29 ноември 2016

Кромуел и комунизмът

Любопитен съм, ако се появя на улицата с такава фланелка как точно ще ме
глобят?
Преди 16 (шестнайсет!!!) години, през 2000 г. ХХХVІІІ-то ОНС от нямане какво да прави, взе, че прие един Закон за обявяването на комунистическия режим за престъпен. Всичко бяха наредили, държавата цъфтеше и връзваше, само комунизма нещо им беше заседнал между зъбите. Самият закон, както обясняваха тогава депутатите от десницата (тогавашното СДС на Костов) имал повече морална стойност, отколкото да търси вина и отговорност от някого.
Самото съдържание на закона, според мен, е смешно, у нас герои постфактум и героизъм със задна дата с лопата да ги ринеш и е жалко, че Народното събрание се занимава с такива глупости. 
Това обаче беше преди 16 години, в края на миналия век, има-няма 10 години от падането на комунизма и може би за пострадалите от онзи режим това беше някаква морална утеха. 
Тия дни XLІІІ-от ОНС, пак от нямане какво да прави, очевидно всичко са си свършили депутатите, та допълниха въпросния закон. Пак обясняват колко лошо нещо е комунизмът, само че път вносителите на промените се пребориха онези години да се изучават в училище.
Голяма победа, няма що!
Сред малките победи е глобата от 200 лв за възхвала на комунистическия режим. 
Интересно, а убеждението на голяма част от хората в България, че тогава животът е бил по-лек, по-спокоен, по-справедлив и по-добър от днешния подлежат ли на глоба?
Знаете ли на какво прилича този постфактум антикомунизъм? 
На съда над Оливър Кромуел.
Две години след смъртта му тялото му е ексхумирано по нареждане на Чарлс ІІ, син на екзекутирания от Кромуел Чарлс І, подложено на "съдебен процес", след което мъртвият вече Кромуел е бил обесен. Самият Чарлс ІІ по времето на английската република едва ли се е радвал на кой знае какви кралски почести, след като баща му е бил екзекутиран по заповед на Кромуел, но пък като се качва на трона очевидно му идва куража. 
Какво да се прави, пусто, постфактум винаги е лесно да си смел!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!