23 ноември 2013

Герой нашего времени

Герой нашего времени V1.0
Дами и господа, имаме победител! Имаме го! След повече от 160 дни на протести, след снимки на окървавени глави и разкази за бити протестиращи, след палене на кофи и бутане на заграждения, след шествия, окупации и сутрешни кафета, след какво ли още не най-сетне България (поне протестиращата част от нея) има своя герой - вчера най-после се намериха кадри, на които се вижда как полицай бие протестиращ студент.
Герой №2. 
Напълно сериозно питам какво е това в ръкавите му?
Това не е студент! Това е икона, това е мъченик на демокрацията и окупацията.
Хич не е малко, като се има предвид, че "Герой V1.0" все пак се оказа пострадал в мелето, в което сам се е набутал. Една полицейска палка дори не отнесе, напротив, полицаите май го пазят като е на земята да не го стъпчат.
С ръка на сърцето си признавам, като прочетох заглавието на новината очаквах да видя как полицаят налага студентчето свирепо с палката или 4-5 сержанта да го ритат с кубинките. Реалността се оказа леко по-различна, някаква гоненица в НХГ и малко шамарена фабрика и репортаж на принципа "Ода за винта" по бТВ (все ми е пред очите Ана Цолова като гръмна Челопечене как разпитваше някакъв военен в студиото какво, аджеба, съдържат снарядите като химически състав и много й се искаше да има някой и друг снаряд я със зарин, я със зоман, я с нещо друго отровно).
Та понеже защитавам позицията, че "Ранобудните студенти" са хора без работа и сегашното им героизиране ще ни излезе солено един ден (още едно отклонение: сещам се за Мила Люцканова и декларацията за младите хора, дето я били качили в интернет. Тия ако смятат след време да си вадят хляба с декларации в интернет, гладни ще ходят!), като го разгледах няколко пъти това клипче, започнах да се питам за някои неща.

Примерно, Сава, като "препречва с тяло пътя на политиците", за Раймонда Диен ли се мисли, или за китаеца от снимката вдясно? И "политиците" не са ли онези, които сами, доброволно си избрахме да ни представляват в Народното събрание? Не са некви марсианци, нали?
Или пък, откога е норма на поведение да се правиш на птица-бегач пред полицията и да разказваш как са те гонили няколко човека, все едно от негрите в Бронкс или от травеститите пред Земеделското министерство си избягал?
Площад "Тянанмън" в Пекин - 4 юни 1989 г.
В един момент достигнах до извода, че демокрацията и правата на човека у нас са достигнали небивали висоти, след като някакъв келеш решава, че "понеже не му се седи в РПУ-то за дреболии" за нищо полицията направо може да го духа. Да се чуди човек братя Галеви от кого гледат!
После се замислих от какво толкова се оплакват тия нашите герои, след като в САЩ например тоя втория направо могат да го застрелят като куче и всичко ще мине и без вътрешна проверка за (евентуално) превишаване на права от страна на полицаят. Я тамошно ченге да ти каже да не мърдаш, пък ти тръгни да му бягаш, че не ти се кисне в РПУ-то.
Малко ми е странна тая новина, 4 минути видео и веднъж не го попитаха нашия магистър: "Добре де, ти що не се подчини на полицая?". Аз например в този репортаж виждам как протестиращи умишлено търсят сблъсък с полицията (тук), виждам как някакъв идиот решава да се прави на по-умен отколкото е в действителност (тук), виждам как никой не обръща внимание на къде-къде по-явното полицейско насилие (тук) - те ме занимават с "геройствата" на некъв Джими Съмървил, магистър по интелектуално право!
Но, няма какво да се прави - такова е времето, такива са му и героите!

6 коментара:

  1. "Но, няма какво да се прави - такова е времето, такива са му и героите!"
    Така е, времето е смутно, героите му са смрадливи слузести особи, досущ като тези от рекламите в тоалетната чиния, доокраждат каквото има да се краде, надсмивайки се над седем милиона, останали почти без душа, жители.
    Които може и да си го заслужават (оставили са се да ги смачкат съвсем), щом геройски (като теб) защитават абсолютната низост, наглост и дебелоочие в държавата. А те в момента са в своя пик!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има си начини за всичко; смяната на управленския модел няма да стане с махане на заграждения, палене на кофи с боклук и окупация на университети. Най-сигурно е с гласуване, ама българинът като гласува, после се оказва че някой друг му е виновен.
      И определено не смятам, че човек, който е избягал на полицията при опит да го задържат би трябвало да го раздава такъв пич като Герой №2.

      Изтриване
  2. И едната и другата страна си правят свободни съчинения на чужд гръб. А керванът си върви...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Господин Чапанов, имахте своите 15 минути слава, сега ще ми отговорите ли на въпроса, какво държите в ръкавите си?

      Изтриване
  3. Домати. Летяха срещу кортежа на Орешарски, който в този момент се измъкваше от народната любов през задния вход на Шератон. 2 х 50лв = 100лв. Платих си ги на държавата, за да има пари за нови коли за депутати, министри и други подобни отрепки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Удоволствието да хвърляш домати по властта навсякъде по света е скъп спорт, в някои държави дори струва много повече от 2х50 =100 лв (опитайте да го направите в САЩ, Северна Корея или пък в Саудитска Арабия или някъде в Африка).
      Да си депутат или министър не означава автоматично, че си отрепка.
      Не знам дипломирахте ли се вече, но след като и на хора с подобно мислене дават възможност да вземат дипломи за висше образование положението хич не е добре.

      Изтриване

За Бога, братя, коментирайте!