16 март 2013

Пушката на стената

Ако в първо действие на стената е окачена пушка, то в последното действие тя непременно ще гръмне.
Антон Павлович Чехов
5,45 мм АК-74. С дулен спирач-компенсатор (а не заглушител).
Поставете в една редица Джон Кенеди, Индира Ганди, Улоф Палме, Алдо Моро, Зоран Джинджич и Ицхак Рабин. Списъкът с имена е примерен, може да се променя при желание, но изброените са обединени от едно: всички те са били убити докато са били действащи министър-председатели на своите страни (Кенеди е президент на САЩ, но там длъжност "министър-председател" не съществува).
Как ви се струва в тази редица Бойко Борисов? Никак, нали!
Ах, да, той не е действащ министър-председател от 3 дни насам. Тогава го поставете в списъка със Стефан Стамболов, Димитър Петков, Богдан Филов и Андрей Луканов примерно - това са наши бивши министър-председатели, които също са починали от насилствена смърт. Пак ли не се връзва?
Няма и да се върже!
Първо, щото тая работа с Калашник със заглушител не става толкова лесно. Калашникът е хубава пушка,  особено ако и се сложи и оптика (което милиционерите, направили "находката" в Бояна са пропуснали) - ефективен е на 1 500 м, а на 400 м си е убийствено смъртоносен. И въпреки, че атентатът срещу Златко Баретата беше с "Калашников", много по-ефективни са снайпер или направо гранатомет. "Калашников" у нас беше използван за убийствата на Фатик, Емил Кюлев и (ако не се лъжа) молдовецът Степан Рибаков, свързван с убийството на Илия Павлов. Общото в 3-те убийства е, че жертвите са в убити в колите си, на оживени кръстовища, а убийците са стреляли от непосредствена близост.
А това вече е заглушител, но не мога да кажа какъв е калибърът на автомата. Пък и
няма значение, без оптика трудно би вършил работа на повече от 50 м.
Илия Павлов и Георги Илиев бяха убити със снайпер, от разстояние, за да може убиецът да се измъкне. Андрей Луканов - с пистолет, от непосредствена близост, но той вече беше без охрана и убиецът му също се измъкна. Какъв калашник, какъв заглушител в Бояна, пред резиденцията, какви 5 лв?
Второ - не му е за пръв път на Бойко Борисов да го "заплашват". Не за пръв път се споменават великите му "постижения" в борбата с организираната престъпност (които са като оная работа на комара*) като мотив за неговия "отстрел". Разбрахме всички, че Доган го е поръчал (и неслучайно, неслучайно автоматът е намерен между резиденция "Бояна" и къщата на Ахмед Доган!), но не разбрахме защо. Аз разбирам Борисов навремето да беше набил канчето на Борис Велчев и Доган да е в затвора - за корупция, заради прословутия хонорар от 1 500 000 лв за Водното огледало, заради убийството/"самоубийството" на Ахмед Емин. Или да му бяха бутнали "сараите", а не само барбекюто. Да има мотив. Така де, казал си А, кажи и Б!
Трето - ако някой ще го "поръчва" Борисов, то този някой ще е онзи, който го направи Главен секретар навремето. Или някой, който е изгорял с доста пари, когато "Бойко взе парите!". Които и да са тези хора, те нито си играят да предупреждават, нито действат аджамийската.
Четвърто - и най-важното: действията в пиесата на абсурда, наречен "Атентат срещу Бойко Борисов" станаха много. Последното още не е изиграно, но вървят към края си. Казаното от Чехов може и да не е известно на широката милиционерска общественост, но поне да се сетят за хубавата българска поговорка "Не дърпай дявола за опашката!".
_____________________________________________________
* Оная работа на комара - всички говорят за нея, но никой не я е виждал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!