.н., само нашия имаше такъв благороден и извисен никнейм. Моят фатмак имаше вредния навик да строи новобранците в свободното им време (час и половина преди и/или след вечерята) в коридора на ротата, да се разхожда и да дрънка глупости. Не се притесняваше, че единия взвод новобранци беше от висшисти, а в другия имаше среднисти, завършили елитни езикови гимназии в София и провинцията и говорещи по 2-3 езика още на 18 години  - дрънкаше глупости без ограничения във времето и количеството. Веднъж дори ни нарече "престъпници", следвайки желязната фатмашка логика, че който нарушава уставите на армията, нарушава законите на страната, а който нарушава законите на страната е нищо друго, освен престъпник. Това му беше една от любимите теми, докато накрая на школника Савов от  взвода на висшистите не му издържаха нервите, обади се по устав ("Г-н старшина, разрешете ...") и му обясни, че 1. Уставът е подзаконов акт и нарушението му не те прави автоматично престъпник, и 2. Дали един човек е престъпник го решава съдът, а не старшината на ротата. 
И така, както за моят фатмак навремето се намери един школник Савов, така и за баш фатмака на Родината не е зле да се намери някой, който да го дръпне настрана, да го строи в две редици, да му нахлупи фуражката и да му каже приблизително следното:
"Ганьо, ти си никой, че да казваш какво ще прави Главният прокурор. Кредитните милионери не са от 1999 година, а малко от по-рано - от годините 1992-а до 1996-а, но ти тогава си бил зает да правиш нелегални цигари в Бургаско. И колко са откраднали кредитните милионери, и дали въобще са откраднали се определя от съда, а не от теб, проста милиционерска тикво. Дали са членове на БСП подлежи на доказателства, а дори и някои от тях да са членове на БСП, това не е от значение. И на теб никой не ти попречи 3,5 години да ги потърсиш тия пари."
Но това далеч не е най-сериозният проблем в случая.
По-сериозното е, че тоя откровен глупак беше кмет на София 4 години, след това 4 години беше министър-председател и отгоре на всичкото пак напъва да бъде. По-сериозното е, че има хора, които го слушат и без да се замислят приемат казаното от него за чиста монета и се гласят отново да гласуват за него. По-сериозното е, че  дрънкането на глупости като цитираното по-горе всъщност е основна част от предизборната пропаганда да водещата политическа сила според социологическите проучвания
А тъжното е, че ние, като общество, сме неспособни да излъчим нещо по-добро в момента. 
За себе си аз вече до голяма степен съм намерил отговор на въпроса "Кой гласува за тоя?" - за един духовен фатмак може да гласуват само други духовни фатмаци.  А за истинските просто няма съмнение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!