19 май 2016

Престъпления, за които в САЩ предвиждат смъртно наказание

Преступления, за которые в США приговаривают к смертной казни (10 фото)Дори в такъв гарант на демокрацията, като САЩ и до този момент са разрешени смъртните наказания, и по количество на изпълнените присъди страната заема пето място в света. Смъртна присъда може да получите за следните престъпления:
Преступления, за которые в США приговаривают к смертной казни (10 фото)
  • Убийство първа степен
Убийство първа степен е юридически термин в законодателството на много от щатите. Към "първа степен" се отнася умишленото убийство на човек, но към не го не се отнася убийството, извършено в състояние на афект. За убийство първа степен в доста от щатите ще получите смъртна присъда.
  • Поставяне на бомба
Дори да не се взриви бомбата и да няма жертви, човекът, планирал терористичният акт ще бъде осъден на смърт.
  • Убийство при кражба на автомобил
Обикновено престъпниците не знаят как ще мине кражбата на автомобила и с какви трудности ще им се наложи да се сблъскат. Но дори непредумишленото убийство при кражба на автомобил се наказва със смърт.
Преступления, за которые в США приговаривают к смертной казни (10 фото)
  • Измъчване с летален изход
Според американското законодателство, измъчванията, водещи до смъртта на изтезавания осигуряват смъртна присъда на извършителя им. В този случай няма никакво значение дали е било умишлено или не.
  • Отвличане на самолет
В щатите Орегон и Мисури незаконното завладяване на самолет, дори и без жертви, се наказва със смъртна присъда.
Преступления, за которые в США приговаривают к смертной казни (10 фото)
  • Опит за убийство на съдебен заседател или свидетел
 Ако планирате убийството на съдебен заседател или свидетел, но дори още нищо да не сте направили, вас все едно могат да ви осъдят на смърт. По този начин законодателството на Съединените щати се грижи за съдебните заседатели и свидетелите.

Преступления, за которые в США приговаривают к смертной казни (10 фото)
  • Продажба на наркотици
Преступления, за которые в США приговаривают к смертной казни (10 фото)Смъртна присъда в Съединените щати издават не на дребните дилъри, а на истинските наркобарони. Още повече че в съда следва да се докаже, че именно в резултат от продадените наркотици е смъртта на даден човек: равносилно е на предозиране или убийство в състоянието на наркотично опиянение.

  • Шпионаж

Преступления, за которые в США приговаривают к смертной казни (10 фото)Шпионажът - това е престъпление против конституционното устройство или безопасността на държавата. По този начин американските комунисти Юлиус и Етел Розенберг са били обвинени в шпионаж в полза на Съветския съюз (основно в предаването на СССР на американските ядрени тайни) и екзекутирани през 1953 г.
  • Държавна измяна
Преступления, за которые в США приговаривают к смертной казни (10 фото)Това престъпление се състои в действия против държавата, гражданин на която е и самият престъпник. В частност, към държавната измяна се отнася и преминаването на страната на противника по време на война, издаването на държавни тайни и шпионажът. В САЩ в такъв случай на смърт могат да осъдят и човека, помогнал по един или друг начин на шпионина.
  • Убийство на президента
Убийството на прецзидента се смята за федерално престъпление и се наказва със смърт в Съединените щати. За убийството на президента Джеймс Гарфийлд през 1882 г е обесен Шарл Гито, подобна участ очаквала и Лий Харви Осуалд, заподозрян в убийството на президента Кенеди, но Джак Раби решил да не чака съда и сам застрелял Осуалд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!