24 февруари 2013

Искаме, искаме ... каквото дадеш!


Имаше един такъв скеч на "Ку-ку" навремето: Стефан Рядков, в ролята на Желю Желев излиза на балкона на Президентството, прозява се, протяга се, а под балкона тълпа цигани (Камен, Марта, Зуека, Слави, Тончо) скандират:
- Искаме! Искаме!
Стефан Рядков чудесно имитираше мекия източен говор на Желю:
- А-а-а-а, вижти сига, ни можи така ... Какво искати?
Кратко объркване в редиците на протестиращите, колкото да се спогледат:
- К`вот дадеш! К`вот дадеш!
Протестите в България бавно, но сигурно се превръщат именно в описания скеч. Едно на ръка, че се вече не мож` им `фана спатиите кой е вожд и кой - индианец, ами и исканията вече се доближават до исканията на таксиметровите шофьори от не толкова далечното последно блокиране на площада пред Народното събрание. 
За честта да се нарекат "водачи на протеста" първо се пробва Даниела Пеловска (не без скромната помощ на ГЕРБ, както се оказа). Май Тъпанарят от Банкя ще се окаже прав в оная приказка за лошия мат`риал, дето му се е паднал - то бива, бива, ама толкова нескопосана милиционерска постановка с тая Пеловска не съм си и представял, че може. Толко ли не можаха да намеря някой, дето да не е прескачал като пеперудка от партия в партия или поне децата му да не са на хранилка у управляващите?!
Андрей Слабаков също се е сетил за нещо си и е решил да се пише протестиращ. Макар че, мое мнение, ако Народното събрание преди да се разпусне промени Закона за здравето и му разреши лично (записано в преходните и заключителните разпоредби) да пуши където и колкото му душа иска до там ще му е протеста на Слабаков. Така де, той се скъса в последните 4 години да обикаля по телевизиите, сега разбрахме, че му е било тежко на душата. 
Да оставим настрана водачите на протеста, у нас най-често се оказва, че са различни по консистенция лайна (надявам се този път да не е така) и да прегледаме исканията. От Благоевград искат каквото им душа иска: 
  • Разсекретяване и анулиране на договорите с монополите (не ми става ясно, дават ли си сметка какво представлява на практика едно "анулиране" и колко ще ни струва ако ЕРП-ата заведат дела срещу България и, да пази Господ, ги спечелят?)
  • президентът или парламентът да наложи мораториум върху декемврийските и следващите сметки за ток (нито Президентът, нито Народното събрание имат такива правомощия. Единственото съдът може да спре плащанията, но трябва да има законови основания за това);
  • разпускане на ДКЕВР (е що?), без сваляне на наказателна отговорност на управлявалите го до този момент (наказателна отговорност за какво точно? И въобще някой от протестиращите дали се е обърнал към съда, особено след като вече се говори за наказателна отговорност?)
  • да се осигури 50% гражданска квота в ДКЕВР с право на блокираща квота (гражданска квота в нещо, на което му се иска разпускането, че и с право да блокира отгоре на всичко
  • премахване на ДДС върху ел. енергията с указ на президента (без да съм юрист от воле ви казвам - с указ на Президента не може да се променят закони. Дори да можеше, пак няма как да стане - днес е електроенергията, утре ще е парното, вдругиден - бензина, после ще почнем с хляба, млякото, ракията ... тя една държава от данъците живее)
  • да се направи пълно разследване на дейността на управлението на последното правителство (замириса на барут, революция и затвор!)
  • незабавно въвеждане на електронното правителство ( ... ); 
  • отпадане на имунитета на народните представители и въвеждане на право за отзоваване (Конституцията беше вече променена в частта и за имунитета на народните представители. А тая с отзоваването я въртим още от Царя насам и макар че никъде по света не съм чул да съществува подобен механизъм, продължаваме да се надяваме да сме първите)

