22 януари 2013

Кокинов's Help desk

Г-н Кокинов в тежката тога на прокурор.
Според градския прокурор на София Николай Кокинов, делегатите на вчерашната национална конференция на ДПС, които нападнаха с жестоки удари Октай Енимехмедов (вижте във видеото), не трябва да бъдат подвеждани под отговорност за опита си да го линчуват.

"За обезвреждане на такъв нападател се налага причиняването на такива щети и вреди", заяви Кокинов пред Би Ти Ви в неделя сутрин. "Не сме обсъждали подобна хипотеза. Моето лично мнение е, че не трябва да се повдига обвинение"
В случай, че г-н градският прокурор е пропуснал някои лекции навремето, има видими пропуски в паметта или не е вещ в наказателното право е добре да му се напомнят следните текстове от НК:

За г-н Кокинов ставащото на снимката е нещо нормално.
Чл. 132. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) За телесна повреда, освен в случаите на чл. 131а, причинена другиму в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с насилие, с тежка обида, с клевета или с друго противозаконно действие, от което са настъпили или е било възможно да настъпят тежки последици за виновния или негови ближни, наказанието е:
1. лишаване от свобода до три години при тежка телесна повреда;
2. лишаване от свобода до една година при средна телесна повреда;
3. (изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) лишаване от свобода три месеца или пробация до шест месеца при лека телесна повреда по чл. 130, ал. 1;
4. (изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) пробация до шест месеца или глоба от сто до триста лева по чл. 130, ал. 2.
(2) Наказанията по предходната алинея се налагат и в случаите на причиняване телесна повреда при превишаване пределите на неизбежната отбрана
А тъй като във видеото се чува ясно как някой в тълпата подвиква "Убийте го, убийте го!", не е зле г-н Кокинов да се разрови малко и да погледне чл117, ал.2 пак от НК:
Чл. 117. (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Приготовление за убийство се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.
(2) Същото наказание се налага и на онзи, който подбужда другиго към убийство.
Е, това второто трудно ще се установи - кой точно е викал, кой е подбуждал, пък и състояние на афект ще изскочи  но не е зле, след като заплатата му (на Кокинов) идва от моите данъци, да си даде зор и да я оправда поне малко.



2 коментара:

  1. Направо не можех да повярвам, като го гледах тоя клип. Думи нямам.

    Сетих се за един лаф: "Да се срамуваш заради грешките на другите означава да наказваш себе си заради тях". И все си казвам, че повече няма да го правя ... и напоследък няма ден без срам, то не мож им насмогна. ПиснА ми!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Реакцията на делегатите беше абсолютно нормална - колкото и налудничаво да звучи. Ако подобно нещо се беше случило на конференция на ГЕРБ или БСП едва ли хората в залата щяха да реагират по различен начин. Работата е там, че охраната (НСО или който и да е там) никакви ги нямаше и допуснаха този линч.
      А най-страшното е, че тая пудра на снимката "не вижда законово основание" за повдигане на обвинения към делегатите на ДПС. Та затова съм се поровил в нета, да му помогна.

      Изтриване

За Бога, братя, коментирайте!