15 май 2013

Изборите: Партиите

Минаха 2 дни от изборите, страстите се поуталожиха, резултатите почти са ясни, почнаха да се правят сметки и анализи. 
В ГЕРБ не знаят какво да правят след пировата си победа. Тъпанарят от Банкя се скри и без да вдига кръвно, като дори не даде пресконференция в изборната нощ. Друг път не можеш да му затвориш устата, бута се пред камерите, пъчи гърди и говори за бой и шамари на изборите, все едно току що е завършил не основният акт на демокрацията, а някакъв махленски тупаник. Сега надничат объркано от кьошето, дето са се свили и хич не приличат на победители. Едно е ясно след тези избори, следващото правителство, каквото и да е то, няма да е на ГЕРБ и това е най-хубавото в случая. Въпреки бабаитската стойка, въпреки жалкият опит на доскоро управлявалите да опипат почвата (и на свързани с тях лица; последното идва да покаже, че май вече в Брюксел са взети някои решения) за резервен ход. Силно се надявам, че това е началото на краят на ГЕРБ и тая шайка тъпанари скоропостижно ще отиде да прави компания на СДС и НДСВ.
БСП по инерция (особено откакто Станишев е начело на партията) се обяви за победител въпреки почетното второ място. Макар че, според това, което подочувам и попрочитам в нета, май верно са победители, без да искат. И това второ място е на фона на паниката, в която беше изпаднал Борисов в края на управлението си (Дянков уволнен си!; не е, че не бил гласуван в НС; уволнен си, правителството подаде оставка!), перманентната му хипертонична криза, от която го извадиха с общи усилия Негово светейшество и Главният мюфтия, скандалите с подслушването на Цветанов, разговорът между Борисов, Найденов и Кокинов в Банкя и най-вече - скандалът с намерените 350 000 бюлетини в Костинброд. Друг да беше, щеше да отвее ГЕРБ поне с 2:1 съотношение на гласовете. Само не и Станишев. Той се е свил като повито бебе и щастливо си гука "Свалихме ГЕРБ, свалихме ГЕРБ!". Е така е, повтарям се - най-хубавото е, че милиционерите са в запаса, със или без любезното съдействие на БСП. В интерес на истината, трябва да призная, БСП поне този път се постара малко с предизборната си програма - специално в частта и за доходите и данъците, но огромна част от избирателите дори не я прочетоха само защото идва от БСП. Някаква странна шизофрения има у българите, хем искат повече пари за майчинство, а като им го предложиш, го отхвърлят. Като цяло БСП пропусна да акцентира върху милиционерщината на ГЕРБ; не се използваха достатъчно апартаментите и доходите на Цветан Цветанов, кадруването в съдебната система и изборът на Владимира Янева, скандалът с дюните в Несебър и кума на Цветанов, спането на Борисов в Осло, "Ало, Ваньо ... " (в белите държави за такива неща си отиват правителства и министри влизат в затвора),  скандалите с изборите на конституционни съдии, "калинките" във властта и особено скандалите с незаконното подслушване и най-вече тристранката Борисов-Найденов-Кокинов. Станишев (БСП) така и не вдигна достатъчно шум, че възмутителното в случая е самата среща и споделената информация, присъствието на Кокинов в Банкя, а не пишкането на Бойко Борисов или който е там в тоалетната (нещо, което е трудно за възприемане за обикновения милиционерски мозък). Освен това ГЕРБ през цялата кампания бягаше от дебати, но и БСП май не ги търсеше особено активно (макар че ако от другата страна ми извадят ей туй, и аз няма да ги търся). И друг път съм казвал, че между Борисов и Станишев винаги ще предпочета Станишев, но трябва да призная, че Румен Петков не е далече от истината в случая. Та Станишев добре го изигра хода с министър-председателския пост в този момент, не е зле да си помисли и за подобен ход и като партиен лидер за след около година.
ДПС дори и след Доган си остава партията на олигарсите, на мръсния капитал и на обръчите от фирми. Но, вече имат депутати от София, а се оказа, че няма и 500 гласа във Видин са достатъчни да вкарат депутат и от там. Не е зле останалите партийни лидери да се понаучат на някои неща от ДПС. Не отричам правото на българските турци да участват в политическия живот у нас, но не ми е приятна ролята, която ДПС играе в него. 
Последната парламентарно представена партия е Атака. Слушах пресконференцията на Волен Сидеров - глупости, облечени в националния флаг. Планът "Сидеров" се размахва като нещо средно между "Моята борба" и цитатите на Лао Дзъ. Воленчо много удобно премълчава някои факти, за да подчертае мизерията на българския народ, като в същото време предлага имагинерни решения, които, не дай Боже да почне да ги осъществява - Виденовата зима ще ни се види като детска игра. Толкова леко борави с понятия като "национализация", "разваляне на концесия", "1000 лв заплати", все едно е жонгльор в цирка. Подозирам, че следващото правителство ще има неговата мълчалива подкрепа до определен момент, в който Волен ще намери повод да я оттегли, ще вдигне шум и ще отидем на нови избори, на които той ще се опита да си осребри цирковите номера.
Не мога да не отбележа и смъртта на СДС, крайно време беше след десетките глупости, които правиха там, а също и залезът на Костов - нещо, което трябваше да се случи преди 8 години, ако не беше тогавашната избирателна система.

2 коментара:

  1. Да бе, и аз не разбрах тая тъпа логика да се акцентира върху това кой е записвал разговора. Това си е работа там на властите да си се оправят кой какво, мен в случая ме интересува най-вече, не, направо само това, което съм чула, а то е УЖАСЯВАЩО!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То в думите на Бойко Борисов досега никога не е имало логика, крайно време е хората да осъзнаят колко тъп и прост човек допуснахме начело на държавата.

      Изтриване

За Бога, братя, коментирайте!