11 септември 2012

Върху корицата и под нея

Когато аз бях първолаче, тетрадките ми изглеждаха като тази вдясно - с картинка я на Васил Левски, я на Христо Ботев, я на Георги Димитров. После се те изчезнаха, престанаха да ги печатат и се появиха едни, с паметника на връх Шипка на тях. А към края на 80-те, в края на комунизма тетрадките бяха изчистени - корица, етикет и това е. 
Самите тетрадки бяха доста груби, в сравнение с днешните - груби корици, груба хартия, нямаше спирали (тетрадките на спирали съвсем не са удобни, не знам защо въобще някой си прави труд да ги произвежда - спиралите се огъват, тетрадките се мачкат) - два телбода и айде, това им беше подвързването. 
Имаше и тетрадки "голям формат", там листата бяха близки до формат А4, но и те, като изпълнение не се отличаваха от малките ученически тетрадки; единствената разлика беше, че големите бяха с твърди, картонени корици, хартията им беше малко по-читава и не бяха захванати с телбод, а бяха лепени. Дори днес май само те оцеляха, малката ученическа тетрадка не знам дали някой я ползва.
Е, дойде демокрацията, полиграфията и печатарските услуги напреднаха, листата вече бяха от мека хартия, появиха се тетрадки с твърди корици и спирали, после кориците се оцветиха и накрая се появиха снимки по кориците - автомобили, Спайдърмен, Супермен, Батман, не знам кой си още. После тях ги заместиха поп-фолк певиците, заради които тия дни министърът на образованието се сети, че не им било мястото на ученическите тетрадки. Вярно, не е, но както сам признава г-н Игнатов, "не можем да забраним на печатарите да ги произвеждат". 
Така е, господин министре, не можете. Пазарна икономика сме, всеки има право да произвежда и продава каквото си иска, стига да не противоречи на законови изисквания. А закон за това какво да има и какво да няма върху кориците на ученическите тетрадки няма. 
Тази полемика според мен е леко излишна - всичко може да се регулира с една наредба на министерството какво се допуска и какво не върху кориците на ученическите тетрадки и нещата заспиват, както се казва на жаргон.  
Само че зад историята с кориците на тетрадките се крият няколко много по-сериозни проблема, за които засега господин министърът не отваря дума. 
На първо място е манталитета както на печатарите и продавачите, така и на родителите и учениците. Колкото и първите да следват принципа "Сексът продава", ако няма кой да купува така и ще си останат непродадени тези тетрадки. Дори и да ги пуснат на промоционални пакети от няколко тетрадки + диск на изпълнителя само за 1,99 лв (каквото му е творчеството, такава и цената).
Второ - принципът "Не съди за книгата по корицата" може да се приложи с пълна сила и върху тетрадките - в крайна сметка е важно какво има вътре в тетрадката и най-вече - в главите на учениците, а не кой е на корицата на тетрадката. Току виж се оказало, че ученик с тетрадка с Азис е по-умен от ученик с тетрадка със Спайдърмен или с Айнщайн!
Трето - едно време имахме на тетрадките си Ботев, Левски и Шипка и затова обичахме България. Днешните знаят само да реват "България - за българите!" и "България - на 3 морета!" и да друсат гюбеци на турски, сръбски и гръцки кючеци, пишат с правописни грешки и не знаят "Аз съм българче". 
Четвърто - само преди половин година, за 8-ми Март децата от едно видинско училище поздравиха видинската общинска администрация с танц под музика на Азис. И тогава реакциите по форумите пак бяха на възмущение, как може такова нещо, да танцуват под музиката на тоя чалгаджия - ми може. След като на същите тия деца телефоните им звънят с Азис, Преслава, Ивана и Глория, какво друго очаквате? След като самите родители гледат с удоволствие ТВ-полуфабрикати като "Мюзик Айдъл" с участието на поп-фолк певици в журито, що да не може децата да танцуват на музика на Азис? След като имате 5 поп-фолк канала в телевизора си, а няма образователен канал какво искате тогава? И как никой не каза, че самия танц на тия дечица е крайно посредствен и като замисъл, и като изпълнение - липсва синхрон на някои места между децата, някои от тях танцуват прекалено вяло и за капак се чува гласа на "хореографа" им. 
Пето - с всяка измината година българските ученици са все по-неграмотни и все по-незнаещи - за сметка на популярността на Азис и Преслава. Отдавна минаха годините, когато на поразия печелехме медали в различните олимпиади в Европа и света. 
Шесто - то хубаво господин министърът се е захванал за кориците на тетрадките, но все си мисля, че по-важни са и квалификацията, и заплатите на учителите. А за тях - нищо, поне за сега.
И накрая се оказва, че толкова много проблеми се крият под корицата на обикновената ученическа тетрадка - проблеми, от които училището е абдикирало като институция преди 20 години, че кой е на самата корица е последният от тях.

2 коментара:

  1. Във Франция всеки даскал казва какви тетрадки иска - голям, малък формат... и т.н. И в България би могло проблемът да се реши на ниво училище и учители, а не да се намесват брадати попове и пернати министри. Колкото до чалгата - тя вече може съвсем законно да се контролира от съответните органи. За порнографията има контрол, защо за чалгата няма? Нали е едно и също? Всеки средноинтелигентен човек ще го потвърди.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ми май щото министерството се занимава с най-дребния от всички проблеми, преувеличавайки значението му и пропагандирайки "неимоверните" усилия на господин министъра да го реши. Колко му е тия неща - и музиката за хореография, и тетрадките, и външния вид на учениците даже - да се хванат в една наредба и толкова. То не е само чалгата - то и рапът изпростява.

      Изтриване

За Бога, братя, коментирайте!