04 декември 2012

Абсолютно забранено

Тези снимки са правени в Рига преди почти две години - през януари 2011
някъде около 10 вечерта при кучешки студ от около -25 градуса и нататък...
...  и както виждате, пушат си жените и не мрънкат (русата жена вдясно държи
цигара в ръката си). 
Преди години една моя учителка ми даде пример как чужденците не можели да проумеят родния израз "Абсолютно забранено". След като е забранено, значи е забранено, защо трябва да е абсолютно? Или е забранено, или не е, какви са тия превъзходни степени?
Абсолютно същия nonsense се разиграва и с пушенето в заведенията в момента. За разлика от белите държави, където веднъж въведена една забрана, тя се спазва, у нас важи правилото "Забранено, ама не е отменено". Затова през годините се нагледахме на всякакви вариации по въпроса: разделяне на заведенията на зони за пушачи и непушачи (все едно да разделиш басейн на зони за пикаещи и непикаещи), изолиране на пушачите в отделни помещения или "аквариуми", избор на собствениците дали заведението да е за пушачи или за непушачи, вопли от страна на ресторантьори и хотелиери, че им бил падал оборота, че им загивал бизнеса - ега ти бизнеса, дето виси на кутия цигари, запалка и пепелник. Разбирам да говорим за обороти от порядъка на 50-60 млрд евро годишно, да има за какво да се притесняват хората, ама къде ти? И това всичкото само и само за да се угоди на две обществени групи, които в случая са еднакво засегнати - пушачи и кръчмари. Видимо и двете групи не са навити да си оставят магарето в калта, в последните 2 седмици сме свидетели на нова офанзива от тяхна страна - първо беше протестът на празните маси, а сега е наред идеята да се пуши в заведенията след 10 вечерта (завидно единство демонстрират народните представители в случая. Да бяха толкова организирани и разбрани по други, малко по-важни въпроси, с мед да ги намажеш). 
Аман вече бе, писна ми! То не бяха защитниците на бездомните кучета, борците за правата на гейовете и лесбийките, та сега и пушачите и ресторантьорите се писаха подтиснати, дискриминирани и нещастни. 
Хайде да свалим картите на масата - 90% от ресторантьорите управляват квартални ламаринени кръчми, в които вечерно време се събира кварталния алкохолен елит. Колкото до пушачите, това е рядко нагло племе и не виждам никакво притеснение във факта, че ще им се налага да излизат на улицата да пушат. Ама било студено, ама било некомфортно - ма въобще не ме интересува бе, който си има брада, си носи гребенче, няма аз да ви бера гайлето. 
И нарочно поствам две снимки, правени от мен в Рига миналия януари - не толкова от идеята да покажа, че и така може, колкото да се запитам - защо ТЕ могат, а НИЕ - не? 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!