26 април 2011

Картинка за внимаване

Това е Темида. Някъде по света е богинята на правосъдието. Не и у нас.
У нас, защо ли, се надяваме да има правосъдие, тоест - молим се на Темида, но всъщност правосъдието ни го раздават Мойрите, и то задължително след години на мъчително съществуване на търсещите правосъдие (които доста често не доживяват да го получат).
Онзи ден пиян келеш, с 1.23 промила алкохол в кръвта премаза 6-има подрастващи в Симеоновград. Аз съм минавал през града, и за мен е по-удачно да се кръсти Симеоновец или Симеоново - аз трудно ще приема 3 махали на кръст за град, ама `айде - нали от време оно се нарича Търново Сеймен . и има гара там...
Да не се отклонявам, не ми е тема за размисъл град ли е, село ли е, махала ли е Симеоновград. Не завършва на "уй", че да го мисля. 
Мисля си за идиота, който бере душа в болницата за сметка на 6 други, които вече са само души. И как всъщност справедливостта изисква един лекар да отиде до него и да му изключи системите, вместо да полага усилия да направи отново човек от тоя. Все едно, те майка му и баща му са изпуснали момента, та сега ли ще стане? 
Мисля си за родителите на 6-те загинали ...
После се замислих"нашата полиция", която барабар с нашата прокуратура арестували ... кого? Онзи, чиято собственост била колата. Да, зная, по закон и той носи отговорност ако е дал ключовете на човек, употребил алкохол. И какво сега, жертвите ще станат 5 ли или отново имитираме дейност? Да не говорим, че е почти невъзможно за прокуратурата да докаже пред Темида, че задържаният (евентуално обвинен и подсъдим) е знаел, че шофьора е употребил алкохол? Или, и да е знаел, ще се почне едно ходене по промилите, колко е пил шофьора (отсега ви казвам - една-две бири или максимум малка водка. Понеже не може да докара 1.25 промила от това количество, ще го изкарат много уморен), колко е можел да носи и прочие завои на правосъдието. Първа инстанция, втора инстанция, трета инстанция ....И това при положение че толкова оправни адвокати съществуват в тази наша Българийка? 
И вместо да открием 10-те разлики въобще няма да внимаваме в картинката.
Никой няма да попита транспортния министър (при цялата ми симпатия към един от малкото професионалисти в екипа на Борисов) за чий се е бавил ремонта на тази улица?
Никой няма да попита господин вътрешния министър къде са били дежурните му полицаи в същата вечер? Дали пак са били на пост, но са спирали само коли със сами жени да си лафят и евентуално да откачат някой телефон, `щот са мно`о яки пичове? 
И никой няма да попита до кога ще търпим незаконни гонки под носа ни и под носа на полицията - как пък всички ги виждаме, само милиционерите вдигат рамене и се оправдават, че не са хванали нарушителите на място? 
Господин министре, господине Цецко!
Файл:The Triumph of Death, or The Three Fates.jpgАко си седнете на гъза и подпишете някоя и друга заповед, вашите подчинени могат, примерно, да се облекат в цивилни дрехи и в цивилни автомобили да направят засада на местата, където най-често стават незаконни гонки. Не ги знаете кои са ли? Я пуснете една гореща линия на телефоните на МВР, ще ги научите за няма и час. ... А, правели се незаконни уговорки в интернет ... Разбирам ви, господин министре, да имахте някой като Явор Колев в министерството си, дето да следи за кибер-престъпления, да се оправите, ама ... Пък и закон, дето да ви разрешава да ровите в и-мейли, форуми, да подслушвате телефони и друга лична кореспонденция няма ...
Не ви е лесно май.
И си спомням как преди има-няма 3-4 години Максим Стависки взе, че претрепа едни млади хора със своя Хамър и как се оказа, че полицаи са го спрели минути преди катастрофата за превишена скорост, ама само го предупредили да кара внимателно. Да се просълзиш само какви добри хора работят в органите на реда (на мен досега не са ми се падали от тия).
И си мисля за онези полицаи, които са били дежурни през нощта срещу Възкресението Христово и които на сутринта са погледнали парите в джоба си и са си казали наум "Добре, че не е бил някой от моите!"
И си спомням как преди 10 дни в центъра на София (или по-точно от гара "Пионер" към кръстовището на Семинарията) един джигит зад мен ме изпревари от дясно, мина пред мен докато аз се движех с 50 и си държах лентата за напред, джигита изпревари на слалом и останалите коли пред него и мина не на червено, а на тъмно червено на светофара. В същото време на кръстовището имаше полицай, но той беше зает да наблюдава трафика по бул. "Вапцаров" в посока на Телевизионната кула. Направо се чудя кога ще поставите камери по тия кръстовища, полицаи на 100 м след кръстовището и лаптопи в колите им. И това в 21-и век, когато с един най-обикновен GSM можеш да направиш едва ли не римейк на Аватар.
И си спомням как преди 5 години една женица предизвика катастрофа край с. Микре, Ловешко, точно около бензиностанцията на Шел. На участък, където има ограничение в скоростта заради бензиностанцията и непрекъсната линия. Плюс мъглата тогава (пътувах същия ден от Гълъбово за Ловеч и го помня). Накрая я осъдиха на 5 години затвор на първа инстанция - вероятно е обжалвала, чисто съдебно минало, признала се е за виновна, жена е (майка) - вероятно вече е на свобода. 
Не съм си поставил за цел в момента да мятам камъни по правителството за смъртта на тези шестима подрастващи. 
Нервирам се от овчата тъпота, която позволява това да се случи. И че тази тъпота е стигнала до върховете на държавата и сега ще слушам приказки от 1001 нощ как нищо не можело да се направи.
Може.
Може като видим изтребителят на магистралата зад нас да не се отместваме безучастно, защото караме със 130 в лявата лента и има опасност той да ни удари след секунда. А да вдигнем телефончето и да звъннем в полицията.
Можем да звъним до побъркване в полицията, когато на булеварда пред блока ни (например "Александър Малинов" в Младост 2 в София) нощно време джигити си устройват гонки. И да питаме всеки един ден кога полицията ще вземе мерки; да се изпращат снимки до медии, организации и всички заедно да попитаме "До кога ще ви търпим слепотата?"
Може полицията да престане да се крие в храстите на завои, където има ограничение от 60 км/ч заради пешеходни пътеки и спирки (които поради демографския срив у нас почти не се ползват по предназначение, а само за отчитане на дейност от полицаите ни) и да започнат активно да контролират трафика. С цивилни коли и камери в тях, както е в Европа (Полша, Литва и Чехия - видях го с очите си).
Може полицаите да престанат да правят проверки за  платена "Гражданска отговорност" вътре в квартала, където живеят родителите ми и да излязат на булеварда от другата страна на блока им и да почнат да спират ония, които много бързат за някъде.
Може тия, дето са върха на държавата да се сетят, че има и по-удачни ходове от обявяването на национален траур и изявленията пред медиите в стил "И този светъл празник беше помрачен от голямо нещастие!". И да се запитат защо всъщност са там? 
Защото ако Темида е сляпа, Мойрите не са. Ама е крайно време да решим веднъж завинаги на кой бог и за какво ще се молим.
За правосъдие или за справедливост?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!