19 май 2011

Зелени приказки

Най-дразнещото в 20 и кусур години демокрация е вредният и неизкореним навик на някои известни хора да дават акъл - било то по страниците на вестници, телевизии, радиа или пък интернет. Няма значение къде, важното е да дават акъл. Някои използват намалението на предоставената им трибуна, и преди да преминат по същество вкарват две-три изречения с които да изчистят "някои недобронамерени" слухове по техен адрес (нещо като певичката Аксиния - гласа и конкурира диапазона на гладна коза, но и на сън да я бутнеш, веднага ще обясни, че не е любовница на Васил Божков и всичко дължи на глас, труд и талант).
От друга страна, в България случайни работи не стават. Просто сме прекалено малка страна, всички се познаваме, и а пък географското ни положение е такова, че щем - не щем, все ще се намери някой да има интереси тъдява. Така че, ако видите посред лято някой от по-първите ни хора (например Първанов, Борисов, Цецка и Цецко) или пък приятелите, спонсорите и бизнес-партньорите им (най-вече) или познатите им да се разхожда по жълтите павета с кожух и ушанка, не се притеснявайте - след половин час със сигурност ще вали сняг. Вие не сте наред, не те. Те са си много в час с обстановката. Толкова в час, че си позволяват да дават прогнози тип "Съдейки по интезнивността на поривите на източния вятър сутрин, цените на фасула ще скочат след седмица." Това, което не казват е, че в последните месеци са си осигурили монопол на пазара на фасул и са пуснали некой и друг лев където трябва.
Това въведение го правя, защото днес нещо се нервирах на една новина. Като подредиш малко биографията и, то малко нагло идва номенклатурното детство, образованието в сравнение с масовата част от населението - айде, все пак имало е и имаше и такива, това с мед да го ядеш. Номенклатурният брак по сметка - добре, и него го слагаме в графата "грешки на миналото" - те ония от ЦК помежду тях си се сродяват, с кого друг? 
Ама съжителството още от 1988 г. с Бойко Борисов и обясненията му, че той, видите ли, нямал нищо общо с ДС и бил много, ама много репресиран от комунистите вече ми идва леко отгоре. Леко. Да си съдружник в охранителна фирма в началото на 90-те ... Доста странно поле за бизнесдама, като добавиш и определението "ония години", тя работата става по-ясна вече. Плюс взривения джип - абе как пък не взривиха 30 годишният Вартбург на някой вестникар, а все джипове взривяват. И все за "няма нищо" - няма врагове, няма заплахи, не дължим пари, бизнеса чист - то да рече човек, бомбаджийството у нас в "Олимпийски надежди" ли са го преподавали? А накрая да се набуташ в една банка, дето от както съществува прехода у нас което и правителство да дойде, слага ръка на нея - банката на властта, СИБанк, независимо как се е казвала през годините - и пак да ми обясняваш, че всичко е плод на дългогодишен труд, талант, безсънни нощи, ранно ставане и късно лягане - стига вече. Да не сте роднини с Аксиния, или ходите при един и същ терапевт?
Е то какво остана? Ах да, интервютата. Някои са в стил "Боряна Касабова" - интервю на жена, майка и успяла бизнесдама, която намира време в забързаното ежедневие да сготви, да закърпи чорапите на мъжа до себе си (който е от успял по-успял и всичко с ей тия две ръце) и да посети дом за деца - сираци. Други са в стил "Ахмед Доган" - интервюта на обществени фигури, които ти обясняват колко е полезно или вредно да се яде фасул (виж въведението) в зависимост от паричните потоци в последно време. И от тук вече ми идва повечко изявлението на една обикновена кифла, неосъзнаваща, че докато раздава дълбокомислени интервюта под пот и над път, понякога съдбата вече е замахнала с малкият си пръст и буболечката се търкаля по склона.
Не виждаш логика в "Белене" ли? А кой те пита? А някой да те кара? Аз понякога виждам, понякога не - и не съм само аз. Да съм седнал да давам оценки? А най-лошото е, че докато ти не виждаш, играчите в "Белене" виждат, нареждат си картите, изиграват си ги и накрая твоята банка ги финансира. Докато ти нищо не виждаш. Или докато даваш сигнал към Русия, да си го наречем така. Че кой го интересува какво вижда някаква си обикновена кифла?
Ще правиш "зелена" банка ли? От кога това - откакто с фактическият ти съжител отрязахте главите на ВЕИ, или откакто рокира едни акции за сметка на други акции и два дни след това реши да "озеленяваш" енергетиката ни? Тоя филм вече го гледахме веднъж с банковите сметки в СИБанк на КАТ  и на МВР - глоба ли ще плащаш, паспорт ли ще вадиш, документи ли ще сменяш (някои на "бегом"), винетки ли ще печаташ - те парите си течаха, банката регистираше печалби, дивиденти ...
Умна жена си е взел Бойко, браво. Как ли го е яд сега бившият ти? 
Та след тоя филм със СИБанк и паричните потоци само и единствено към нея, сега ще ми обясняваш нещо за "зелена" енергия и бъдеще на сектора? О, мило - недей се хаби напразно, няма смисъл. Все едно, онова на горната снимка няма да го направите - прекалено са ограничени мозъците ви на теб, и на тия около теб, дето се храните с нектар и амброзия. А в същото време като си гледат хората разпечатките от енергото, все се чудят  що трябва да се правят "зелени" централи, след като НЕК им изкупува тока толкова скъпо, а тока от АЕЦ е толкова евтин в сравнение с тях, ама ти не виждаш смисъл да се строи "Белене".
Та ...тия приказки много ще има да ни ги разправяш, докато узреят до степен, че да ги преглътнем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!