29 декември 2012

Да протестираш с червата си

Протестират банскалии. Протестират от вчера, протестират и днес. За да не се чувстват сами, с тях са кмета, господи депутата Любен Татарски (който, по едно съвпадение е бивш кмет на съседния Разлог), а от днес дори и тетка Цецка! 
Исканията на банскалии са напълно човешки и прилични - искат от държавата да им позволи да разширят ски-пистите си, да построят втори кабинков лифт и да ремонтират сега съществуващите. И исканията им са динамични - вчера едни, после преспали, събудили се, изтрезнели, и ги дописали. Пък и не искат много, завалиите - ски-пистичка, второ кабинково лифтче, ремонт на съществуващите, туйцък-онуйцък. И за да фанат дикиш (исканията де) днес блокират входа на Банско с опция за международния път Е-79 утре. 
Ех, да стане тая със ски-пистите и втория лифт, т`ва Кортина д`Ампецо, т`ва Гармиш Партенкирхен ... само партенкирхени ще ми стане!
Странна работа - държавата им на крака при тях - и кмет, и депутат, че и на депутата шефа му там, ма те от нея искат. А още по-странно е, че държавата в лицето на същите тия кмет, депутат и тетка Цецка подкрепя (Въздишам тежко, факт!) исканията на банскалии. Пък съвсем най-странното е, че господин депутатина Татарски по една случайност е председател на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление.
А банскалии, хайде да си го кажем - реват, щото са настроили хотели, чиито леглови капацитет е по-голям от капацитета на пистите. И понеже имат горчивия пример на празните апартаменти по морето, предпочитат сега да бият тъпана, за да не го бият напролет.
Да сте чули банскалии да протестират против опитите на Македония да представи Вапцаров за "македонец"? Да сте чули банскалии да протестират против опитите на Македония да ги представи тях самите за македонци? Да сте чули за земеделски производители в Банско да протестират против държавната политика или изкупните цени я на тютюн, я на мляко, я на нещо друго?
Странно защо банскалии занимават държавата с искания за нов кабинков лифт и ремонт на съществуващите, а не се обърнат към концесионера "Юлен"? Не, че ще има файда де - то примери с концесионери, дето само късат билетчета и се правят на ощипани да предоставят услуги дал Господ - и по морето, и в златотобива, и във водоснабдяването. Точно както преди години таксиметровите шофьори блокираха площада пред Народното събрание със справедливи искания за паник-бутон, GPS и прегради в колите - все неща, за които си струва да занимаваш всеки друг, но не и този, от когото зависят.
А покрай протеста на банскалии никъде, ама никъде не се споменава, че да, за да се разширят ски-пистите ще се секат дървета, но те са готови да засадят еди колко си декара гори. 
Хич и не се изненадвам на присъствието на представителите на държавата на този протест - и на кмета, и на народния представител Любен Татарски, и тетка Цецка. Само преди половин година държавният апарат впрегна работещите в администрацията на няколко общини и ги докара в София за контра-протест срещу еколозите, окупирали Орлов мост. Днес държавата в лицето на тетка Цецка побърза да вземе страна и да удари едно рамо на хотелиерите в Банско - така де, от тях повече файда има отколкото от разните му там еколози и природозащитници, тя`ната мама ...! Тия поне си плащат, пък то и избори идат.
Пък и не само протестират, но очевидно и мислят с червата си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!