23 май 2015

Прост план



Не знам дали има човек на Земята, който да не е мечтал да му падне от небето една торба с пари. 
Скот Смит експлоатира много елегантно темата в книгата си "Прост план" (на български е преведена като "Пагубен план").
Двама братя - Ханк и Джейкъб не са в много добри отношения и се виждат веднъж годишно - всяка Нова година посещават гроба на родителите си. Ханк е счетоводител, Джейкъб - някакъв бачкатор без постоянна работа. Ханк е женен, очаква дете, Джейкъб ... е, Джейкъб е тлъстичък и по тази причина с жените много-много ... Живеят в Ашенвил - малко градче в Северно Охайо, където баща им е изгубил фермата си заради невъзможност да плаща дълговете си към банката. И двамата не са били близки като деца и сега съвсем са отчуждени. Затова не е чудно, че Джейкъб е взел със себе си приятеля си Лу, когото смята за по-близък от брат си при поредното им посещение на гробищата.
Точно преди гробищния парк пътят минава между фермата на Патерсън от едната страна и някакъв резерват от другата. Тримата пътуват в пикап-а на Джейкъб заедно с кучето му Мери-Ан (мъжко, нищо че е с женско име, но и за това си има обяснение) и пътя им пресича лисица с пиле в устата - хванала го е във фермата. Джейкъб отбива и удря фара на колата в мантинелата. Докато гледат пораженията, кучето му тръгва след лисицата, а те тръгват да го търсят. 
И намират един самолет - паднал, разбил се, пилота мъртъв, а до него сак с пари. 
4 милиона долара и отгоре, както се оказва в последствие.
Ханк е да ги предадат на полицията. Лу и Джейкъб предлагат да си заделят някоя и друга пачка и тогава да ги предадат. А накрая си идват на думата и решават да ги вземат всичките. Ханк обаче поставя условия - той взема парите и в следващите 6 месеца никому нито дума, нито една екстравагантна покупка - просто защото това са много пари и няма начин някой да не ги потърси - или собственика им, или полицията. 
Работата е там, че на Лу и Джейк им е трудно и да чакат, и да пазят тайна, а в такива книги когато почне тайната да излиза наяве се почват убийствата. Едно, второ, трето ...голяма касапница пада, като естествено парите първо се делят на 3, после на 2, а накрая само на 1. 
И всяко убийство е оправдано от гледна точка на безопасността, "да не ни хванат".
Накрая остава жив само Ханк, чиято жена Сара е родила дъщеря му Аманда.
Но парите се оказват белязани - не всичките, тъй като ФБР не са имали възможност да го направят, но са записали номера на всяка 10-та банкнота. 
Книгата за мен има няколко минуса - Ханк убива прекалено много хора, прекалено много смъртни случаи се случват в такова малко градче за кратко време без да предизвикат любопитство и появата на мафията (парите са от откуп), която си търси нейното е прекалено отгоре-отгоре. 
Плюсът - финала на историята. Не е холивудски хепи енд, напротив, напълно реален е. Парите са белязани, Ханк не иска да рискува и ги изгаря. Всичките, 4 милиона долара. Много внимателно, да не остане и едно парченце от тях.
Когато вземат решение да си разделят парите, жена му Сара съставя списък какво ще направи с тях. Ще отидат до Европа - Рим, Париж, после до Австралия, до Китай, Карибите, ще се научат да карат яхта, сърф ... Нищо от това не се случва, напротив, остават завинаги в Ашенвил, губят и малкото пари, които имат спестени, а като наказание за убитите с Аманда се случва нещастие и остава инвалид до края на дните си.
Като възмездие.
Много яка история, от доста време не бях чел такава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!