31 юли 2009

Наслагване на заклинанията

В българската политическа гора слагачеството е основна фома на живот на част от нейните обитатели. Слагачеството, от друга страна, има дълбоки корени в народопсихологията на българите, но затова (дали съм прав, или не) трябва да се произнесат народопсихолозите.

Ръка за ръка със слагачеството върви и политическото заклинание. Политическото заклинание, в съчетание с доза слагачество гарантира усепшно живуркане в близост до кацата с меда и редовно пълнене на устенцата с баничка. Не само това - верните политически заклинания водят до правоверен ореол над главата на казващия ги. Ореолът свети със синя, ярко синя или светлосиня светлина, рядко с червена, жълта или лилава, но винаги политическото заклинание се извършва пред камера, микрофон и в краен случай - вестник.

Заклинанието и слагачеството винаги са пред силните на деня.

Тези, които се слагат, или извършват заклинанието, обикновено са от слабите на деня. На всеки ден. Вечно слабите. Те са нещо като пинчера, който лае по уличната котка, но се крие зад стопанина си при вида на немската овчарка. Други пък извършват политическото слагачество просто и единствено за да приспят гузната си съвест.

Едва скокнал от софийския кметски стол в министър - председателския фотьойл, Бойко Борисов пуска една партенка и гледа сеира след нея. То не е само партенка, не е и стрелба на посоки; умишлено се пробва общественото мнение с нея. И вместо да си гледа делата на държавата, че от нищото изплуваха 2 милиарда недостиг в бюджета, Бойко се гласи след две години и президент да става.

Също така от нищото изплува позабравеният пенсионер Желю Желев (лицето Желю Митев Желев или "онова момченце, с лимбичката", както му казваше Жорж Ганчев). И не сам изплува, ами и 13 години след неговия мандат се изказва за президентска република. Ей така, между другото. Отишел човека до супер-а да си купи кисело мляко и му дошла идеята. Ама не когато той беше президент, не и преди изборите през 2001 и 2006 г. Не, ей сега, след като бат` Бойко взе цялата власт от съветите. Друго си е да те похвали Бойко - и крила ти растат, и хората с друго око гледат на тебе, и позабравят, че тоя дебат за досиетата можеше отдавна да е решен, ако ти беше повече мъж на място през 1992, и не те сочат вече с пръст да ти викат "комунист", и не ти горят книгата на площада.

Ех, Жельо, Жельо, де тоя глас навремето, когато гу`син Савов (Царство му небесно) искаше милиционерът пред телевизията да му козирува!

Нищо, че от 52 държави в Европа президентски републики са само 2 - Франция и Русия. За Франция е нормално, тя си е република от революцията насам. Президентите на Германия, Италия, Австрия, Румъния, Турция - къде ли не - са просто едни фигуранти. Някой да знае името на германския президент случайно? Или на италианския му колега? Не, знаят се имената на премиер-министрите им, защото те всъщност движат политиката на страните си. Да не споменаваме Русия, където въобще пък трябва да се замислим по въпроса колко е президентска и до каква степен е република. Всъщност, официално Русия е полупрезидентска република (има ли такова животно?). И то на фона обвиненията в путинизация на България да слагаш страната в един кюп с Русия ...
Другата болонка на президентската република е ... е как кой? Янето, разбира се. Цъфна тоя младеж, разхубави се, зачерви едни ми ти бузки и се втурна да раздава ред, законност и справедливост на населението. И не само - сочи с пръст корумпираните, вади информация от ДАНС и аха-аха да ни уреди с мед и масло до края на дните ни.

Както казваше баба - кога стана циганин, кога ти почерня гъза?

Янето драпа ли драпа да го забележат под светлините. Толкова се напъва, че вече сам не знае какво говори и какво предлага. Едва влезнал в това Народно събрание, ще го разтуря, да прави ВНС. Пласирал се е с 10 депутата, ще намалява броя им от 240 на 120. А на следващите избори бе, Яне, нали и тогава ще искаш да влезеш. То не винаги твоите изцепки ще се подминават с лека ръка. Следвящия път може и да ти се наложи да обясняваш откъде имаш пари за кампанията си; следващия път Марешки може и да го чуе прокуратурата. Другия път от СДС или производната му коалиция може и да се усетят, че си купувал гласове на изборите. Нали затова те изгони Надка Михайлова от ОДС?

Хитрец е Янето. Зер, с неговите 10 гласа Бойко стана премиер. Сега и президентска република ще предложи, идат избори след една година. А то една година време ли е? Е къде е - има - няма 12 месеца.

Та дори и Първанов се наложе да се обажда по въпроса, че иначе как - неговата работа обсъждат, пък го не питат за нищо. Ами какво да те питат - то и колко е часът да те питат, Първанка, ти все за тройната коалиция си пееш. Ще рече човек, че и децата си така, с тройна коалиция трябва да правим.

А Бойко, Бойко гледа отгоре и се усмихва като един Буда същи. Нали остави София цъфнала и вързала, сега и световната криза ще уплаши и накрая, от нямане какво да прави ще се пробва за Президент. И да не му е скучно, ще си осигури една президентската република, да се рови в работата на правителството и Парламента. Тоя филм все сме го гледали - ходиш където ходиш и само прехвърчаш от пост на пост като пеперудка без да свършиш нищо.

Иначе Бойко го играе скромен - дебат трябва да има, открито управление (кое му е закритото на сегашното), не бил подготвен за подобни въпроси. Да опишеш въпросите, по които Бойко е подготвен е в пъти по - лесно.

Преди 20 години заклинанието беше "БСП в Сибир" и антикомунизмът въобще. После стана "реформаторското мнозинство" и "фабриката за илюзии"; Симеон, Симеон, искаме си царя, Симеон ... минахме през путинизацията на политиката. Сега е ред на президентската република.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!