07 октомври 2012

Мизерията в минимални цифри

И в затънтения Средорек войната докара също известни промени. Спаднаха цените на тютюна, немотията стана още по-голяма и много запасни бяха мобилизирани и изпратени в новите земи. Но в селото продължаваха да идват агенти на фирмите. Те оглеждаха тютюна на зелено, говореха помежду си на немски и с гримаса на отвращение влизаха да починат в кръчмата на Джони, която продължаваше да мирише на престояла чубрица и вкиснато вино. През кампанията на покупките се развиваха все същите пазарлъци и шмекерии. Агент-купувачите продължаваха да се оплакват, че селяните ще докарат чорбаджиите до просешка тояга, и с вид на изнудени броеха скъпернически капарото, което бирникът прибираше веднага, уверявайки жертвите си, че без данъци държавата ще загине. Но нито чорбаджиите стигаха до просешка тояга, нито държавата загиваше. Напротив, чорбаджиите ставаха все по-весели и доволни, а държавата си позволи лукса да открие полицейски участък, от който Средорек не изпитваше особена нужда, тъй като жителите му нито се караха, нито се убиваха помежду си.
За да го опише Димов в "Тютюн" значи не е от вчера и онзи ден. И няма да се промени скоро, май. 
Идеята на Дянков за различна минимална работна заплата за различните региони на страната вече си намери майстора - като почнете от форумите и свършите до синдикатите. Въпреки че от страна на БСК пък се чуха одобрения за идеята, като цяло ми се вижда поредната малоумна идея Дянкова. 
То дори малоумна е слабо казано, цинична пък е недостатъчно.
Аз и друг път писал за минималната работна заплата, колчем стане въпрос за повишаването и. И всеки път от страна на правителството са едни благородни намерения, и всеки път от страна на работодателите е някакво велико мърморене, че ще обеднеят, и всеки път увеличението е толкова мизерно, че по-добре без него.
Именно за увеличението ми е думата.
Първо, за пореден път ще кажа, че заплатите в частния сектор въобще не се влияят от минималната работна заплата. Най-сериозната бариера пред произвол от страна на работодателите не е МРЗ-то, а минималните осигурителни прагове. Макар и на собствен гръб да съм го изпитал, това не е 100% -ова гаранция. Частният сектор въобще, ама въобще не се вълнува колко е минималната работна заплата - дали е 290 или 310 лв. Аз досега, за 10 години не съм видял работодател, дето да ми вдигне заплатата щото правителството е вдигнало минималното заплащане с 20 лв. 
Второ - много хубава картинка има в Капитал - диаграма на заплатите по области, минимална и максимална. При заплати между 500 и 800 лв мисля че разбирате защо вече всяка една идея на правителството за вдигане на МРЗ-то с 20 лв е малоумна, цинична и нагла. Щото колкото и да я вдигне правителството минималната заплата, заплатите в частните фирми ги дава чорбаджията, не Дянков, Борисов или Тотю Младенов. Естествено, на книжните тигри от Дондуков 1 много им допада да дават интервюта, да обясняват, да си дават загрижен и уморен вид, на хора, които сън не ги лови за да вдигнат доходите на хората. Все едно тия пари от джоба си ги вадят. А като отсееш зърното от плявата, какво се получава - 20 лв увеличение на минималната заплата, 10 лв на минималната пенсия. 
Аз направо не разбирам, как имат очи въобще да говорят за подобни увеличения? Наглото, циничното и малоумното е, че колкото и Дянков&Co да вдигат минималната работна заплата, цифрите в графиката на Капитал пак ще са най-ниските в Европа. То при положение, че за да живее нормално човек са му необходими поне 1 000 лв на месец, ти да обясняваш, че минимално може да получава 290 лв, но от догодина ще станат 310 и то при положение, че не зависи от теб ... думи нямам.
Любимата дъвка на премиера и вицето му - финансовата стабилност и ниския бюджетен дефицит - щяха да ги пишат в Конституцията, за пример по Европа се дават през ден, през два - ама да обяснят що в Германия няма такова животно като МРЗ или пък що в Чехия е 8000 крони (320 евро), а в съседната нам Гърция е 780 евро, нищо че има криза и държавата им фалира и е на командно дишане - за това ги няма. 
Бойко Борисов, Симеон Дянков и Тотю Младенов вдигат
минималната работна заплата
Трето - преди години работих в една фабрика в Ботевград. Там вземах много добри пари, при средна заплата 800 лв в София аз стигнах до 1000. Само че бях един от тримата инженери във фирмата, останалото бяха работници, които тия пари не ги и сънуваха. И един ден, както си говорехме с чорбаджията и той ми призна следното: "Виж сега, аз и 1 500 лв мога да ти направя заплатата, но веднага ще се разбере по съседните фирми и ще почнат техните инженери или да искат увеличение, или да идват при мен. А това ще ме скара с другите чорбаджии." Което идва да докаже, че бизнесът отдавна се е сетил и приложил на практика идеята на господина Дянкова. И не само в Ботевград - в Химремонтстрой, един заварчик вземаше една заплата в Стара Загора, друга в Плевен, трета във Видин. Същото и с инженерите, и с останалия персонал. От това нищо хубаво не следва за тези фирми - нископлатените работници напускат при първа възможност, и то за 50-100 лв повече. Не разбирам какво точно се цели с идеята за диференцираната минимална заплата, освен съвсем да се бетонира мизерията в бедните краища на страната.
Та вместо Дянков да седи и да гледа мазно като наакан, вместо да ги дрънка врели-некипели, по-добре да си поговорим за тези минимални осигурителни прагове, за позволените от нашето законодателство финансови гимнастики (осигуряват те на 300, но ти дават на ръка още поне толкова), за програма "1000 лв минимална заплата" примерно - за седне с бизнеса и да си помислят заедно.  
Не знам, не се ли усещат тия юнаци, че на хората им писва. Полицаите им го казаха преди 2 седмици - пазим ви срещу 300 евро. Никъде в белия свят мизерията не е толкова ниско оценена. 

2 коментара:

  1. Хах, осигуряват те на триста, пък на ръка ти дават още триста. Да, така е, ама на много места е друго - осигуряват те на 290, получаваш 170. Ако не щеш, си и без тях. Сигурно се сещаш, това е последната заплата на онази прословута вече шивачка. А като нея са десетки - в София това. За провинцията въобще не мога да си представя какво е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То всичко е до време. Аз се съмнявам, че сме толкова умни и ние сме го открили тоя номер - с финансовите гимнастики; някой ден от Европа ще ни пернат през ръцете за него. Лошото е, че една немско фирма ако го направи в Германия това - да те осигурява на едни пари, а да ти дава на ръка други, моментално ще я разкостят. Там нещата са регулирани от закона така, че и на двете страни да им е удобно.
      Моят зет отказа повишение на заплатата си с 50 евро, тъй като дохода му скача и ще го облагат с по-висока ставка и реално ще взема по-малко пари. Само че там имат избор хората, пък и тяхното (осигуровките за пенсии) не се губи.
      Докато тук живеем в мизерия и продължаваме да живеем в мизерия.
      Да даваш 200 евро заплата и да я вдигнеш геройски с 20% е меко казано цинизъм.

      Изтриване

За Бога, братя, коментирайте!