08 декември 2011

Голямата Русия и малките хора

Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му!
Преди 20 години на днешния ден бе спряна системата на командно дишане на един организъм, който от десетилетия беше изпаднал в кома. На днешния ден президентите на Русия (Борис Елцин), Украйна (Леонид Кравчук) и Белорусия (Станислав Шушкевич) се събират в резервата Беловежкая пуща и подписват споразумение за края на СССР. 
Горбачов в последните години на съюза е просто фигурант на върха, а след неуспешния преврат от Август 1991 и това не е. А той така се беше вживял в играта си на "гласность" и "перестройка", че до края не разбра какво става в страната му. Конкретно за него все повече се съгласявам с мнението, че това е един пропаднал политик - да си начело на най-голямата държава в света, на една от двете свръхсили и да пратиш всичко в историята с едно движение на ръката - твърде далече от представите за най-успешния ръководител. А доброто отношение на западпоевропейските лидери по онова време (Тачър, Кол, Митеран, Рейгън) е единствено резултат от сговорчивостта и отстъпчивостта му, довели до намаляване на опасността от ядрена война.
В същото време новите руски лидери (Путин и Медведев, а бих поставил в тази компания и Жириновски, до колкото и той беше доста популярен в началото на 90-те) - кой в по-малка, кой в по-голяма степен - демонстрират откровена носталгия към СССР. Към кой СССР обаче - онзи с опашките, недоимъка, чакането по 10 години за "Лада", която да завещаеш на децата си, общите кухни и бани, мизерните заплати и не на последно място - КГБ и ГУЛАГ? Или онзи СССР, който беше суперсила наравно със САЩ, но който изоставаше и догонваше постоянно развитите страни, и в който да чакаш на опашка за 2 килограма банани беше най-нормалното нещо на света. Или може би онзи СССР, описан от Солженицин и Шаламов, който просто човешкият ум не може да проумее - на насилието, на произвола, на скалъпените обвинения и процеси, на лагерите отвъд Полярния кръг, на депортирането и заточението на цели народи? СССР на стените, телените огради и бодливата тел? СССР, чиито жители бягаха на Запад, и който умря преди да се случи обратното? Или онзи СССР, който периодично напомняше с танковете си, че СССР трябва да се обича - на германци, унгарци, поляци, чехи, афганистанци?
И Путин изразява съжаление за тази държава и я нарича "голямата Русия"! Може би наистина СССР е бил голямата Русия - само че предшествениците на същия този Путин създават и изграждат голямата Русия от остатъците от Руската империя, върху която пък Ленин се упражнява в държавотворство - на някои руски губернии направо дава независимост (Полша и Финландия), на други дава автономия (Литва, Латвия, Естония, Украйна, Белорусия и Кавказ), която по-късно се преобразува или в независимост (балтийските републики) или в членство в СССР (Украйна, Белорусия, Армения, Азербайджан и Грузия). Бащите на същата тази голяма Русия я създават като къща без основи, построена на песъчлива земя. Когато му дойде времето, тази къща се срути с гръм и трясък; нейните жители построиха своите нови домове и само от време на време си говорят по съседски "А бе не всичко беше лошо, имахме покрив над главата и ни беше топло."
Има нещо друго - руснаците продължават традицията на върха на държавата им лидерите да се редуват на принципа "плешив - с коса"; действащият президент намира за абсолютно нормално да е и партиен лидер, а единствената разлика с изборите преди и сега е в процентите "ЗА" - иначе правилният кандидат е спуснат от Кремъл и е посочен на населението дълго преди изборния ден. За днешните руснаци смяната на върха в държавата зависи от тях точно толкова, колкото и смяната на годишните времена - също както и по времето на комунизма. Но ако Путин изпитва тъга по изборните резултати от съветско време - бе другарко, да ви имам проблемите, както казал Иванчо. Като (ако) го изберат догодина с 99% "За" това няма да промени живота на обикновените съветски руски граждани - Русия ще си остане в ролята на бедния, но въоръжен с атомни бомби селски идиот в глобалното село. По простата причина, че сентенцията  "Човек е толкова голям, колкото да големи и мечтите му" важи с пълна сила и за държавите. Съмнявам се, че има страна в света, която би просперирала на базата на носталгията към миналото, независимо дали то е било земния рай или ад.
А в случая много добре знаем по каква държава лее сълзи руският лидер. 
Смешното, да не кажа трагичното в случая е лидерството на един обикновен офицер от КГБ над страна, в чиито най-реномирани университети лекциите се четат от академици, а упражненията се водят от професори (по разкази на мои познати). Страна, в която са родени или работили световноизвестни учени, артисти, художници, музиканти, философи и спортисти - и в крайна сметка се управлява от милиционер (да не се бърка с България, ние нито на известни хора, нито на милиционери не можем да и стъпим на Русия на малкия пръст). 
А от съветските времена знаем, че милиционерите работят на принципа "Мисълта сковава действието" и не си падат много-много по мечтите. 

7 коментара:

  1. Съсипвам се да пускам материали в Свежо за десетохилядните протести на руските граждани срещу Путин. От американски и английски източници, естествено - в самата Русия, естествено, нищо по въпроса. Сега ще пусна и твоя материал. Пухи

    ОтговорИзтриване
  2. Е поста все пак е за бляновете на Путин по адрес на СССР, не е за недоволните от него.
    Апрото, питах една моя позната от Москва какво отношение има към протестите против Путин - никакво. Тя не вярва, че с митинги ще се промени нещо, като смята и че протестиращите са платени и организирани.

    ОтговорИзтриване
  3. Популярен си в Свежо! Пухи
    Медведев е наредил проверка, няма да има нови избори.

