09 април 2013

Търсене и предлагане

Прословутите белгийски магистрали, които, от собствен опит го зная, не са 
чак такова чудо невиждано.
В средното и висшето си образование съм имал предмет "Икономика" колкото да науча най-общите понятия и да не съм съвсем бос, ако един ден случайно реша да работя за себе си - един тефтер "Зел Кольо - дал Кольо" да мога да въртя и да правя разлика между "му дадох" и "ми взе". Покрай всичко друго ми говориха и за търсенето и предлагането, и за това, че те (търсенето и предлагането) определят цената на една стока на пазара. Има търсене, цената расте. Няма търсене - цената пада. Че колкото и да се търси една стока, цената и не може да расте до безкрай или да пада до безкрай, ама това не било абсолютно правило, ми си имало изключения и т.н. Или май не беше точно така. Не знам, аз съм инженер, а не икономист.
Само че не мога да си обясня едно нещо.
В момента имаме излишък на електроенергия у нас, и то хем имаме излишък, хем няма и на кого да го продадем. Което, като страничен ефект, е още един аргумент "против" АЕЦ "Белене" - ние сега и този ток не можем да оползотворим, остава и втора атомна да строим. И първичното решение е да спрем производството, да го намалим. Сега, то електричеството не е чушки, да го затвориш в буркан за зимата - като не го употребиш, заминава. И това, че в момента имаме свръхпроизводство на ток не води до намаляването на цената му. Но тъй и тъй имаме капацитет, вместо да си налагаме доброволно ограничения в производството, не е ли по-добре това електричество да се употреби?
Европа нощно време
За мен политиката на икономиите е политика на сиромашията - или както казваше Илия Соколов "Икономията е майка на мизерията". И напълно се вписва в концепцията за финансовата дисциплина де - не харчиш ток, не харчиш и пари съответно. Само че, чудя се, дали въобще ще изкласим с подобно мислене? Или ни е приятно да завиждаме на държавите в Западна Европа, които нощно време се виждат от Космоса, докато ние само загатваме за себе си?
Ние не сме Саудитска арабия с нейните петролни полета, та бензина да ни е по левче литъра. Нямаме безкрайните газови находища и на Русия, че да се топлим за без пари зимно време. Но докато си говорим за енергийна ефективност и за саниране на панелки, няма да мръднем и на йота от дъното на ЕС, където сме и ще си останем още доста време. Просто защото не мислим като големите - мисленето ни е сиромашко, бедно; бедният човек мечтае за къщата на богатия, но рядко му се отдава да влезе в нея. А в същото време имаме златна възможност да направим страната си наистина красива - дали евтиният ток ще бъде от Втора атомна или от ВЕИ, няма значение, важното е, че ще го има; има и нови, енергоспестяващи технологии като LED-осветлението например. Въобще, стига да поискаме, можем поне по нещо да заприличаме на западноевропейците.
София нощно време
А то, като почнеш, стъпка по стъпка ...



Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!