15 декември 2013

Плюс минус някое кюфте


Малко късно се връщам на темата, ама при мен нещата са леко сложни в момента - нова работа, нямам време да блогърствам (комунизма на Мартиника свърши) и единственото, което мога да направя в работно време е, да запазя новината като чернова. Но все пак да си кажа и аз приказката.

Извинете ме, ама да попитам - какъв е проблемът със задачата за митинга и кебапчетата? Нали все пак говорим за математика, не за етика и морал? Или ако не говорим за кебапчетата и митингите купуването на гласове ще намалее? То определено намалява, след като всички политически реклами завършват с "Купуването и продаването на гласове е престъпление." Откакто се признава официално не можеш да видиш циганин да гласува за пари или за кебапче.
Отдавна у нас не се говори за качеството на материала, който се преподава - тоест, по-логично ми се вижда родителите да имат претенции към съдържанието, а не към формата. Формата може да е всякаква - няма да са кебапчета и цигани, ще са ябълки и круши (класика в жанра още от 1-ви клас), важното е какво обаче са научили децата. И след толкова шум около задачата, дайте да видим и резултатите от турнира де, да видим за какво се борим.
Чудя им се на акъла на тия родители, дето за едното кебапче са се хванали, и то баш по математика - да ни беше наред математиката поне, ама и тя не е. Аз като го гледам това изследване - само задачи за цигани и кебапчета са им давали на дечицата, та така са се орезилили. Няма какво друго да е!
Преди няколко години ми попадна един лист със задачи, които се дават в първи курс в един холандски ВУЗ. Беше по математически анализ І-ва част и самата задача обхващаше целия материал в няколко подточки. Една пчеличка, пък летяла от цвят на цвят, пък да се намери най-краткия и най-дългия маршрут, пък второ, пък трето, пък четвърто и т.н. Доста зор видях, докато си съставя уравненията, но все пак ги съставих - а задачата, шапка им свалям на холандците, беше адски практична. Утре студентите им ще завършат университета си и няма да решават задачи за пчелички, а нещо друго, но пак от взето от реалния живот. 
А че у нас реалността са циганите и кебапчетата, не е виновна математиката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!