12 март 2016

Не стреляйте по Маковей

Банел Николица, типичен румънец
Преди години, докато работех на Мариците, имаше един румънец, Октавиан, супервайзор. Веднъж трябваше да пътуваме с него до Плевен, до завода, по работа. По пътя си говорим с него, той се възхищаваше на природата ни, за работа също си отваряме дума и в един момент ни в клин, ни в ръкав ми изтърси, че докато си пътувал обратно за Румъния (той си ходеше веднъж на две седмици), като спирал на разни места, срещал хора, етнически румънци, които му се оплаквали, че българската държава не им дава да говорят на майчиния си език. На румънски де.
Аз тогава си казах "Егати наглеца!", то бива наглост, не стига, че Северна Добруджа ни взеха, не стига, че и за Южна Добруджа ламтят, не стига, че до ХVІІ-ти век на български са говорили и земите им са били неизменна част и от Първото, и от Второто българско царство. И изведнъж, заради някакви си двайсетина години, през които Южна Добруджа е била част от Румъния, сега си имат периодични приливи на национализъм, в които се сещат, че Южна Добруджа е тяхна и че у нас живеят румънци.
Ма гледам тия дни Моника Маковей и тя за румънско малцинство нещо говори, и тя нещо за езика им и националното осъзнаване споменава. И нашите политици веднага, воглаве с Двата тумбака скочиха срещу нея.
Не така бе, хора! По-внимателно, по-леко, не така урбулешката, огледайте внимателно обстановката и тогава скачайте. Дето викаше другарят Живков "Ще се снишим, да го видим какво е това преустройство, и ако ни хареса - ще се преустройваме!". Или нещо такова, важен е принципът
Искането на Маковей в случая ни идва дюшеш и тъкмо на място. Ще попитате защо? Ами много просто - Маковей говори за конкретни хора, в конкретни населени места, от конкретен етнос.
Шепа цигани по Варненско били румънското малцинство у нас.
Точно така бе, хора, румънско малцинство са! Е го, например Банел Николица - у нас щеше да е най-обикновен циганин, обаче в Румъния е румънец, национал по футбол. Ма вместо да се възмущаваме и да се репчим, не е ли по-добре да пратим 10-20 автобуса по варненско, в посочените от Маковей населени места, да ги наговарим и аре на Дуранкулак, нема к`во да му мислим толкова! Па ако мине номера, що да не намерим румънско малцинство и в Столипиново, и във Факултето, и на други такива известни места, колко му е?
Така че, не стреляйте по Маковей бе, хора! Жената ни прави услуга, не го ли виждате, що бързате да скачате и да реагирате така? Има румънско малцинство в България, има. Ходи и рови по кофите, но го има!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!