26 юни 2013

Да пресолиш манджата

Руснаците имат една много интересна игра на думи в езика си: "Борщ пересолила = С солью переборщшла". И двете означават едно и също, да пресолиш манджата. И двата израза могат да се използват по адрес на протестите у нас - единия за правителството, другия за протестиращите. 
Правителството го играе като щрауса в зоопарка, на чиято клетка имало надпис "Не плашете щрауса, пода е циментов!". Горката птица няма как да го знае, очевидно Станишев и Орешарски също. Правителството дойде на власт с обещанията да бъде алтернатива на органите на Народната милиция,  да успокои обстановката, да нормализира страната и да си върнем държавата, но така, като ги гледам, ако въобще изкарат до Нова година, ще е успех. Жалко, имах съвсем други надежди преди месец! Въпреки това, въпреки дивотиите и с Пеевски, и с Иван Иванов, и със залаганията в интернет, въпреки странните назначения в него, въпреки липсата на прозрачност, това правителство е добре да се остави да работи. Най-малкото, което имаме нужда в момента са избори. От началото на годината до сега това е третото правителство, ако отидем на предсрочни избори това означава ново служебно правителство, неработещ още няколко месеца парламент и ново правителство в края на годината. Тоест, за една година - 5 кабинета. Не съм видял страна по света досега да е излязла от криза, сменяйки 5 кабинета в 1 календарна година; напротив, признак на задълбочаване на кризата е. Белите държави сменят 5 кабинета за 20 години, ние очевидно следваме завета да др. Димитров, който ни завеща за 1 година да постигаме онова, което другите народи постигат за 100. Но от друга страна, тъй като министър-председателят в момента се казва Орешарски, а не Борисов, то това правителство може да се нарече до известна степен успешно. С малко усилия от страна на обществото и по-конкретно, на г-н Президента (улицата ми е противна още от 1990 година и така и не мога да я припозная като нещо позитивно) може да се стигне до договореност и за предсрочни избори заедно с изборите за Европарламент догодина, и да се направят необходимите промени в кабинета (това също е вариант, нищо, че има-няма и месец работа), които да го отдалечат от партийността му и да го превърнат в наистина експертен кабинет. Е вярно, не е нещо, което ще се хареса на Станишев и Местан, но пък е единственият им полезен ход в момента. А че това НС няма да изкара пълен мандат е ясно още от 12 Май насам.
Протестиращите също са се взели много насериозно, но с всеки изминат ден протестите им приличат повече на някакъв сбор на самодейното творчество, отколкото на протести против правителството. Интересни плакати, интересни призиви, някои дори го обърнаха на "Танцувай с мен" - въобще, да сваляш правителството е голям купон. Интересно е да четеш по блоговете мненията на участниците в тях, интересно е да виждаш чужди гледни точки, приятно е да осъзнаеш, че има мислещи хора у нас, на които им пука за България. Сигурно е приятно да се чувстваш част от интелектуалният елит на нацията, който е призван в момента да я отърве от омразните лапи на олигархията (поне с такова впечатление оставам за протестиращите)!
Но!
Така като го гледам, този отдавна е бил 6 годишен. Май е време 
да си смени заниманието, очевидно не е много добър в д
исциплината
Първо, протестите все повече се обръщат на някакъв купон, на който между другото се опитваме да свалим правителството. Искат се нови избори, на които вероятно отново първи сили в НС с малка разлика ще са ГЕРБ и БСП, следвани от ДПС, и евентуално Атака, НФСБ и някаква коалиция около ДСБ, да я нарека ДСБ+. Влизането на колкото се може повече малки партии в НС няма да доведе до по-широко представителство на народа в него, напротив - големите няма да имат достатъчно депутати да съставят кабинет, а малките ще усетят, че друг път парламент може и да не видят и такава търговия ще почне, че Воленсидеровия келепир в момента ще бъде като детска игра. 
Второ - нетърпимостта към корупцията, некомпетентността, задкулисните сделки и липсата на прозрачност са хубави неща, но се питам, къде бяха 3.5 години, докато управляваше ГЕРБ? Как стана така, че Делян Пеевски изкара хората на улицата днес, а Цветан Цветанов не го направи за 3.5 години? Как стана така, че Делян Пеевски е лош днес, а не беше лош 3.5 години, докато хвалеше правителството на ГЕРБ? Как стана така, че Иван Иванов от СИК е лошо, а Бойко Борисов и съдружието му с Пашата беше хубаво? Протестиращите наясно ли са, че ако преди година и половина бяха поискали оставката на онова правителство (след телешките пържолки за кучето от БЧК примерно, или след обясненията на Цветанов за доходите му) днес нямаше да искат оставката на това? Как и кога изведнъж пораснахме с няколко века и станахме нетърпими към олигархията, а до вчера четяхме вестниците и и гледахме телевизията и без проблем? Защо никой не протестира пред прокуратурата, която в един ден първо намери, че няма престъпление в разговора между Борисов, Найденов и Кокинов, а после оневини и PR-ките на Найденов? 
Много въпроси, а отговори няма.
Та, ако трябва да се върна на солената манджа, с която започнах - пресоляването се оправя - има си как. Стига да има желание и стига да не си изтървал пакета със солта в манджата, че тогава направо се хвърля.

5 коментара:

  1. Ако най-накрая вземат, че криминализират БСП, абе - ако ги забранят, може и да не се налагат избори час по час, па и няма да ни водят всеки път до национална катастрофа. А те ни водят винаги, когато се появят на хоризонта.

    Не подценявай протестиращите. Имат искания, нищо, че танцуват. А танцуват, защото е по-приятно, отколкото нищонеказващи ужасноскърцащи комунистовитиевати гласове да ти наглеят насреща - като почнеш от каканиженията на Пирински и свършиш със същата артикулация на Орешарски - как пък все от една школа са бе.
    Гневни сме. Не се подлъгвай по усмивките.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами за твое съжаление първо, БСП не отговаря на условията за криминализиране, второ - още на другия ден Станишев ще регистрира Партия на левите идеи и пак ще си вземе своето на изборите, трето - ако го няма ЦСКА това не прави автоматично Левски по-силен и въобще не им гарантира шампионската титла, ако ме разбираш какво имам предвид. А и не съм забелязал БСП да е довела страната до национална катастрофа, колкото и да го ползвате този израз десните за щяло и нещяло. Като сравним 1918 и 1997-ма дори, нямаме бежански вълни и изгубени територии.
      Вие си бъдете гневни, ма нещо освен да искате оставка на правителството, само и единствено оставка, друго май нямате да предложите. Не че това правителство е единственото и неповторимото, но все пак да попитам - а след него какво? И не е ли редно първо да се позасилите малко и да съберете поне 4% на изборите и тогава да искате оставки?

      Изтриване
  2. Много хубав лаф имаше моят автоинструктор, светла му памет - Докато пред теб на кръговото има спряла кола, не гледай идва ли кола отляво. И да идва, и да не идва, тая пред теб не мръдне ли, няма да минеш.
    Или пък - както хубаво казва Надал - мисля само за следващия конкретен мач. Не го ли спечеля, турнирът приключва дотам.
    Ако ме разбираш какво имам предвид. .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Той Надал нека си мисли за следващия мач, аз съм шахматист и съм свикнал да мисля 2-3 хода напред.

      Изтриване
  3. http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-06-28&article=456108

    ОтговорИзтриване

За Бога, братя, коментирайте!