17 юли 2009

Ако можеше да изчезнеш ...

Човекът на снимката е един от червените барони през последните 12 години. Няма нужда да представям Румен Овчаров подробно, в крайна сметка, от 12 и повече години той е публична личност или поне така си мислим.

В амплоато си на политик г-н Овчаров е образец за политическа нула. От най-кръглите.

В правителството на Виденов Румен Овчаров беше министър на енергетиката. В правителството на Станишев - на икономиката и енергетиката. Първото му министерстване свърши под натиска на улицата и на някои сиви сили, а второто - под подозренията за корупция. Заедно с него си отиде от министерството и Корнелия Нинова. И двамата не бяха възстановени на работа като министър и заместник - министър, но и не бяха подведени под съдебна отговорност по подозренията към тях. Отново ще попитам - виновен или невинен?

Отделно от това около г-н Овчаров има такъв обръч от фирми, че направо да се чуди човек защо всички са се хванали за Ахмед Доган. От една страна стои "Фронтиер", странно замесена ама навсякъде в България, където се правят много пари за малко време. И където пропорциите са възможно най-обратни - най-много пари за най-кратко време. От друга, неговата съпруга пък е оплетена в една схема, с една фирма, дето стоеше на входа на АЕЦ "Козлодуй", в съдружие с Иванка Диловска, заместник - министър на икономиката и енергетиката. Във фирмата съдружник бил и Еленко Божков, който навремето беше депутат от СДС в VІІ ВНС (как само сте се оплели, като свински черва!), после се покри из разните СДС-та с тирета, накрая изплува на повърхността като социалдемократ. Та сем. Овчарови си мислели, че общата им фирма с Еленко била закрита, ама видите ли, тя не само че не била, а и работила даже още. Че и дефицитни кадри за заместник - министри излъчвала!

Абе да е Гошо Тъпото, да не знае как да си спре климатика - разбирам, ама да кажеш, че не знаеш, че фирмата ти не е закрита ...

През 1999 г. беше кандидат за кмет на София. Предизборният лозунг на Румен Овчаров беше "Имам смелостта да знам и мога!". Колко е смел видяхме, не достигна дори и до втори тур. Какво може го виждаме от тогава насам. От 2000 година е председател на столичната организация на БСП. Не само че все още не сме спечелили кметското място в София, но и гласовете за БСП намаляват прогресивно в София от избори на избори. Единственият случай, който БСП имаше мнозинство в СОС беше след изборите през 2003 година, и то поради разцеплението на СДС на СДС и ДСБ и поради появата на НДСВ 2 години по-рано. Тогава ГЕРБ все още не съществуваше. Бойко се кандидатира за кмет, направо утрепа Татяна Дончева - 67:33 процента на балотажа. Да не говоря за кандидатурата на генерал Бриго - дори и балотаж нямаше, а БСП остана трета сила след ГЕРБ и СДС+ДСБ. Като направиш равносметката, за 9 години ръководство на най-голямата градска организация на БСП няма спечелени избори; не само това, ами и започва да губи своите позиции. И това под ръководството на човек, който "има смелостта на знае и може!".

Да говорим ли за договора между България и Русия за доставки на газ, който Румен Овчаров подписа? Ето неговото изказване на 3 Октомври 2008 г. в Парламента, само 2 месеца преди поредната "газова" криза в Европа:

Искам много ясно да кажа няколко от характеристиките на този договор, защото госпожа Шулева се опита да спекулира и с тях. Този договор гарантира транзита на руски природен газ през България до 2030 г. С това приходи за страната ни над 4 милиарда лева. Този договор и документите към него гарантират доставките на руски природен газ в количества каквито България заяви до 2030 г. България е една от трите държави, които имат такъв договор. Малко по-късно такъв договор подписа и Франция. Само четири са държавите, които имат гарантирани доставки на газ. Гърция вече втора година се опитва да подпише такова дългосрочно споразумение и не успява.

Не, Румба, този договор НЕ ГАРАНТИРА транзита на руски газ по простата причина, че ако руснаците решат, врътват кранчето и те оставят на сухо. Тоест, на тъмно и студено. То, ако ставаше само с договори и хартии, ехе ... германците щяха да спечелят Втората световна война, а ние отдавна да сме построили комунизма. Всъщност, все още не сме видяли този прословут договор, който така скоростно бе скрит от Тройната коалиция. И в който, според тогавашната опозиция, клаузите са в ущърб на България. Защото на времето ти, Румене и тогавашният председател на БСП Георги Първанов оплювахте Евгени Бакърджиев, че е сключил неизгоден за България договор; а сегашният, който фиксира по-високи цени? Къде го има това по света, да имаш договор до 2010 г. с определени цени, но да го прекратиш предсрочно и да подпишеш нов, с по-високи цени, но за по-дълъг срок. Това може да се случи само с държавна фирма, и то само в България. В случая са защитени интересите на Русия, а не на България - руснаците имат в момента договор, който им гарантира клиент до 2030 г. на определените от тях цени на газа. И няма да се учудя, ако се окаже, че жена ти има пак някоя фирма, свързана този път с доставките на газ за България, която е "забравила" да закрие.

След всичко изброено до тук не ми стана ясно откъде имаш очи да се произнасяш за оставката на Станишев? За бъдещето на БСП? При положение, че всички сте в един кюп - ти, Станишев, Масларова. Или може би се гласиш да останеш? Или май си решил дабъдеш железният войник на партията, пардон, Партията, който да я изведе от черните дни на светло? И въобще, защо тези, които сме ти гласували доверие, сега да си мълчим? Абе пич, знаеш ли че си депутат от моят избирателен район? Аз за 12 години не разбрах. Ех, Румба, ако можеше да изчезнеш, ама така, че да не те видим ни в Парламента, ни в София, ни в България повече!

Пак ли ще се кандидатираш са председател на БСП? Че ти май само за Мис България дето не си се кандидатирал досега!

Всъщност, или ще се изчистим от теб и тия като теб, или ще си направим нова, автентична лява партия.

П.П. Инициалите Р. Овч. въобще няма да ги коментирам, че пак ще намесим "Фронтиер".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!