09 юли 2009

Просто Super

Обикновено всяко едно поколение смята, че идващите след него са по-неподоготвени и по-незнаещи. За всеобщо съжаление данните потвърждават тази теза.

Просто Супер е заглавието на една песен на Кондьо. За тези, които са се объркали, че това е неизвестен френски певец, това е позабравен сливенски циганин - чалга певец от края на 90-те години. Българските осмокласници може и да не знаят математиката, но пък чалгата само как я знаят!

Чалга - културата и чалга - възпитанието до такава степен вече са ни заляли, че тази новина вече не прави впечетление никому. А на въпроса How are you? отговарят Super!. Просто Super! Утре този ще ми прати СВ-то си и в графата езици ще напише - английски - много добре.

Докато си заравяме главите в пясъка, децата ще затъпяват, ще деградират, ще разграждат граденото с векове в българското образование. Докато Азис е по-известен от Ботев. Попитайте осмокласниците колко стихотворения е написал Ботев. Накарайте го да рецитират поне едно от тях. Поне едно да знаят наизуст, ей така, от кумова срама, че ако не е 2 Юни Ботев ще е име на футболен отбор и нищо повече.

Учителите ходят на работа да обучават децата ни. Като всички хора на наемния труд те продават труда си срещу възнаграждение. Само че доста мизерно. Сума ти учители са учители от немай-къде си. Които нямат мотивация да обучават децата ни, защото някои от тях имат телефон, струващ повече от заплатата им. Защото учениците си организират състезания по уригване в час, или пък играят тихо карти на последния чин, или пък ги целят с тебешир, или пък си позволяват да посягат на учителките си.

Аз не искам да бъдем непременно първи. А и в крайна сметка, на математическите олимпиади ходят учиници от математическите гимназии. То, който иска да учи - ще си учи, ще се занимава и пак ще го научи.
От друга страна, учителите не пишат двойки не толкова от страх от насилие, а защото като напишат на един двойкаджия двойките по математика и български, той ще си вдигне шапката и ще иде да получава двойки в друго училище. С него ще си тръгнат още 3-4 подобни нему и още 5-6 техни приятели. От това ще спадне бройката на учениците в училището, току виж се наложило да се съкратяват паралелки, а от там - часовете падат и трябва да гоним учители.

В университетите преподавателите от години развиват частен бизнес. Правят се проекти, ползва се базата на университета, студентите пишат глупости по изпитите, учебния материал е остарял, не е в крак с времето, липсва контакт с бизнеса и студентите са абсолютно неподготвени за работа след университета. Професориите също нямат интерес да обучават студентите си. Единственото, което ги интересува, е ако има някой по-кадърен, да го придърпат към себе си за да работят за тях.

Да се върнем на осмокласниците.

Попитайте един от тях как се чувства след тези резултати. Познайте отсега какъв е отговора.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!