14 юни 2013

Търси се червеният Венци Димитров



Това на снимката е Филип Димитров, бивш министър-председател на България (останалото не е важно).
Няколко неща са неразривно свързани с неговото име - антикомунизъм, вот на доверие, но най-вече очилата и брадата. Филип Димитров без брада едва ли е Филип Димимитров. Без очила - също, макар че аз си спомням един-единствен момент, в който съм го виждал без очила и за него ми е думата в момента.

Беше есента на 1994 г когато правителството на Беров подаде оставка (или щешe да подаде, все тая) и за края на годината бяха насрочени избори. В СДС начело с Филип Димитров се гласяха за триумфална победа, която да ги върне на власт, този път без предатели и "сини мравки", с достатъчно депутати, за да избегнат зависимостта от ДПС. Не всички в партията споделяха това мнение и един от тях беше небезизвестният политически простак Венцеслав Димитров. Та на едно заседания на парламентарната група на СДС
 по повод предстоящите избори Филип Димитров почнал да чертае тактики и стратегии за тяхното спечелване, но Венци станал и го попитал: "Филипе, ако изгубим изборите, ще се обесиш ли тук, на полюлея?" - или нещо такова, цитирам по памет. Филип почнал да се обяснява там нещо, ма Венци очевидно не имал за цел да го слуша, или пък нещо се е обнервирал, щото се приближил до екс-премиера и му шибнал няколко шамара. В станалото меле очилата на Филип Димитров били счупени, така че до края на деня той даваше интервюта без тях (така го помня и от новините по телевизията).
За този случай се сетих, четейки за изненадващото назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и най-вече за напрежението в ПГ на БСП по този повод. Приказките на Станишев за това какво "нестандартно" решение е назначението на Делян Пеевски и на Орешарски, че Пеевски бил имал нужния опит да оглави ДАНС (къде го видя тоя опит бе, шемет, от 8-те месеца като следовател или от 2-те години зам-министър на Емел Етем?) и че щяло да падне правителството, ако не минел Пеевски (ха да видим как пък ще падне!) - тия идиоти не разбраха ли, че хората гласуваха да се маха Цветанов, а не да идва Пеевски? Че то къде е разликата между Пеевски в случая и Цветанов с неговите консултации и въобще кел файда, че не е Цветанов, а е Пеевски?
А в крайна сметка се оказва, че единствените хора с малко повече съвест и морал в БСП в момента са Георги Кадиев и Янаки Стоилов. И двамата минават за умни и начетени хора, но в случая си трябва "перде" като Венци Коня - да ти дойде Станишев на крака и докато ти се обяснява за Пеевски, да станеш, да му набиеш шамарите и да го пуснеш да дава интервюта с насинено око и без очила. Но пък тогава рискуваш да се обяснява повече откъде са му синините и къде са му очилата и Пеевски да мине между капките.
Ама трябва един такъв де, видимо трябва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!