05 май 2013

Просо сънува

Вековната мъдрост на българския народ е родила една прекрасна поговорка: гладната кокошка просо сънува! 
Преди 8 години в ролята на гладната кокошка се оказа Надето Михайлова в желанието си да формира правителство след провалянето на мандатите на БСП и НДСВ. Не, че имаше някакви шансове да получи мандат от Президента, нито пък имаше шансове да прокара кабинета си в Народното събрание, но поне се почуства още веднъж значима.
Днес в ролята на кокошката е Меглена Кунева. От сигурен участник в следващото Народно събрание преди 6 месеца днес ДБГ е на ръба да влезе (по-вероятно е да), но пък за сметка на това в компанията на Атака, вероятно Костов и вероятно още някоя малка партия. В такъв случай депутатите на Кунева варират между 20-22 и 10-12. Кой ще го подкрепи това правителство в такъв случай, и колко ще изкара с подобна подкрепа и въобще що за малоумна идея е първо да заявиш, че няма да се коалираш с първите две партии в Парламента, а след това да правиш планове за съставяне на кабинет?
Похвално е желанието на Кунева да демонстрира някаква загриженост за бъдещето на България, но ми е много чудно каква програма ще изпълнява правителството на ДБГ след като прословутата им програма "31 мерки за подобряване на нашия живот" първо не бе посрещната на "Ура" от народонаселението, и второ - някои дори направо я нарекоха обидна за българския избирател и я разкостиха тотално (и тук). 
Да си призная, обикновено новините за Кунева ги пропускам - просто не смятам, че има да ми предложи нещо. Разбирам желанието и да разобличава популизма на Борисов и Станишев, но алтернативата "Дайте да дадем" не я прави по-различна или по-привлекателна за мен. Второ - въобще не смятам, че е политик с качества - присъединяването на България към ЕС се дължи на упоритата работа на няколко правителства, а не на факта, че тя беше последователно главен преговарящ с ЕС, министър по европейските въпроси и в последствие еврокомисар. Трето - смятам, че имам достатъчно акъл в главата си, за да не попадам в онази категория овце, които най-редовно поставят българския еврокомисар (независимо как се казва - Меглена Кунева или Кристалина Георгиева) в тройката на най-одобряваните български политици без да могат да посочат поне едно нещо, дето еврокомисарят да е свършил (хеле, пък и да е от полза за България!). Четвърто - моето лично мнение е, че "Движение България на гражданите" е поредното зайче от цилиндъра на едни хора, които вече се престарават в желанието си да ни пробутат поредния месия, който "да ни оправи" след провалите на Симеон ІІ и Бойко Борисов. И не на последно място - както и да го нарича, колко и ще мерки да предписва, каквото и да прави и да декларира, Кунева в момента се мъчи да осребри еврокомисарството си, но пак по мое мнение моментът вече настъпи преди 4 години на изборите за европарламент
А най-интересното в случая е, че само преди десетина дни друг един обитател на политическия курник заяви своето желание да участва в следващото правителство. Само че при него нещата са малко по-сложни, той държи то (следващото правителство) да е дясно и консервативно. Това, че и той е на кантар за следващото НС (и е по-вероятно да е вън) не го притеснява. Но за тоя духовен педераст не ми се говори в момента, прекалено е малък и нищожен да му обръщам внимание. Просто отбелязвам едно любопитно съвпадение, една странна жертвоготовност на Сульо и Пульо да спасяват страната. 
А освен поговорката за гладната кокошка за конкретния случай има още една и ми се струва, че е по-подходяща: цървули няма, гайда иска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!