06 февруари 2013

Буда, Буда, харе, харе

Нещо много станаха неизвестните в уравнението на "Буда-гейт":
  1. След 1989 година полицията не се занимава с политическо преследване и аз лично не виждам нищо неморално и осъдително в това да и сътрудничиш, особено когато става въпрос за противодействие на престъпността. 
  2. За полицията е нормално да работи с информатори - така се залавят наркотици, разбиват се контрабандни канали, трафик на плът и на оръжия и т.н. Информаторите в масовия случай са дребни риби от криминалните среди. Рядко се случва, но се случва информаторът да е "лейтенант" или нагоре - обикновено в такъв случай целта е "голямата риба".
Та като знам това горе (прочетено оттук-оттам и сглобено) не разбирам следното:
  1. С кои "оперативно интересни лица" контактува Борисов съгласно мотивът в предложението за вербовка?
  2. Ако (както твърди Младен Георгиев), целта на сътрудничество на Борисов е бил опитът му в охраната на Тодор Живков и Симеон ІІ, защо го вербува ЦСБОП, а не НСО?
  3. Ако през Декември 1996 г. службите са решили да почерпят опит от Борисов изхождайки от факта, че той охранява Живков и Царя, а те - Луканов (застрелян 2 месеца по-рано) и съответно "губят мача", казано на по-прост език - то не е ли по-просто да се консултират или да проведат няколко неофициални разговора с него, след като е такъв капацитет в охраната, без да се стига до вербуване?
  4. Не е ли малко странен този отказ от сътрудничество на Бойко Борисов, при положение че от 12 години му се лъска образа на ченге по рождение? Лично Борисов и на сън да го бутнеш, той едно си знае - за службите, за съвместните операции и наградите от чужбина, congratulations General и прочие сапунени опери - защо е отказал да сподели опита си с колегите?
  5. Каква е логиката делото за взривения джип на Цветелина Бориславова да бъде наречено "Буда"? От кого е наречено така? Къде е връзката между двете и значи ли това, че Борисов е бил "безименен" цели 3 месеца (от Декември 1996 до 27 Март 1997, когато взривяват Бориславова)?
  6. Защо досие на несъстояла се вербовка се съхранява цели 17 години? Това толкова секретна информация ли е, или е направено с друга цел?
  7. Откъде изплуваха и къде потънаха последователно в цялата схема Слави Бинев и "кръгът Банкя", Моника Йосифова, Татяна Дончева, Бриго Аспарухов и Атанас Атанасов и що премиерът всеки път се оправдава с някой от тях?
  8. Защо трети ден вече няма нищо черно на бяло - предложиха ми, отказах?
Мисля си ги тия работи, пък се сетих, че всъщност цялата история тръгна от сайта Биволъ, а както добре знаем, Бойко не го чете тоя сайт и съответно изнесеното в него не е вярно. Та май и тия мисли ще ми останат за собствена консумация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!