05 юли 2022

Киро Харварда и стойността на образованието

Кирил Петков разсейва съмненията на Ива Николова относно своята 
диплома от Харвард. Ива Николова не беше толкова любопитна преди
години, когато Голямата носовка изкара двуседмичен курс в Харвард
за нови лидери и с гордост си написа в CV-то, че е харвардски възпитаник.
 Един от митовете за нас като народ е любовта на българина към образованието, към знанието и науката. Неслучайно едно време във всяко село първите хора са били кмета, даскала и попа. За кмета и попа може и да е така, ама за даскала едва ли да е бил сред първенците, просто историческите извори и литературата ни друго казват. 

Смениха вече и от назначените кметове в селото. Юрталана опита да се сближи с втория, но той беше един мълчалив и саможив момък. Той ходеше по полето като занесен, връщаше се в квартирата си уморен, затваряше се и лежеше с часове. Отначало хората го гледаха със страхопочитание, но полека-лека започнаха да го закачат, да го разпитват откъде е и какво е работил по-рано.

— Учих в София — отговаряше той на всички.

— А за какво си учил? — опъна веднъж, врат глуховатият дядо Георги Сапунджията.

— Математика.

— Владика ли? — не доразбра дядо Георги.

Кметът се усмихна снизходително.

— Ма-те-ма-ти-ка! — натърти той.

— Не разбирам учението ти, синко — сви се старецът. — Едно време учеха само за даскали и за попове и светът беше по-инак нареден, и по-лесно се живееше… Сега… сега… не знаем…

— Пак си е същото, пак! — подвикна му кметът.

— Не е ки! — заклати решително глава дядо Георги. — Не е.

Горното е цитат от "Снаха" на Георги Караславов. Ето ви го образът на образования, който трябва да застане начело на (в случая) селото. Математика бил учил, че то това наука ли е? Не е ли за даскал или за поп не ми го хвали! Целия ни народ е като този глух старец, цял живот свикнал с остарелите си порядки и това, което не може да си го обясни не го възприема.

Та същото е отношението към Кирил Петков у нас. Киро Харварда му викат за по-картко, за по-ясно, за по-така нашенски. Оня льохман, дето е избумкал една торба пари за една хартийка, дето можеш да я получиш и в ЮЗУ-то ли НБУ, че и по-малко ще ти струва. Ма това, че има успешен бизнес, че е основал печеливши компании и не в България с неоценимата помощ на почетния председател на ДПС или другарят Луканов. Не е като да ти дадат някакъв -строй да си го управляваш и ти за 3 години да го докараш до фалит, напротив, точно обратното е - почнал е от нулата и е създал толкова успешен бизнес, че вече е милионер. 

Но Ганьо не го интересува това. Просто той на 3 ракии вече знае, че тоя не става. Учил бил ... Не става и точка!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!