15 май 2016

Въртележка

На днешният турнир на Флорина стана голяма въртележка.

Симеончо първоначално планирах да го пусна и на двата турнира - и за трети, и за втори клас. Та пристигаме сутринта, регистрира се сам, докато аз паркирах, турнира започна. Аз гледам участниците, има 3-4 постоянни, които обикновено се класират в десятката, а един съученик на Симеончо дори редовно си взема сребърния медал независимо от възрастовата граница. Жребият за първия кръг размина Симеончо със силните играчи, първата партия си я взе без проблем. Неговият съученик обаче спечели служебна точка, противникът му така и не се появи (това има значение в края или поне аз си мислех така).

Във втория кръг Симчо се падна с едно момиченце, което в предния турнир го би. Този път Симчо си взе реванш от нея, и то много убедително, в много завързана партия - първи беше дал две леки фигури за една тежка, после имаше възможност да и свърже офицер и топ и да изравни фигурите и да излезе с предимство, не го видя, после пропусна да поиска пиес и да вземе дама без пари, накрая изравни фигурите, смени дамите и остана с топ срещу офицер и спечели.

В третия кръг Симеончо се падна с някакво детенце, за пръв път го виждам на турнир, не знам втори или трети клас е, приключи го бързо, онова се обърка и почна да прави грешни ходове, а два грешни хода губят партията. Така се оказа водач в класирането, не му се беше случвало от доста време.

В четвъртия кръг обаче Симчо сбърка някъде, не гледах партията, загуби, а момченцето, което го победи, дръпна еднолично в класирането, с 4 победи. Симеончо остана втори, или поне около второто място, с 3 точки, имаше и други дечица с толкова. Странно, преди кръга имах усещането, че Симеончо ще победи, не е като друг път да се притеснявам, че ще обърка нещата, но не се случи. Но пък на това ниво вече няма начин, играе със силни играчи.

В петия кръг на Симеончо му се падна стар познайник, едно момченце, което първо го победи веднъж вече есента, и след това го гледам, редовно се класира напред. Симчо не знам какво го омагьоса, в един момент гледам как със замах взе една пешка, онова не очакваше, направо му се откачи ченето от изненада. В един момент Симчо поведе с две пешки, почна да сменя фигури, онова хлапе нямаше инициатива и в крайна сметка останаха с дама и топ срещу дама и топ и две пешки в повече за Симеончо. Хлапето в един момент тръгна да взема една пешка и да се опитва да матира, Симчо ама много елегантно пробута една друга пешка, уж искаше смяна в центъра, като в същото време си пазеше атакуваната пешка, хлапето не му видя дамата, върза се на уловката, взе с шах, а Симчо го изпердаши отзад и с дама и топ срещу топ му беше лесно.

В шестия кръг пак му се падна силен играч, но интересното беше, че водачът в класирането се падна с Божидар, съученикът на Симеончо. Божидар имаше загуба във втория кръг от същото детенце, което Симчо победи в петия. Ако Божидар победеше щеше да стане въртележка между тримата на върха и като нищо Симчо можеше да вземе и първо място, независимо от загубата от прекия си конкурент, всичко зависеше от коефициентите на играчите. Точно така и стана, Божидар победи, загубилото момченце се разрева още на масата, а аз почнах да се въртя около съдиите да видя какво ще стане с класирането. И накрая се оказа, че въпреки загубата в последния кръг, коефициентът на досегашния лидер е достатъчно висок, за да остане на първо място, а Божидар измести Симеончо от второто.

Голяма въртележка стана накрая в класирането, разликата между децата на върха беше по 1 пункт в личните им коефициенти. От една страна Божидар победи в прекия двубой, но не взе първото място, от друга Божидар имаше служебна точка в първия кръг, от трета - и трите деца имаха по 5 точки накрая - има го и това, важното е че Симчо този път беше съсредоточен, не правеше глупави грешки и недовижданията му бяха сведени до минимум. На мен ми се искаше да останем и следобед, да играе в турнира за втори клас, предполагам, че нямаше да има много деца, но още е малък, много шах щеше да му дойде и да почне да прави глупости в последните кръгове. Както и да е, лятото ще има разни летни школи и турнири, ще го пусна и там. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!