20 ноември 2012

Ето така се прави

Иво Санадер
Бившият хърватски министър-председател Иво Санадер е осъден на първа инстанция от хърватски съд по обвинение в корупция. Това става една година след екстрадирането му от Австрия и малко повече от 7 месеца преди страната му да се присъедини официално към ЕС. Присъдата над Санадер е знакова по няколко причини:
  1. Санадер не е единственият министър-председател (бивш или действащ) на Балканите, за когото има подозрения за корупция и/или криминално минало. Преди него отдавна са Мило Джуканович (Черна гора), Хашим Тачи (Косово) и (за съжаление) Бойко Борисов (България).
  2. Санадер обаче е единственият осъден. Тачи едва ли някой ще го пипне - него го подозират и в наркотрафик, и в търговия с човешки органи, а да не говорим за дейността му като командир от АОК. Пипнат ли го за едното, ще го питат и за другото, а накрая ще стигнат до "освобождението" на Косово  и ще стане мазало - решили са янките, че е по-добре да не го закачат, а да го държат на връвчица. Джуканович получи индулгенция от италианското правосъдие, а изнесеното в Биволъ.бг за Борисов не е вярно (разбира се!), щото той не го е чел. Макар че, само като погледнем кой ни е финансов министър, къде е работил преди това и как въобще е попаднал в правителството и става ясно, че и Борисов е на въженце.
    1. Мило Джуканович
    2. Присъдата срещу Санадер може и да падне на следваща инстанция, но е ясен знак към ЕС, че Хърватия няма намерение да повтаря грешките на България и Румъния. Нещо повече, не само да не ги повтаря, но и да не ги допуска. А присъдата срещу Санадер съвсем не е изолиран случай - в Хърватско от години се води борба срещу корупцията в различните сфери - и във висшето образование (2008), и в здравеопазването (2012). Може и да не са достигнали нивото на прозрачност и обществена нетърпимост като в развитите западни страни, но поне вървят натам. Докато у нас вече забравихме кого съдим и за какво точно го съдим; а когато пък осъдят някого, не могат да го вкарат в затвора.
    И това всичко на фона на мнението в Хърватия, че страната им несправедливо е оставена да чака до 2013 за разлика от България и Румъния, чието членство е повече политическо, отколкото икономическо. Ако хърватите дори само подозираха, че спътницата на нашия премиер-министър е оцеляла в атентат "за сплашване"!
    Хашим Тачи
    Мен държави като Косово, Черна гора или Македония, с по една шепа народ, две педи територия и три страници история нито ме вълнуват, нито ме интересуват. Дали ще са в ЕС или не, все ми е тая. Интересува ме единствено моята малка България - само че у нас всеки следващ идва на власт с обещанието да накаже предишните - СДС трябваше да накаже БСП, Виденов писа "бяла книга" на сътвореното от Филип Димитров, Костов трябваше да накаже виновните за хиперинфлацията, Царят да накаже корумпираните, Станишев да вземе имотите на Царя, Бате Бойко да вкара крадливата Тройна коалиция в затвора. 
    И разбира се, това никога не се случи. Царят си запази част от имотите, Костов се договарял с БСП да не ги закача, а на Бойко заканите се оказаха много въздух под голямо налягане - само където се писа на мъж за сметка на Масларова.
    Бойко Борисов
    Докато хърватите за 10 години след войната със Сърбия построиха над 1 000 км магистрали от едната граница до другата (единствено магистралата Белград - Загреб е строена от Тито) и до крайбрежието им без една отрязана лентичка или поне ние не сме разбрали техният премиер по онова време да се тупа по гърдите до посиняване. И затова днес нормалните западни туристи, които искат да почиват на евтино място отиват в Хърватско, а тук идват единствено алкохолизираната им измет и германските баби. С влизането на Хърватия в ЕС през юли 2013 България пак си остане най-бедната (с най-ниски заплати) и най-корумпираната страна. 
    А тоя същия наш тъпанар отишъл през пролетта в Хърватско акъл да им дава! Вместо да пита и да си води записки! Щото същата тая Ядранка Косор, която Санадер обвинява за присъдата си (политически натиск) можеше да му обясни какво, кое и как се прави. За да нямаме усещането за още 4 пропилени години.

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    За Бога, братя, коментирайте!