12 април 2011

За идеите и бензина

"Бензинът ваш - идеите наши" - О. Бендер, Златният телец.

Остап Бендер - Идеята моя, бензинът ваш!

Почвате да ме дразните вече, не се ли усещате?
Направихте си кампанийката, отчетохте я като успешна, ПР-ът ви е по всички правила - всеки ден, във всяка емисия новини + отделени минути в сутришния блок - какво повече искате?
Снимки от София "преди" и "след" (да се чуди човек как сте се избирали местата), репортажи дори и от Студентски град, където "...повече от 1000 млади хора се присъединиха към инициативата на бТВ..." (те, младите хора, само с бТВ лягат и стават и с домакински ръкавици спят, че ако ги вдигнат да чистят, да са подготвени), ефирни звездни мигове за Ана Цолова и "...рубриката "Бай Ганьо - "европеец""" (надявам се да съм уцелил с броя на кавичките) и прочие напъни.
Ай да престанете да ме занимавате със себе си?!
Някаква зрителка/лелка/общественичка се обяснява в понеделник сутринта как събраният боклук в София се разпилявал от вятъра и как Столична община не била осигурила необходимия превоз, за да го извози, и язък за усилията на хората да почистят. И един ред няма като въпрос към бТВ - "А бе, пичове, като организирате кампания за почистване, кой ви каза да се ограничавате само до найлоновите чували и ръкавиците? Що решихте, че трябва да спрете до там? Що не си организирахте и извозването на боклуците - звъните в сметопочистващите фирми, питате колко ще ви струва да наемете камионите им, разбирате се за цена, ден и час и извозвате - толкова ли е сложно?" 
Или тая с чистенето е убава работа, ама до границата между бензина и идеите, "...че бензина стана много скъп!"?
А, и още - като толкоз ви пречи вятърът, що не следихте прогнозата за времето? То не е казано, че непременно на 9 Април трябва да стане почистването, има и други дни в календара. Вие дори вашите си прогнози ли не гледате?
Днес сутринта, въртейки каналите, ми се сервира следваща порция - някакъв мил шуменец много искал да почисти, ама толкова много, че дори излязъл пред входа си да изчисти България за един ден. Ама бил само той, на комшиите му им било по-лесно да изчистят България също за един ден ама не точно в събота; видите ли, приятно им било да живеят в кочина (снимки "преди" и "след"; интересно, кой ходи да чисти с фотоапарат в ръка?).
И така, в този ред на мисли, се запитвам следното:
Сметоизвозващ камион. За сведение на бТВ, да знаят как изглежда при следващо 
желание да изчистят България за един ден.
Колко лева сме спестили на общините в България от доброволният си труд в събота (признавам, аз поради лични ангажименти тая година пропуснах Ленинския съботник. Обещавам обаче догодина пак да го пропусна.)? 
След като значителна част от дейностите по почистването на България за един ден се свеждат до рязане на клони, храсти, издънки и подкастрянето на храсти - да попитам няма ли озеленителни фирми у нас, скъпо ли вземат и ако случайно има общински фирми "Озеленяване" (оцелели тук-там) - те чий го крепят и какво точно вършат - тяхната дейност май е свързана повече с усвояването на средства по програмите "От социални помощи към заетост", назначавайки цигани или пенсионери да събират чат-пат фасове и хартийки по градинките. 
Кога най-сетне в България ще има ефективен контрол върху замърсяването? Кога вездесъщите общински и министерски инспектори ще си размърдат задниците и ще започнат да обикалят районите си? Кога сутрин на спирките на Градския транспорт в София и в страната ще има инспектор + полицай, глобяващи пушачи за хвърлени на тротоара фасове, ядящи за хвърлени на тротоара хартийки, пиещи кафе за хвърлени на тротоара бъркалки и чашки? Кога инспекторите ще благоволят да си свършат работата в момента, в който някой цапа, а не в последствие да ме призовават разни медии в евтините им ПР-акции да излизам да чистя боклуците на комшиите си? 
Длъжна ли е Столична община да спонсорира ПР-акцията на бТВ като отделя средства за камиони, които да извозят събраните в ПР-акцията на бТВ боклуци? И ако се окаже, че не е - бТВ не подлежат ли на глоба, че са организирали събиране на боклук, а не са го извозили? 
Кога бТВ ще започне да задава въпроси към кметове, шефове на озеленителни и сметопочистващи фирми на договор с общините, началници на отдели в общините и министерствата (или шефове на дирекции) и на самия министър дори всяка сутрин, докато не получи задоволителен и изчерпателен отговор, вместо да си организира и да ме занимава с евтините си ПР кампанийки? 
Кога държавните и общинските власти ще престанат да ни муфтят за безплатен труд под формата на кампании за почистване на фона на растяща такса "Смет"? 
Кога ще видим сметопочистваща фирма, на която черно на бяло е написано в договора какво се очаква от нея и тя го изпълни? 
Тия са на свършване
И последно - не е много на място, но кога ще почнат да се строят/ремонтират улици в България, на които е предвиден "джоб" за контейнерите? 
Горното просто показва за пореден път степента на затъпяване на нацията ни, както и неизкоренената все още първосигнална реакция на народонаселението - щом държавата/партията/бТВ призове за нещо си, ние сме на своя пост - винаги готови!
Ще чистим днес, ще мислим друг път.
Ай стига сте ни вземали за овце!

2 коментара:

За Бога, братя, коментирайте!