16 ноември 2012

Гордиевия възел за юристи

Покрай сапунката около Венета Марковска няма да сбъркам, ако кажа че и уличните котки научиха чл. 147, ал.3 от Конституцията на Република България, който гласи следното: 
За съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж.
Вчера президентът Росен Плевнелиев се опита да разсече Гордиевия възел на това назначение, като напусна церемонията по полагането на клетвата на новоизбраните съдии точно преди въпросната Венета Марковска да се закълне. Няма да крия, допадна ми начина, по който той се опита да разреши тази история - поне се опита да действа, не да мрънка, да манкира, да призовава или пък да дрънка пълни глупости. Мисля, че Марковска си изгърмя патроните по сватбарски, а и беше защитавана единствено от Цветанов и Искра Пълничката (при това прекалено урбулешката), което ясно говори чие протеже е.
Но!
За разлика от Президента и Министерския съвет, които полагат клетва пред Народното събрание (чл.96 и чл. 109 от Конституцията на РБ), съдиите от Конституционния съд полагат клетва в присъствието на Президента, Председателя на НС и председателите на ВАС и ВКС (чл. 6, ал.2 от Закона за Конституционния съд). Но не пред тях! А съгласно ал. 1 от същия този закон е достатъчно избраният за съдия да произнесе клетвата и вече се счита за избран. Така че колкото и приятно и морално да звучи изявлението на Плевнелиев, ако Марковска се беше усетила да произнесе гласно клетвата докато той декламираше изявлението си, и щеше да бъде избрана. И никой нямаше да може да я спре за момента - не че не са предвидени начини да се прекрати мандата на един съдия от КС предсрочно - но тогава играта определено щеше за загрубее. Спомнете си как преди няколко месеца помилванията на ген. Марин през втория му мандат бяха поставени под въпрос. И как обществото махна с ръка, за да не се набута в юридически батак доброволно. Сега все още ни чака същото.
Запорожките казаци пишат писмо до турския султан
Само че колкото и да се кефим на мъжката постъпка на Плевнелиев, по същество той ... айде да не казвам, че е нарушил закона, но там някъде е. В смисъл, това, че е напуснал церемонията не праща Марковска автоматично аут - жълтият картон още не е червен. А и много въпроси висят във въздуха - като например, защо тоя сигнал за Марковска излиза чак сега, какво ще стане с делата, в които е влизал адвокат Еленски; след като се говори за търговия с влияние ще бъде ли подведена под отговорност?
Все въпроси, на които май още не искаме да чуем отговор. 
By the way, като чух, че Искра Фидосова се е нагърбила с нелеката задача да пише писмо до ЕК в защита на Венета Марковска в съзнанието ми изникна следната картина от Иля Репин.
Странно защо?
П.П.  от 19.11.2012
А както се оказа, церемонията е започнала без присъствието на Председателя на ВКС Лазар Груев - в такъв случай колкото е съдия Марковска, толкова са и Велчев и Атанасов.

2 коментара:

  1. За картината и аз се сетих за нея. Дори се разрових и си припомних писмото.И още в начарния абзац, намерих един лаф, дето го използва бащицата :)
    "Какъв по дяволите рицар си ти, като не можеш с гол гъз таралеж да смачкаш? "

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А в цялата дандания около Марковска се промъкнаха Борис Велчев ("висок професионализъм???) и особено мосю Верду (Атанас Атанасов) - направо си беше шмугване по терлички.

      Изтриване

За Бога, братя, коментирайте!