25 септември 2012

Неизвестният джигит

Джигитовка


Гугутката: Трета кола ни засече и стана катастрофата

Писна ми от вас бе, шушляк - наистина ми писна. Навсякъде се бутате, навсякъде си проявявате наглостта, винаги сте много смели и гледате страшно, но като се стигне до катастрофа и отнемане на човешки животи сте гузни, гледате ухилено и никога не сте виновни. Никога.
Най-често ви е виновен неизвестен шофьор, който ви е засекъл и е избягал. Винаги той е виновен, винаги. И колкото е по-идиотска, малоумна и абсурдна катастрофата, толкова е по-виновен. Той - неизвестният шофьор е като Терминатор - материализира се за милисекунди, колкото да ви засече, и след това - пуф!- изпарява се, изчезва. Никой не го е видял нито преди, нито след катастрофата и никога не е намерен от полицията.
Няма значение, че в първоначалната информация не се споменава нищо за трета кола. Няма значение, че и в първото си интервю Гугутката нищо не споменава за кола, която го е засякла. Сега се е сетил, вероятно след като адвоката му е навил гайките. 
На адвоката това му е работата - да те измъкне. И дядо Мраз ще подкара по магистралата със сè шейната и елените посред лято, ако това ще те извади от пандиза, че си убил и човек. Може цяла детска градина да си изтрепал, може да си бил пиян като донски казак, може всичко да си - има си адвокати, те знаят какво та подучат да говориш - и пред медиите, и пред съда. Като задължително отказваш допълнителни коментари, щото, да припомня, така пак те е посъветвал адвоката ти. Ти си целият в бяло - караш с колкото е разрешено, нито километър отгоре над ограничението и въобще не изпреварваш отдясно.
Аз тоя филм с неизвестната кола съм го гледал вече - преди няколко години пред блока на родителите ми се разминах с някакво квартално лайненце, дето ако не мине през квартала с пилене на гуми (на колата на тате) няма да разберем какъв велик гъзар е. Та след 20 мин, като си тръгвах, и го видях - той не беше стигнал много далече, беше нацепил една вестникарска будка 300 м по-надолу; вече имаше и полиция, а някакъв кошаревски свидетел му редеше алиби на лайненцето "Ах, засекоха го, то момчето не беше виновно!". А полицията въобще не си направи труда да им направи един кръстосан разпит поне - каква е била на цвят колата, как така го е засекла, след като е отбил в дясно и е ударил будката, а от ляво няма как да дойде кола и да го засече и др. такива въпроси, дето в една бяла държава биха подсказали на добрия самарянин, че следващия път няма да бъде будката, а може да неговото семейство. А може полицаите и въобще да са го взели под внимание, то не им за пръв път да ги слушат тия.
Гугутка ли си, врабченце ли си, к`во си - голяма шушумига си. Въобще чуваш ли се какви глупости ги дрънкаш - караш със 130 в дясната лента, някой те ударил и си се забил в мантинелата - абе ти нормален ли си бе, шемет? Кой кара със 130 в дясната лента, хората там карат със 100-110 - ти ако си със 130 няма да мърдаш от лявата лента. А знаеш ли въобще, че ако караш със 130 и някой те закачи, дори съвсем леко, въобще няма да спреш в мантинелата - или ако спреш, едва ли ще си в състояние въобще да даваш интервюта? И дори да са те закачили, вместо да се опиташ да спреш в аварийната лента, ти даваш газ и мачкаш всичко живо, дето ти се изпречи по пътя. Чакай бе, нали току що са те ударили - не ти ли се иска да спреш и да видиш какви са ти пораженията? 
Писна ми от неосъществени джигити като теб. Дето принципно сте много печени, много ви знае устата, другите все не могат да карат, вие сте най-великите пичове на пътя. Вярно сте на всеки километър, ама тук вече става въпрос за път и за живота на други хора, които не подозират всъщност какъв велик джигит си. То хубаво ги даваш тия пресконференции, нищо че адвоката ти те учи на друго, ти имаш будна гражданска съвест - ама аре само не ми разправяй приказки, че вече ми идва малко отгоре. Айде да си говорим за отговорност и съзнание, а не за неизвестни шофьори, а? Че това, дето го дрънкаш, ако беше така, нямаше да го редиш по пресконференции, а щеше да го обясниш  спокойно на полицаите и да го запазиш за съдебната зала.
Че все пак човек е загинал заради теб, ако не си забелязал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!