    ОтговорИзтриване
  4. ПО-ПОЛЕКА С МАКИЯЖА, БИХ КАЗАЛА АЗ - РУСИЯ СИ Е ВЕЛИКА СТРАНА И МНОГО ДОБРЕ СЕ ЖИВЕЕ, СЛЕД КАТО И ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ ИМ СА ПО-ВИСОКИ ОТ НАШИТЕ, А ПУТИН НЕ Е НЯКАКВО "МИЛИЦИОНЕРЧЕ"- ХОРАТА СИ ГО ХАРЕСВАТ. НЕСЛУЧАЙНО САЩ, АНГЛИЯ И ДРУГИ ДЪРЖАВИ УЖ ВЕЛИКИ СЕ СТРАХУВАТ ОТ НЕГО. ДАЛИ ЩЕ Е СССР, ИЛИ РУСИЯ - ВСЕ ПАК КАТО ВЕЛИКА ДЪРЖАВА ЩЕ ПРЕБЪДЕ, АМИ ДА МУ МИСЛИМ НИЕ, ДЕТО ЦЕЛУВАМЕ ЗАДНИЦИТЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ.. МНОГО ИМА ДА СЕ УЧИШ ОЩЕ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Средната заплата в Русия е в общи линии на нивото на българската - разликите са минимални и то не винаги в наш ущърб. За да не говорите наизуст можете да проверите тук - http://www.zarplaty.net/articles/art-7.html или тук - http://www.obzorzarplat.ru/services/zp/
      Още повече, че фирмата, в която работя, преди години е имала обект в Русия и ми дадоха данни за заплатите там.
      А всъщност в случая е безпредметно въобще да коментирам заплатите и пенсиите в Русия - в Германия, Великобритания, Канада, САЩ, Япония, Италия, Франция доходите на населението са в пъти над тези в България/Русия. Така че единствената причина Русия да се намира в Г-8 е огромната и територия, природните и богатства, огромния пазар, който представлява населението и.
      До каква степен хората там си го харесват Путин можете да проверите в youtube, където само преди месец се появи клип как го освиркват по време на награждаването на боксова галавечер. И да - Путин е точно това - милиционерче. Имаше своето време, в което беше лидер, и то свърши - от тук нататък управлението на Путин, независимо на какъв пост ще е, няма да бъде нищо друго, освен фарс. За съжаление и нашия натам гледа. И не се притеснявайте, никой не се страхува от Путин в Западния свят.
      Иначе нямам нищо против Русия да пребъде; мен повече ме интересува България.
      А колкото до това много ли, малко ли имам да уча - хайде първо погледнете себе си преди да отправяте такива ехидни коментари. Човек би помислил, че прекарвате цялото си време в гледане на руска телевизия.

      Изтриване
    2. Не сте прав господине в съжденията си и това си е. То като помисли човек, ние стреляхме по папата, студентите ни едно време съвсем безкористно участваха в стачки /е, сега ги няма никакви- защото не ми се плаща с долари/ - това го казвам във връзка със сегашната идеология която ни я натрапват ОТВЪН. Аз гледам руска телевизия много рядко за разлика от моят съпруг, който за мой ужас гледа постоянно руски серияли / а турските въобще не го интересуват/. Не сте прав и за знанията ми - твърде големи са, но нищо - ще го преглътна. А Вие - ДЕРЗАЙТЕ!

      Изтриване
    3. Прав съм, прав съм. След като съм го написал в блога си, значи така го чувствам и така го мисля. Като не ви харесва мнението ми, можете да го коментирате и да изложите своята гледна точка. И се постарайте да спазвате добрия тон - не да ми казвате, че много имам да уча, а като ви отговарям по същия начин да ми се възмущавате.
      Нека се опитам да ви обясня нещо, което очевидно не искате да прозрете в написаното от мен.
      Русия си е Русия, а лидерите и и идеологията им е нещо различно. Нямам нищо против Русия и народите и, но не искам поведението на лидерите и да бъде точно като на прословутата руска мечка. Още повече, че в поведението на Путин само това остана - лидер на друга държава и с друго възпитание не би си позволил да каже "Ще останете на студено!" при разговори с премиер-министъра на независима страна. И понеже не е само България - същия тоя Путин прати германците за дърва в Сибир, като не им изнасят цените на "Газпром".
      На Путин може да му е много мъчно за съветските времена, може много да съжалява за разпадането на СССР, може да мечтае да се върнат старите времена, но за негово съжаление това публично изказано мнение (и то от министър-председател и бивш/бъдещ президент) е повече от недопустимо. Защото ако за Путин СССР е "Голямата Русия", за украинците е "Голодомор", за прибалтийците е "Денят на депортирането", за всички народи е ГУЛАГ, евтини и некачествени Лади, Москвичи и Запорожци, тесни комуналки, липса на елементарни продукти и услуги, ниски заплати, терор от страна на държавата.
      Никой не може да го спре Путин да си мечтае и фантазира на тази тема, но поне да е след излизането му от голямата политика. И до тогава е добре средната заплата в Русия да е малко по-голяма от тази в Германия, а не в България.
      Знаете ли, в Турция сигурно има политици, за които разпадането на Османската империя е много голяма катастрофа, я как добре са си живеели 6 века народите и в нея. Ако утре някой даде пресконференция в Анкара и да каже "А бе я се върнете в лоното на падишаха, елате си пак при нас, да си живеем заедно; не обръщайте внимание на приказките за насилия, унижения, кръвен данък, Априлско въстание, неравноправие!" - на вас приятно ли ще ви бъде?
      И на последно място - ние НЕ сме стреляли по папата.

      Изтриване

За Бога, братя, коментирайте!