04 април 2011

Реанимацията на Ленинския съботник

Нещо почнах да се дразня напоследък. И то от глупости. 

Ето ги например моите "любимци" от бТВ в поредната си ефектна, но неефективна PR-акция "Да изчистим България за един ден!". 

Ало?!

Аз не цапам. Казвам го с чиста съвест и с ясното съзнание, че не съм единственият. 

Не пуша. Не пия кафе и затова не си хвърлям пластмасовата чашка и бъркалката на улицата. Пепелника в колата ми е пълен с хартийки, кърпички, опаковки от шоколадови десерти до преливане, но се изпразва само на бензиностанция. Карал съм километри с празна туба от течност за чистачки в багажника само и само за да я хвърля в контейнер. Събирах си боклука разделно, докато все още имаше значение в какъв контейнер го слагаш. Днес хубавата идея да има контейнери за разделно събиране на отпадъците вече отдавна е в запас. От контейнерите нищо не остана, а там, където все пак все още съществуват, вече никой не се интересува в какъв цвят са и какво се поставя в тях. Да не говорим, че не съм останал с впечатлението да е имало някаква файда от тяхното съществуване де. Ако имаше, ако имаше фирми, които наистина да се занимават с рециклиране на отпадъци, те първи щяха да изреват, че им се пречи на бизнеса. Така че не виждам причина да ме призовавате да чистя боклуците на някой друг. Защото до сега всеки път, всяка година сме едни и същи. Някои от мърльовците, с които живея слизат да помогнат от кумова срама, след което си хвърлят фаса на плочките пред входа ("Е, айде сега, тя жената дето чисти, ще го помете"). И ако аз трябва да режа клони, да събирам фасове и хартийки, да мъкна строителни отпадъци до контейнерите, където те да престоят още седмица преди да ги вдигнат - е, ами какво тогава правят фирмите за почистване? Кога най-сетне ще видя инспектор и полицай сутрин на спирка на градския транспорт да глобят някого за хвърлен фас? Кога ще видя сметопочистващи камиони да минават сутрин между 5 и 7, а не след 7:30, когато хората тръгват на работа и в задръстванията имат щастието да се насладят с очите си на дейността им? 

И въпреки всичко това не си хвърлям боклуците през прозореца. 

Не храня бездомни кучета и котки и затова няма да намерите разни остатъци от храна, оставени от мен навън.

Призовавате ме да свърша нещо, което върша и без вас през цялата година - не цапам и чистя редовно.

От друга страна, в събота се прибирах от село и съжалявам, че не направих една снимка на едно т. нар. нерегламентирано сметище точно след табелата на Саранци в посока София. Строителни отпадъци, стари вестници (като се позагледах, и ми се стори, че виждам заглавия от средата на 90-те), чинии - някакъв селски сервиз се моташе по ливадата. И това всичко на първата отбивка - личи си кой, кога и къде е спирал. Това бТВ няма да го почисти, не - ще минем с номера "Ми то ние призовахме, не можем да организираме почистване навсякъде!". А такива сметища и боклучарници дал Господ у нас. Където няма, си ги правим сами.

Проблемът ми е в тази кампанийност. В търсенето и постигането на публичен ефект, ограничен само до медийната известност. В създаването на новина там, където я няма. Не се залъгвайте - на 9 Април бТВ ще ни залее с репортажи, откъдето бодро ще рапортуват Ани Салич, Ана Цолова, Венелин Петков, Виктория Петрова и Кристина Баксанова как призивът на бТВ е посрещнат от столичани, жителите на Ямбол, Бургас, Варна, Русе, Плевен ... Сладникави репортажи в стил "Боряна Касабова от Стъклен дом" ще ни залеят, да покажат колко и какви европейци сме. Малкият коментар в новините ще е посветен на почистването, рециклирането и на това кой цапа и кой чисти. Е, бТВ няма да направи репортаж на 16 Април от почистените седмица по-рано площи, защото вече няма да им изнася. Напротив, на 9 Април вечерта тържествено ще обяви пълната и окончателна победа на кампанията. Вече дори са започнали - на страницата на инициативата във Фейсбук са се събрали цели 2500 последователи. 

Любопитен съм, дали ще има почистване на граничните КПП-та - там, където е първият сблъсък на чужденците с родната действителност? От там има ли доброволци, или това ще остане за догодина? бТВ няма да пусне репортаж от Студентски град, защото обитателите му рано-рано ще се приберат по родните си места; а дори и да има камера, тя ще бъде на специално подбрано за целта място - бТВ ги знае тия работи, не и е за пръв път да си пудри репортажите.

Така в събота ще гледаме поредното шоу тип "Великолепната шесторка", в която водеща е Ани Салич и която ще ни информира на всеки кръгъл час колко боклук сме изринали и колко народ се е включил в масовката. И накрая обобщението каква велика телевизия е бТВ и какви яки инициативи има. Като гледам, има скрита положителна новина - очевидно циганите у нас са намалели чувствително, след като им е умряла и циганката, дето ги хвали.

И единственият ефект ще бъде реанимацията на Ленинските съботници.

Няма да има въпрос защо плащаме толкова за смет, а основната сила на сметопочистването е циганката с метлата.

Няма да има въпрос защо София не се мие поне 2 пъти месечно с вода. И защо по времето на Тодор Живков я миеха по-редовно?

Няма да видим Ана Цолова или Ани Салич да започват всеки ден техните предавания с тези въпроси докато не получим смислен отговор.

Като не знаеш какво да кажеш, говориш за Ленин - стар принцип на съветската номенклатура. Или реанимираш Ленинския съботник. 

Всъщност, единственото, което ми харесва в кампанията е момента, в който Ана Цолова поема въздух да си каже репликите в рекламата. Мдааааааа..., разбирам от някои неща. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!