09 септември 2012

Тетка Цецка и мирният атом

Цецка!
Тетка Цецка рядко попада във фокуса на общественото мнение, но за сметка на това го прави като слон в стъкларски магазин. Или ще си затвори цял ресторант и охраната и ще набие някой чужд инвеститор, или ще въздиша (снимката в линка не е за слабонервни!) тежко заради цените, или пък ще позира на корицата на списание и ще стане за смях на кокошките, или пък ще се изкаже неподготвена за атомната енергетика. А като казах "атомна енергетика", та се сетих - ето и една новина от вчера: Цецка Цачева подкрепя атомната енергетика за мирни цели. Понятието "мирен атом" е от заглавна статия на в-к "Работническо дело" от 1974 г по случай пускането на 1 и 2 блок на Първа атомна в експлоатация и е напълно нормално да е в речника на бивш партиен секретар, завършил рабфак. 
Аз, да бях на мястото на мирния атом щях сериозно да се притесня! Не за друго, ама само като погледнеш къде се е изказала тетка Цецка и най-паче - какви ги е дрънкала, притеснение е най-малкото, с което можеш да се разминеш. 
Атомната енергетика за мирни цели трябва да се развива, но ние не можем да допуснем (бел. моя - Zlodeyski) в парламента въпрос за произвеждане на национален референдум за изграждане на един стопански обект - „за” или „против” АЕЦ „Белене”, каза Цачева и уточни: „Моето лично мнение като юрист, е че така поставен въпросът е недопустим”.
Можете, тетке.  За рабфаковец може и да не можеш, но за юрист и за председател на Народното събрание не само можеш, но и си длъжна. Справка - Закона за референдумите, където ясно ти е написано - при 500 000 гласа Парламентът е длъжен да свика референдум. Отгоре на всичко, "твоето лично мнение като юрист" е някакъв нонсенс - нито имаш лично мнение (повтаряш думите на Тъпанаря от Банкя дето ги слушаме от 6 месеца насам), нито си юрист (като завършиш СУ, или поне нещо редовно, ела тогава да се изказваш като юрист). 
А да попитам - кои сте вие, дето не можете да допуснете ...? А? Вие сте добрите, вие сте нашите, вие сте на Бойко сбирщината, вие сте ... кои сте? И откога председателят на Народното събрание определя кое е допустимо и кое не във въпрос за национален референдум?
Мирен атом!
То и мястото, където тетка Цецка е решила да се прави на умна е кофти подбрано - баш в Белене ли, бе тетке? В Белене, дето трябваше да я строим тая Втора атомна; в Белене, дето дерибейства беленският крадец, Борката Лоринков ли; в Белене, дето на референдума (ако го има) ще гласуват 99,99% "За" централата, отсега ти го казвам, отсега бас слагам - там ли намери? Или там те прати Бойко, да не се излага той? 
А бе, тетке Цецке - няма ли курабийки да печеш, няма ли някой пехливанин на канадска борба да биеш, няма ли нещо там плетки, ръкоделия, конци, гергефи за тебе? 
Къде си тръгнала да се изказваш за мирни атоми и прочие - а изкажи се де! А да видим как ще го развиваме тоя "мирен атом" без Втора атомна - щото на мен лично ми писна от разни учили-недоучили тъпанари и всякаква измет да лапат от кацата с медеца и след години да се отдават на сладки спомени от рода на "Много искахме еди какво си, ама те не позволиха това да се случи!". 
Пък другия път преди да се изказваш за мирния атом, виж как го прави адмирал генерал Аладин - развива атомна енергетика само за мирни цели и въобще не мисли да унищожава Израел.
Той поне разбира от тия неща, дето ги говори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!