19 май 2013

Лора - Нова&Рая

Единственият българоезичен албум на Лора, Нова. Купих си го за 2 лв от
кошарката при касите на Технополис
Някъде в интернет преди доста време мернах много точната диагноза, че Евровизия е нещо като параолимпийските игри за музиканти. Не знам дали някой от директорите на БНТ също го е мернал, но очевидно никой не е, след като с усърдието на торен бръмбар продължаваме всяка година да тикаме лайно след лайно към конкурса. И то с безброй скандали, почти всяка година- като се почне от платените sms-и за Lorain на "Каффе", мине се през бетер аматьорското изпълнение на Човекът-глас Човекът-гъз Човекът-вълк, победата на Миро над Миро и Миро, голямото желание и малките възможности на Поли Генова, малоумната песен и специфичните високи тонове на Софи Маринова (която я пратихме на Евровизията само и само за да изпеем пред цяла Европа Je t'aime, I love you, Ti amo и Будехавту в един куплет) и се стигне до отчаяния вход пак да пратим Елица и Стунджи. 
В общи линии, келепир има в тая работа, друго разумно обяснение няма.
Тия мисли ги споделям не за друго, а защото тия дни се сетих за една много приятна група, която се появи преди десетина години, Лора. Аз в началото мислех, че това е Лора Караджова и ми трябваше доста време да разсея тази си заблуда. Началото на века по принцип беше златно време за българската поп- и рок-музика, в смисъл, че след като в началото на 90-те се появяваха и разпадаха различни групи, някои създадени в края на 80-те намериха своята среда и слушатели и пак музиката вървеше нагоре, то в средата на десетилетието тази инерция свърши и стойностната музика у нас почна тотално да липсва. Така до към 1998-99 година, когато почнаха лека-полека да се появява една нова вълна от групи и солови изпълнители, отделно се появи и телевизия ММ по някое време, което също се отрази добре. 

Лора бяха една от групите от новата вълна, освен с "Нова" пробиха и с "Рая". Иначе в албума им има 10 песни, от които почти няма слабо парче; някои от тях са балади и са приятни за слушане на приглушена светлина.

И така, като се сетих за Лора и реших да се разровя в нета за техните песни, спомних си за Нова и Рая, обаче представете си изненадата ми, когато разбрах, че Лора първо вече не се казват така, а Amoric, и второ - емигрирали са в Ирландия, където се прехранват с участия по клубове. Най-приятното е, че са успели, имат и англоезичен албум, част от който може да се види в you tube, иначе целият може да се чуе в сайта им. Имат същото звучене както навремето, когато се казваха Лора - динамично, приятно. И това всичкото без да се налага участия в Мюзик айдъл, България търси талант и Х-фактор.
Всичко това го казвам с мисълта, че ако България иска да направи нещо по-запомнящо се от 5-ото място на Елица и Стунджи от 2005 година, не е зле да си помисли как тази група е успяла в Ирландия. А може някой ден и да се опита да ги изпрати да представляват страната ни, макар че на тяхно място аз не бих се съгласил (а и не бих се изненадал ако някой ден ги видим да представляват Ирландия, а не България).
Както вече казах, Евровизия е състезание за музикални инвалиди. А Amoric определено не са от тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!