Мда-а-а-а ... Наредили са ги макетата едни, все едно Тризначките са ги писали тия искания. Пък да бяха само те, с мед да ги намажеш, но не: излезе народа по улиците, замириса на 1997-ма и на революция и някои охлюви се показаха от къщичките си. Събрали се едни от най-големите шушумиги на прехода (Б. Данев и К. Тренчев) и от нямане какво да правят с Конституцията се захванали. В така поднесената новина (а тя е еднаква и в Дарик, и в дир.бг) не става ясно нито какво искат, нито какво предлагат, нито какво общо има това с Конституцията. Но ... отчитат дейност, Тренчев нали трябва да напомни за себе си. Малко е странно работодатели и синдикати тъй да плеснат с ръце, и да се прегърнат. 
Единствено от сбирката на протестиращите в Сливен излизат някакви разумно формулирани искания:
  • Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители на енергото, топлофикация и ВиК до установяване на легитимността на сметките. (има логика, ама да се бяхте обърнали към съда)
  • намаляване на квотите за производство на скъпа ел.енергия, 100% от евтината ел.енергия, произвеждана от АЕЦ "Козлодуй" да се ползва за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар;
  • преминаване на ЕРП-тата в ръцете на държавата в съответствие с европейските норми и директиви (това мирише на национализация и комунизъм)
  • премахване на всички посредници, НЕК да поеме техните функции (и след една година пак сме на улицата, но не срещу ЕРП-ата, а срещу НЕК. То това, дето го вършат ЕРП-ата пари струва, на НЕК може единствено да и излезе малко по-евтино)
  • разсекретяване на всички договори на производители на ел.енергия за вътрешния пазар (ЧЕЗ и Е-он вече публикуваха договорите на сайтовете си)
  • разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани (ми разтрогнете ги де - обърнете се към съда)
  • търсене на съдебна и наказателна отговорност за щети, нанесени на държаната от лицата, подписали съответните договори; 
  • 50% гражданска квота в ДКЕВР (и тия)
  • Исканията във връзка с топлофикациите - сключване на индивидуални договори; всеки клиент с право да прекрати договора си с едномесечно предизвестие; индивидуален уред за измерване и съответно премахване на понятието „прогнозно количество"; ежемесечно отчитане на реално използвана топлоенергия и премахване на дружествата за топлинно счетоводство. 
  • Събранието излезе и с искания във връзка с ВиК-дружествата - разтрогване на всички концесии, касаещи доставката на вода на гражданите на България; държавата да поеме функциите на концесионните дружества (и това мирише на национализация и комунизъм).
  • "Тъй като държавата ни е в криза, ние се обръщаме към президента Росен Плевнелиев да застане до народа и да направи така, че да се случат тези искания. От него се иска продължаване на работата на парламента, не искаме служебно правителство, което да ни забави за нашите справедливи искания (може много работи да искате, но тези неща са уредени в Конституцията и там ясно е записано какво става в случай на оставка на правителството)  Не искаме предсрочни избори, искаме създаване на програмен кабинет, да се създаде експертен съвет със задължителна гражданска квота (Експертен съвет по какво?)
  • Темите, които се настоява да бъдат разгледани са - промяна в изборния закон и преминаване от пропорционална към мажоритарна изборна система (много добър анализ защо да не се преминава към мажоритарната система - тук), възможност да се отзовават депутатите; народните представители да носят съдебна отговорност за действията си (хора, прочете чл.чл. 69 и 70 от Конституцията, дето толкова искате да я променяте преди да пускате подобни искания публично)  и граждански квоти във всички държавни регулаторни органи.
И като цяло, като тегля чертата, какво излиза - протестите все повече се превръщат в събрание на банда кресльовци, които искат там нещо си, ама и те не знаят точно какво. Исканията са неясни, зле формулирани, някои са откровено абсурдни, юридически неиздържани, неадекватно адресирани и най-важното - опасни. Да отправяш искания за национализиране и в същото време да чакаш на чуждите инвеститори да дойдат да си влагат парите са две несъвместими неща. Да искаш от държавата да упражнява ефективен контрол върху изпълнението на приватизационни договори е друго нещо. И в цялата тая работа не мога да разбера що така и точат ножа на Конституцията на страната - странно, никъде досега не видях конкретно, логично и ясно аргументирано искане за промяна на основния закон.
С две думи - протестът се изражда, и ще продължава да се изражда. Хората излязоха на улиците, защото искат нормален живот, защото се умориха да са бедни и да живеят за "утре", но протестират под грешния балкон. Никой не отиде да протестира пред Николай Кокинов за отказа му да образува дело срещу пребилите Октай Еминахмедов делегати на ДПС. Нито срещу замитането на гафа на Борисов с поръчването му. А трябва, от тук започва липсата на държавата. 
И няма да се учудя ако накрая протестите у нас свършат като този от скеча на "Ку-ку" - да вземем там нещо, каквото дадат.

2 коментара:

  1. Нищо не започва от днес.
    Ако някой беше чел история, нямаше да ни плаши с Ленин, Хитлер и Чеушеско.

    Не съм убеден, че Чеушеско е забранявал външни заеми чрез конституцията и след свалянето му
    от власт, това е било едно от първите неща които са били отменени, но изплащайки външния дълг на Румъния
    с цената на мизерия вътре в страната румънците бяха станали символ на глад.
    Когато посетих братовчедите си в Румъния през 1993 и ги попитах защо застреляха Чеушеско излагайки се пред света,
    те ми отговориха, че са били "Golan de luxe" (голи, но луксозни), Чеушеско ги обу в цървули, но представяше румънците пред
    света, че стъпват с търговска стъпка...

    По манталитет б.б. се доближи до Ленин и Хитлер, но задмина Чеушеско и затова съм му лично обиден !
    А питаше ли той нашите родители с какво кръвно си лягаха вечер заради постната пица на Дянков ?
    Дянков трябва да се храни със сапун четири години в затвора , не защото се е облагодетелствал докато е бил министър,
    а защото за 4 години е затрил хиляди възрастни и болни българи.
    Както пияния и дрогирания не са освободени от наказателна отговорност при произшествие и престъпление,
    така и некомпетентния министър прееееед-седател не е освободен от пряка отговорност, ако някой
    зет на пребогат и влиятелен американски евреин (ако ще тъста му да е основен спонсор на президента О(ала)бама)
    го води за носа...
    Време е Борисов да цунка Джижи. Пък, ако е пич, може да си гушне и букета ! Ей тъй на,
    на пук на българите, само за едната идея да стане "национален герой" !
    България живее 23 години с неговото кръвно 110 на 190, ама никой не я реанимира !
    Днес е модерно санирането.
    Б. да направи икономии на здравната каса, и да тегли заем от Европа за да го санира.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се за късния отговор, откакто спряха притурката с коментарите не съм в час.
      Принципно е така, но не това е акцентът - улицата диктува искания, ама и тя самата не знае какво иска. А тенденцията улицата да се превърне в партия ... това вече два пъти го гледахме - с НДСВ и ГЕРБ, партии еднодневки.
      Иначе за глупостта на Борисов и обкръжението му вече дори не ми се говори, то аз трябва в противен случай само за това да пиша в блога си.

      Изтриване

За Бога, братя, коментирайте!