31 март 2020

Победата над едрата шарка

Една история на вниманието на антиваксърите. 

Запознайте се, това е Али Маяу Маалин.
Ali Maow Maalin, the last person ever to have small pox (1977 ...
Али е последният болен от едра шарка на Земята.
Програмата за глобална ликвидация на едрата шарка била приета през 1958 година от Световната здравна организация. Медиците от 73 страни със съвместни усилия избавили човечеството от инфекция, която имала милиони жертви до този момент. Идеята на програмата била проста: да се пресече разпространението на шарката посредством масово ваксиниране докато на Земята не остане един-единствен болен. Който болен да се открие и да се постави под карантина. 
19 години след началото на програмата за всеобщо ваксиниране против едра шарка последният болен от едра шарка на земята се оказал Али Маалин - приветлив младеж, който показвал пътя на лекарите към болницата, в която работел като готвач. За няколко минути в колата Али се заразил и влязъл в историята. Когато оздравял от СЗО почакали известно време и обявили премия в размер на 1000 долара за този, който открие болен от едра шарка. От 1979 година досега тези пари така и не са дадени на никого. 
През 1980 година 33-тата сесия на СЗО официално обявила едрата шарка за победена. Била подписана декларация, която официално съобщавала на света, че на Земята повече няма едра шарка. Това означавало, че повече нямало опасност някой да се зарази и заболее от нея. Това означавало, че вече нямало необходимост от ваксини против едрата шарка. Без ваксините победата била невъзможна, но сега вече можели да се отменят. 
Ваксини против едра шарка не се поставят вече 40 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!