16 януари 2013

Сделка или не

Deal or No Deal CNBC updated their... - Deal or No Deal CNBC ...Да, да, и затова сме изградили над 50 нови детски градини в София. И сега продължаваме да изграждаме. То няма как в условията на най-тежката криза да изграждаш и детски градини, и да плащаш най-дългото майчинство, и най-много пари за майчинство да даваш. Няма как да стане това. Правим детски градини, плащаме най-дълго време за майчинство. Аз съм склонен в следващия бюджет да се повишат парите за майчинство, но да се съкрати срокът, за да могат майките да се връщат по-бързо на работа. За това пък обаче трябва да има вече построените детски градини. И понеже ги строим много хубаво, майките, като отидат и видят децата в какви условия са в новите детски градини, и тези, които не са искали да ги записват в детски градини, искат. Защото те са с плувни басейни, с физкултурни салони, със зали за отдих, хубави кухни. Просто в момента се грижим прекрасно за тях. И затова напливът е толкова голям.


Седи си г-н премиерът в Бояна, в резиденцията, седи си по навик сам като куче и мисли. Сам е, друга работа няма, а и на мислите му им е студено и предпочитат да си стоят на топло в главата му. Преди две години мислеше проблемите на студентите, дето нямат работа - мисли, мисли, пък ги прати да пасат. После взе присърце терзанията на археолозите, че те пък не можеха да работят на студено - и там не се церемони много. Археолози - уж учени хора, пък се не сещат един калорифер да боднат и да разкопават, колко му е. А лани, в края на годината и на астрономите на Рожен отдели внимание, че и те пари искаха, завалиите, и те до него опряха.
А сега - майките с децата.
"Ей, нахални същества се оказаха това, майките с децата. Нахални и нагли! И алчни! Че и мързеливи отгоре на всичко. Дай им да мърсуват само, да мачкат чаршафи, деца да раждат и пари да искат! Мине се-не мине месец и те пак своето си знаят. А то да раждаха като хората, да ги позлатиш, ама и тая с раждането не я вършат като хората. И неблагодарни бе, тяхната верица! Не стига че баш в най-голямата криза и строя ... то остави детските градини, ами това магистрали, това спортни зали, площадки, училища, па що ремонти им направих ... и те пак своето си знаят, пари искат!  
Че то малко ли им дава Дянков и сега? При бременност - 150 лв, еднократно - може ли такова нещо бе, натаковала се снощи и на другия ден - хоп, и пари да й плащаш! Къде го има това? И после, за раждане - че малко пари ли са това, 250 лв за първо и 600 лв за второ ... и нататък, да не изреждам - къде го има по света тоя берекет? Я да идат да видят в Албания как е, че да видим дали ще ми искат тогава!
И не стига, че им плащам, не стига, че в тая криза и детски градини им строиш - и то с басейни, със салони, с кухни - ами те пак не искат бе да се връщат на работа бе, вкъщи си седели, да си гледали децата! И без това щели да работят до 63 ... "
Въздъхна г-н премиерът. В резиденцията очевидно парнаджията беше пуснал парното преди да си иде, защото стана осезаемо по-топло и мислите му излетяха от главата му и се зареяха из стаята. Така г-н премиерът не се замисли над простите факти: че е премиер на най-бедната страна в ЕС; че дори още неприсъединилата се Хърватска има по-високи доходи; че 2 000 000 българи са емигрирали в последните 20 години и ако те още не са, то със сигурност техните деца са американчета, германчета, французойчета и всякакви други националности, но само не и българчета; че намаляваме със страшна скорост и вече сме под 7 милиона и сме на първо място в негативните и последно в позитивните демографски класации; че ...
Всъщност, в главата на г-н премиерът, самотна като него, беше останала само една-единствена мисъл: да предложи сделка на майките. Да им даде избор: или вземат повече пари, но за по-малко време, или си остават вкъщи, но без пари. И тогава г-н премиерът се успокои и заспа.
Заспа, без да си даде сметка, че предложи сделка не на майките с децата, а на майка България и бъдещето и.

2 коментара:

  1. И децата им наистина, на тези два милиона, не са вече българчета. Пиша на място с много българи, живеещи в чужбина и ми прави впечатление, че доста голяма част дори не учат децата на български.

    Сещам се още за нещо, дето са ми разказвали преди десетина години - за Холандия. Мамата пише до общината - ама аз работя, а и водя детето на детска градина, което ми отнема еди колко си време допълнително с колата да ида. Нямам време за себе си, а трябва да поддържам и градинката пред къщата (явно нещо задължително). И общината хоп - 200 евро за градинар, за да има време мамата за себе си (което си трябва де).
    Фантастики разни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами това е трудно - да научиш децата си на родния си език, когато си в чужбина. Реално погледнато, децата са по цял са в чужда езикова среда - в училище, на улицата; на български ще им се наложи да говорят евентуално сутрин на закуска и вечер - сумарно 2-3 часа на ден.
      Но това е бял кахър - все пак офертата на премиера е към тези, които остават в България - и тя каква е? Сделка. Чакай бе, шушляк, с кого правиш сделка, с какво? Не сме богата страна, не можем много неща да си позволим, което си позволяват в Германия, Франция или Швеция, но пък съвсем без хич ли да останем?!
      Ми като се фука с тия градини, що не каже какви заплати взема персонала там?

      Изтриване

За Бога, братя, коментирайте!