17 май 2015

Като датчаните

Това е преди да започне третия кръг. Снимах го преди всеки кръг, за късмет. 
Момченцето с очилата най-много го озори.
Помните ли как датчаните станаха европейски шампиони през 1992 г? 
Нещо подобно се случи със Симеончо вчера, но всичко започна в петък вечерта:
- Виж, треньорът му е сложил бележка, ще има турнир по шах в събота.
- Искаш ли да отидеш?
- Не!
- Е що?
- ... 
- Избирай, или плуване, или шах в събота!
- Уфффф, добре, шах! (що толкова не му харесва плуването, не знам).
Така в събота, след сутрешното решаване на задачи (все пак го чака финал в Несебър след месец) с велосипедите отидохме на турнира, който се оказа последен за годината (имало е и други, но поради една или друга симеончовска причина не сме разбрали за тях).
Преди да започне турнира Симеончо направи един спаринг с Божидар, момченце от неговото училище, но от съседен клас. Честно казано, аз се отчаях, то не бяха празни ходове, то не беше раздаване на фигури, страшна работа, аз си помислих "Къде сме тръгнали, ще го опердашат и ще се фрустрира!".
Е да, ама турнира започна, теглиха жребий, Симеончо извади късмет, падна се с някакво момченце, и за 5 мин го опердаши - 1:0. Мисля си, нормално, в първите два кръга ще е така, по-лесни противници ще му се падат, после става сложно. Втория кръг също нямаше проблем, противника му беше много объркан, направи три неправилни хода и по правилата на турнира загуби автоматично - 1:0 и 2/2.
В третия кръг се притесних, падна му се някакво момченце с очила, изглеждаше уверено, много нападателно играеше, аз гледах отдалече и не знам Симеончо какво го омота, обаче резултатът беше 1:0 за Симеончо и 3/3.
В четвъртия кръг му се падна друго умно момченце, то вече слаби не можеше да му се паднат, и аз най-сетне реших да видя какви ги върши Симеончо. Останах изненадан, в мителшпила Симеончо беше с дама и топ срещу два топа и офицер (беше сменил топ и лека фигура за дама), смени топовете и почна да пробутва пешките, накара противника си да смени офицера за проходна пешка, след което му взе и топа, произведе дама и го матира! 1:0 и 4/4 - брех, тоя Симеончо!
На тати шампиончето в домашна обстановка!
Остана петия кръг, с друго момченце, което беше с 4/4. В тоя момент си помислих "Айде, тати, да те видя вече какъв си шахматист!", като очаквах противникът му да е малко по-сериозен. По едно време Симеончо извика съдията, другото дете беше направило неправилен ход, след малко пак викна съдията, а след още малко отивам към масата, той става и тръгва към мен ...
- Какво направи бе?
- Ми матирах го!
Ей, т`ва децата ник`ва милост нямат, матирал го! Те за ремита не са и чували още!
5 от 5!
Обаче се оказа, че още едно момченце има 5 от 5 и за да се определи крайният победител трябва да играят блиц, с часовник. Викам си, край, той никога не е играл с часовник, ще почне да се върти, да се чуди какво да направи, до тук беше, ама айде, първи турнир, и второ място не е зле. И докато си ги мисля тия работи, гледам, Симеончо му е взел две фигури и пешка, а онова мота в ръцете си фигура и пешка. Приближавам се колкото мога, гледам внимателно - наистина е така, Симеончо го е излъгал нещо. И като се почна, едни дами и офицери свързани, едни диагонали се държат, топове в центъра, дай пешката, дай топа, дай дамата, това не ти трябва - аз направо се уплаших, то такава касапница стана. Накрая противникът на Симеончо остана с цар и два топа, Симеончо беше с дама, топ и два офицера, май и един кон му беше останал - шах, шах, шах, дай топа, дай царя, айде, довиждане!
6 от 6, първо място!
Точно като датчаните през 1992 - ра, не му се ходеше, а стана първи!

П.П. Информация за събитието може да намерите тук, а също и тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!