20 май 2013

Изборите: Избирателите

Току-що отминалите избори потвърдиха за мен два не особено приятни извода: българинът не е запознат с функционирането на държавата и не знае какво иска. Незнанието на първото си пролича още по време на протестите зимъска - в началото бяха протести срещу високите сметки за тока, после преминаха през протести срещу правителството, еволюираха до справедливи протести срещу политиците и политическата система у нас, но когато се стигна до формулиране на искания нещата придобиха комичен характер. И в крайна сметка нито стана ясно какво точно искат в края на краищата протестиращите, нито на тях им стана ясно, че бяха много елегантно употребени от Бойко Борисов като повод за оставката му.
Незнанието на второто си личи най-вече в изборните резултати. Българинът, оказа се, не иска да го управляват нито ГЕРБ, нито БСП, още повече в комбинация с ДПС.
Добре де, ами тогава как и кой?
Никой, съдейки по ниската избирателна активност.
Жалкото е, че 20 години след 1989 г. все още не сме разбрали, отговорът на въпроса "Кой ще е?" от нас зависи. И че гласуването е единствения начин, по който се отговаря. Българинът очевидно е забравил или не прави голяма разлика между възможностите днес и изборите преди 23 години, когато правилните кандидати се избираха с 99,99%.
Българинът бучи, че турците избирали, че турците решавали, че турците си гласували и в Турция с турските си паспорти, и в България с българските, и си организирали автобусите с изборни туристи, и в същото време не осъзнава, че ако 4,5 млн българи излязат и гласуват, ДПС ще се ограничи с 15-20 народни представители. Българинът не иска да осъзнае, че при 400 000 получени гласа 20-30 или 60 000 гласа от Турция за ДПС не са от кой-знае колко съществено значение. Българите се възмущават от откритите 66 избирателни секции в Турция срещу едва 1 в посолството ни в Лондон, но да си спомняте някой да е протестирал против това?
Българинът не иска да го управляват и комунистите, българинът бил десен по убеждения, щото за комунистите гласували едва 25%, но в същото време си стои вкъщи, когато трябва да определи кой да бъде в НС, а алтернативите на комунистите като старите десни партии + "новата" звезда Кунева събират под 10% сумарно.
Ми какво иска българинът тогава?
ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака са в XLII-то ОНС само и единствено по волята на народа - на онази част от него, която по една или друга причина си е направила труда да гласува. Дали, защото смята, че това е нейно неотменимо право, дали защото не искат на власт да останат милиционерите/ да дойдат комунистите и турците, дали защото искат да видят планът "Сидеров" в действие няма абсолютно никакво значение. Важното е, че са си направили труда да гласуват. Сори, пичове, ако не ви харесват изборните резултати, но това е демокрацията - излизаш, гласуваш, броиш гласовете. Никой у нас не е закаран насила да гласува и на никого на са попречили със сила да гласува. И май не е зле да си помислим дали не е време да приемем американския опит - който иска да гласува да се регистрира като гласоподавател в общината, където живее. По този начин избирателните списъци ще се редуцират само до активно-гласуващите, "мъртвите души", за които толкова обича да говори проф. Константинов драстично ще намалеят и на практика няма да бъдат от значение за крайните резултати. А и ще направи доста сложно пазаруването на гласове в циганските махали.
Някой досега да я предложил тази идея - не говоря за политиците, те са последните, които имат интерес от нея? За протестиращите до преди 3 месеца питам, и за гласуващите/негласуващите от 23 години.
Ми какво иска тогава българинът? И онзи, който протестира, и другият, който не гласува?
Задавам си въпроса колко от българите знаят къде е приемната на поне един депутат от техния избирателен район? Колко от тях се обръщат към народните си представители (има такива, но ми е интересно колко са)? Колко от нас активно се интересуват от изпълнението на предизборните обещания на партиите, колко от нас питат своите народни за обещаното, но неизпълнено от тях?
Българинът не е разочарован от партиите, колкото и да ми го пеят това разни политолози - не, мерси. Ако е за разочарование, Левски и ЦСКА в последните години ядат бой от Сульо и Пульо в Европа и това е неприятно за редовия запалянко, но досега не съм видял левскари/ цесекари с 40-50 годишен стаж като привърженици да се разочароват; пак са си от Левски и ЦСКА. Българинът просто не обича да поема отговорност - смята, че гласуването е като да идеш на ресторант и да си поръчаш тройка кебапчета с пържени картофи и бира. Плащаш и получаваш - не ти се налага да ходиш нито да белиш картофите, нито да месиш каймата, нито да зареждаш бира в хладилника. Българинът си представя демокрацията и изборите така - ще гласува най-накрая за Големия пич, дето ей така, с едно махване на вълшебната пръчица ще направи заплатите по 1 000 лв, ще накаже комунистите и ще изгони турците, без бай Избирател да си мръдне повече пръста след изборите. И затова за 24 години масовата част от българите гласува за СДС, НДСВ, ГЕРБ или не гласува, но така и не се получаваха нещата и накрая винаги бяха виновни комунистите и турците. Т.е., някой друг.


2 коментара:

  1. А, не е точно съвсем така. тия дето влязоха в НС не са моят избор, аз съм от непредставените в тоя парламент.
    Но ... иначе тъпотата е ... НЕОПИСУЕМА!!! Звъни ми съседката - Отивам на кафе, а сега ходих да гласувам ЕЙ ТАКА. - Какво значи ей така - питам - Ми, не знам защо, ей така, за разнообразие. - И за кого гласува? - Ми, де да знам за кого и за какво, тва дето казваха по телевизията, бюлетина №15.

    ТОВА И Е РАЗНООБРАЗИЕТО В НЕДЕЛЯ В МАРГИНАЛНИЯ ЖИВОТ БЕ! Съжалявам, че крещя, ама аз вярно крещя това, като се се тя за него.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това, че партията, за която сте гласувала, не е парламентарно представена не означава, че и вие не сте. Няма народен представител, който да ви върне или да поиска доказателство, че сте гласувала за него преди да ви изслуша. И е важно хората да гласуват, това поне като за начало. А не като един мишок тук при мен, "Аз - казва - не съм гласувал от 2001 година ...", но иначе много му работи устата и, разбира се, комунистите са му виновни.

      Изтриване

За Бога, братя, коментирайте!