23 март 2015

Надой го, булка, надой го

Върху меката постилка в каруцата до малкия Иванчо спеше сладко едно друго детенце, повито в чисти пеленки, с малко дървено кръстче, закачено с конец на гърдите му. Разбудено от шума, то замърда главичката си. Червеното му малко личице се сви от смешни гримаси. То изплези няколко пъти езиче, нацупи устата си, взе да млящи и изплака.
— Ох, гладно, гладно е, горкото — разхленчи се Стояница.
— Надой го, булка, надой го — рекоха другите жени. — То е подхвърлено, може да е гладно…
— Да го надоя ли? Ами Иванчо? — захленчи Пена.
— И Иванчо ще надоиш…
Новото малко продължаваше да млящи с уста и да суче на ума си.
Стояница го взе в прегръдките си, изви гърдата си и му даде да бозае. То се впи лакомо в нея.
— Ох, колко е гладно!… — И тя се наведе с нежност над него.

Това е единственият описан в България случай на кърмене на публично място. И както сами можете да се убедите, той се е случил в главата на Елин Пелин. 
В последните години кърменето на обществено място (не само у нас) се превърна в някаква нова форма на феминизъм. Нямаш право да се възмущаваш! Нямаш право да гледаш. Нямаш право и да не гледаш! Ако се възмутиш, ти си консервативен и регресивен тип, ти дискриминираш жените, в кой век живееш, това е най-нормалното нещо на този свят! Ако гледаш, ти си перверзен извратеняк, а ако не гледаш - ти си сексистка свиня и двата случая пак дискриминираш жените! Дори и публично кърмене преди години си организираха разни майки, пак с образователна цел, демек, то си е нещо естествено, нормално, и не трябва да предизвиква никакви негативни емоции. Обаче не, българинът си остава тъп ориенталец!
Принципно не знам що за овца трябва да си, за да се забиеш с дете-кърмаче в мола, без да си направиш сметката кога е яло това дете и кога пак ще огладнее, и като накрая като ревне детето, че е гладно, вместо да се насочиш по най-бързия начин към онази стая, дето е за повиване на бебета и там да го надоиш, както е казал Елин Пелин, ти да си извадиш бозките насред магазина. И след като охраната те помоли да не го правиш, че смущаваш останалите клиенти, да ги обвиниш в дискриминация по полов признак!
Всъщност, ако пък толкова е гладно детето, бутни се в някой ъгъл, покрий се с нещо - кърпа, шал, чаршаф, па си го кърми, като не си се усетила кое време е. Друг е въпросът дали един мол с всичките си посетители и зарази е най-подходящата среда за кърмене. Но, да кажем, случва се, жената е решила да се поразнообрази малко, да се отпусне и е отишла до мола - е толко ли не можеш да му направиш едно шише с адаптирано мляко, ще пропусне едно кърмене, голяма работа?
Българският хелзинкски комитет няма да го коментирам, че ще стане дълга и широка. Ще цитирам единствено казаното от адв. Адела Качаунова от Комитета:
Ограничаването на това право е акт на пряка дискриминация
на основата на пола, защото потърпевши са само жените.
Права е адв. Качаунова, дискриминация си е откъдето и да го погледнеш. Един мъж ще го спрат ли с подобни молби?
За десерт ще оставя евродепутатката Личия Розета, която преди години влезе бременна в Европарламента и също се опита да се прави на интересна относно кърменето в пленарната зала. 
Много културно и обясниха, че няма проблем да си кърми детето, ако ще и две деца едновременно да кърми не е проблем, но по същество това се явява хранене, което е забранено в пленарната зала.


4 коментара:

  1. Жена съм и не удобрявам този акт да се извършва на обществено място. Мисля, че е прекалено лично, и освен това демонстрирането на нещо, което жените правят от векове не те прави уникална, модерна, феминистка и освободена!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз като мъж харесвам цици, но не ми допада идеята да се размахват свободно навсякъде. По същата логика уринирането също е абсолютно естествен и нормален процес, но не уринираме където ни падне, нали?

      Изтриване
  2. Много енергия се хвърли по тая тема. Междувременно руски инвеститори придобиват национален телеком.

    Не можеш да принудиш хората да са толерантни щом за тях кърменето е "размахване на цици". По същество не е и забранено на публично място, така че всеки да прави каквото намери за удачно в конкретната ситуация. Дори в общества, където уж такива неща са приети винаги някой ще се намери да се възмути или да се почувства неудобно, не можеш да изличиш спонтанните чувства на хората и не е нужно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руснаците придобиха единствената ни работеща рафинерия още преди 15 години и тогава никой не рева на тема "национална сигурност". Мога доста неща да ти разкажа на тема петрол, бензин, цените им в България, от какво печели Лукойл Нефтохим Бургас и т.н. Не сме в 90-те години, че продажбата на една телекомуникационна компания да е въпрос на национална сигурност. Същата тази БТК я продадоха 2 пъти по времето на Царя, така и не се разбра на кого, но тогава не беше проблем.
      Толкова за руските инвеститори.
      Колкото до женицата, направи от мухата слон, обиколи половината телевизии, за да разправя колко дискриминирана била ... к`во да ти кажа, жалка картинка.

      Изтриване

За Бога, братя, коментирайте!