06 януари 2013

Там, нали ...

Господин Кмета

Ако сте си мислили, че да си млад човек в България е тежко и трудно, жестоко сте се излъгали. Ако все още живеете с илюзията, че хората по селата са носители на някакъв здрав български дух и непокварен морал, напълно различен от мръсотията на съвременния свят - време е да се простите с нея.
Че те още древните римляни са казали "Нищо човешко не ми е чуждо", къде сме тръгнали да откриваме топлата вода? А ние може и да сме малък народ, може да сме бедна балканска държавица, но си знаем, че "... и ний сме дали нещо на светът!". И ако се  лъжете, че става въпрос за славянското четмо и писмо, осъзнайте се - иде реч за хаджидимовският селски кмет и отрочето му. Все неща, за които съседните нам народи (пък и не само те) открито ни завиждат. 
Човечецът си е баш селски кмет - костюмът му стои като откраднат, до гуша е в лайната, но е ухилен и стои на здрави, народни принципи: 
"Е, като ми е дъщеря, какво да правя?! Какво? Да я спирам? Да не кандидатства никъде, така ли? Какъв е проблемът? Тя ми е дъщеря и да не кандидатства по никакви програми и какво да прави тя?! Това ли са законите в държавата?"
Едва ли очаквате селски кмет да бъде запознат с термини като "корупция" и "конфликт на интереси" след като не е наясно с едно просто нещо, наречено срам от хората и от Бога? Пък и човек в България не се ражда кмет - сега е кмет, сега му е паднало. Утре няма да е кмет, та без хич ли да си тръгне - да му се смеят и кокошките в селото? Той Софиянски що далавери извъртя, пък му се размина, хайде, холан, сега за едно хотелче ли ще правим въпрос?
И тъй като у нас крушата не пада по-далече от дънера отрочето кметово също демонстрира завидни умствени способности - това, че се е дипломирала само преди 2 години, това че строи спорна земя с разрешението на  кмета (а той се оказал татко и!), това, че от 2/3 от парите и са от фонд "Земеделие" (видимо силно земеделски проект е тоя хотел), а от остатъка половината е кредит срещу ипотекирани семейни (разбирай на татко и, оня, дето и е разрешил да строи) имоти - всичко това е, както казват руснаците, ещë цветочки. Друго е непонятното: как е възможно всичко това - да завършиш висше образование и да ръководиш печеливша (очевидно) фирма и да даваш следното  интервю:
- Какво представлява проекта?

Умната госпожица
- Ами ... Проектът е този хотел ... В смисъл, там, нали, ти е направено абсолютно всичко... Ъ-ъ-ъм ...
- Какво означава "там"?
- А-а-а ... във проектите.
Нещо не се връзва. Някак си не върви да врътнеш такава схема - с фирмата, с терена, с финансирането и като те питат "Как стана тая бе, моме?" и ти да отговаряш "Ами то там, нали, си пише!". То за писане - сигурно си пише, ама ти 400 000 лв с "ами то, нали" ли ги взе? 
Или пък ... що да не се връзва? Колко неща у нас се обясняват с "там, нали, си пише"? И ги приемаме за чиста монета. 

2 коментара:

  1. Тъжно... почти ме обхвана носталгия по родните предели и далавери... Ама само почти.

    ОтговорИзтриване

За Бога, братя, коментирайте!