11 май 2015

Има ли те на снимката?


Някои хора така и не разбраха, че Путин може и да е малък, но Русия е голяма

Навремето, при комунизма, широко разпространена практика беше роднинската/комшийската взаимопомощ. То човек до човека опира открай време и това най-силно си личеше, когато трябваше да се свърши някаква тежка работа. Така например си спомням как мама и тате удариха едно рамо на леля, когато трябваше да се лее плоча на гаража им (братовчед ми си беше купил кола). То не бяха само мама и тате, събраха се близки и далечни роднини, комшии - а бе заформи се една яка бригада и плочата я изляха за няколко часа. Така беше по онова време, вместо да викат бригада (не че нямаше, имаше, но бяха кът, пък и пари вземаха), събираха се роднини, познати и комшии и хем вършеха работа, хем и по-евтино излизаше, основно се заплащаше в твърдата валута "бира+кюфтета" и ангажимент ти да помогнеш при нужда.
Та ... един от приятелите на братовчед ми все търчал да помага, но веднъж и на него му потрябвала помощ пак за биене на плоча, и той викнал де що хора може да събере. В уречения ден и час по-голямата част от тях дошли, но имало и някои, които обещали, че ще дойдат, ма се скатали. Приятелят на братовчед ми се почесал по главата и преди да почнат работа извадил един фотоапарат и рекъл: "Бе я елате да се снимаме преди да сме почнали, че после я сме в състояние, я не!". После си свършили работата, седнали да ядат и да пият, отишли си по живо, по здраво, а на братовчеда приятелят отишъл до фотото и дал лентата да я проявят и си извадил снимката. И от тогава, някой като отиде да го вика да помага къде за биене на плоча, къде за вадене на картофи или събиране на царевица, или друга услуга да му иска, най-общо казано, оня първо вади фотографията (черно-бяла, от 80-те години на миналия век) и казва: "Я първо виж тука, има ли те на снимката?". 
Тая аграрно-промишлена история я разказвам не за друго, а защото Путин онзи ден си направи май неква такава подобна снимка, на която нашето момче липсва. Не щото сме нещо кой знае колко обидени на руснаците, не щото споделяме някакви кой знае какви дълбоки общи ценности със западноевропейците и американците, ама просто щото българинът е по-католик и от папата и по-голям турчин от султана. Тя Меркел утре ще отиде до Русия и ще се разбере с Путин, Оланд също, и Камерън и той, а ние пък ще пратим я Боко, я Роската да се моли на Путин да ни изкупуват консервите и да ни пускат газа на по-ниска цена. Но се опасявам, че Путин и той ще извади една снимка тогава ..
.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!