26 септември 2012

Pussy Riot по света и у нас

Цыплëнок
В музея
Когато се случи историята с Pussy Riot аз останах пас - нито се развълнувах срещу какво точно протестират пуситата, нито пък дали наказанието им е справедливо или преувеличено. Е, разбира се, при толкова информация за тях в нета няма начин да не съм си съставил мнение по въпроса, но да го изказвам сега е малко късно. То, честно казано, по-интересни ми бяха груповия секс в някакъв московски музей и опита на Надежда Толоконникова да си напъха цыплëнок битый в женската част, отколкото посланията, отправени към обществото чрез прословутата пънк-молитва. Пък и бих се изненадал ако попадна на обратния случай, но всякакви хора има.
Както много други неща, това, което се случва по света рано или късно намира своя български еквивалент и в случая и ние не изостанахме - няма и месец-два след като в Москва осъдиха пуситата, у нас Темида също вдигна мерника на певци и музиканти. Е, засега само ги вика на разпит да ги пита, ама то така се започва - е ги и разните там братя Маргини, братя Галеви, нали и те с пиене на кафе в ДАНС почнаха. 
Конкретно в нашия случай, не му е за пръв път на Мишо Шамара да се забърква в разни скандали - то се почна още през 90-те, с гимнастички по цвички и разни други думи за римата (странно, тогава реагира министърката на здравеопазването, д-р Мими Виткова, че било скандално), после пък се хвана с Ванко 1, направиха лейбъл (ама и дума, а!), ама Ванко се оказа леко в затвора малко по-късно. Иначе бяха клипове по Карибите, чернокожи танцьорки, пури, яхти, хеликоптери - голяма работа беше Мишо, нищо, че парите за тия благинки идваха от проститутките на Ванко, те парите не миришат. За човек с неговата професионална биография май е абсолютно в реда на нещата да е скандален от време на време, то не че 90% от певците у нас не са известни с всичко друго, но не и с певческите си способности. 
Отделно и на Pussy Riot не им се разбира много-много текста на пънк-молитвата, и на Мишо много трудно му вдявам основната мисъл в текстовете, освен че иска да бъде голям гангстер.
Та в момента Мишо и колегата му Сарафа (тоя пък хептен за пръв път го чувам!) са ги погнали за поругаване на националното знаме в текста на някаква тяхна песен. И първото нещо, което ми хрумна след аналогията с московските пънкарки, беше "Шат на патката главата", която Ку-кувците изпяха още през 1990 - 91 година (не гледайте, че клипа е от 1994, тогава бяхме зле с техниката) и чийто последен куплет, изпят на мелодията от съветския химн предизвика бурна вълна на възмущение у русофилите у нас, телефони до телевизията, разни материали във в-к "Дума" - как може да се гаврят така с Химна?! 
Съветския химн бе, хора, не българския - ама кой ти гледа, Химна обругават (мама и тя беше много възмутена)!
Видимо има еволюция от тогава де, вече сме възмутени за гавра с националното знаме. Не че в интернет няма да намерите снимка на новоизлюпения президент Плевнелиев да държи националното знаме обърнато като че ли сме във война, или пък някои директорки например - виж, затова няма самосезиране, пък и не е необходимо - то е въпрос на култура. 
Разбира се, както по адрес на Pussy Riot, така и по адрес на Шамара и Сарафа има опит за политизиране на проблема - в защита на пуситата се изказаха както руски опозиционери, така и политици от цял свят, май и Мадона нещо се изказа неподготвена; в защита на нашите юнаци се изказа лидера на опозицията, а той е такова пуси, че няма накъде повече. Но все пак е добре, реакцията на Станишев е правилна, не може малоумната милиционерска сган да тълкува нещата както им изнася; някой трябва да им го каже. Някой трябва да им обясни на тия идиоти, че обикновено под "поругаване" белите страни разбират най-често изгаряне или стъпкване на знамето - например поругаването на американското/израелското знаме на арабите им е вместо "Добро утро". Да идеш да им обясниш на арабите, че вместо да горят американското знаме могат да си изпеят песен и там да се гаврят с флага им, бая странно ще звучиш.
А като казах Америка, се сетих за една сцена от "Народът срещу Лари Флинт"- Лари Флинт в съда, в инвалидна количка и с памперс от американското знаме. Съдията го глоби веднага за неуважение към американския флаг. Та не върви да си обършеш задника със знамето, и това е поругаване.
Е, това на Мишо Шамара и Сарафа е далече от него де, ама знае ли се какъв вятър ще задуха сега в главата на родната Темида. Все пак в държавите, управлявани от железни и безмилостни суперченгета всичко е възможно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!