15 октомври 2012

To Protect And Serve

С видима гордост вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че за 1 място в системата на МВР се конкурират над 100 човека. И, като всички хора със скромни умствени възможности, побърза да обвърже наплива за милиционери със себе си - това било заради политическата воля да се бори с престъпността. 
На Цецко не му е за пръв път да декларира политическа воля, мине се - не мине време, и си декларира. И то все за глупости. За силно ограничения му умствен капацитет подобно тълкуване е очаквано, да не кажа задължително. Едва ли се е замислил дори, преди да си отвори устата. И въпреки това сякаш ни става навик вече да обръщаме внимание на поредната порция мисловна диария, избълвана от управляващите.
Едва ли на Цветанов му е известно, че за хората в България (особено в провинцията, където нямат широк избор за работа) все още "държавното си е най-сигурно". И кандидатстването за работа в армията/полицията съвсем не е от силно желание за работа в униформа, а е породено единствено от социалната защита, която дава (колкото и несигурна да е тя).
Отделно, кандидатите за полицаи въобще, ама въобще не са мислили за възможностите за странични доходи, които службата "в редовете на България и МВР" носи. Политическата воля е важна, един вид, нашия еквивалент на американското To Protect And To Serve
От друга страна, имаме 135 места  и за тях 1 500 мераклии! 1 500 потенциални хрантутници на моя и на вашия гръб. Интересно ми е, да видя какви са критериите за тези 135 свободни места - какво се изисква за тях (на сайта на ВИПОНД няма обявени свободни места). Какви са критериите към служителите на министерството, при положение, че самият министър е учител по физическо и не говори езици?
Само си помислете, дали кандидатите щяха да са 1500, ако трябваше да се почисти нещо, или да се копае, или пък да се занимават с болни деца или възрастни хора в социалните домове. Дали щяха да са 1 500 ако ставаше въпрос за 200 лв заплата и 4 часов работен ден? 
Публична тайна е, че "добрите" места в София, където се правят ежедневно десетки нарушения и съответно се дават десетки подкупи, си имат цена. И тя се плаща от редовите полицаи на техния шеф, за да ги пише наряд точно там.  
Връзките на полицаите с организираната престъпност пък отдавна дори не са публична тайна. Полицаи, замесени във вълната от отвличания, полицаи, прикриващи наркобосове, полицаи, вземащи пари от сутеньори и проститутки. 
За какви нови работни места в полицията въобще става въпрос, при положение че цялата полиция, воглаве с министъра е за смяна? Най-фрапиращият случай в последната една година - убийството на Мирослава от Перник, странните действия на полицията и глупавите обяснения на Цветанов и Флоров тогава. И подозренията за замесен полицай в цялата тая история.
Каква политическа воля го гони тоя келеш?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!