04 юни 2022

14-та икономика в света

Покрай книгите на Андрей Ланков (за тях ще имам отделен пост някой ден) научих доста неща за Корея и корейците - и за Севера, и за Юга. От всички далекоизточни народи корейците са най-вманиачените на тема образование - повече от китайците, повече от японците дори, а народите от Индокитай дори не ги слагам в списъка. Специално южнокорейската образователна система е много жестока към учениците, те почти нямат никакво свободно време, постоянно са заети в учене, проекти, упражнения, домашни. Колкото и странно да е, 5-те години университет след това са много по-свободни в сравнение с 12-те години средно образование. За сметка на това вече много по-често се наблюдават южнокорейски студенти, аспиранти и докторанти в сложни науки като молекулярна биология, физика, някои клонове на медицината в университетите в САЩ, Канада и Япония. 12-годишния терор на южнокорейското средно образование има една-единствена цел - да подготви бъдещия абитуриент за матурите, от чийто резултат зависи в какъв университет ще попадне той. От това зависи бъдещето на абитуриента - дали ще отиде да работи в Самсунг, Деу, Хюндай, LG или друг промишлен гигант зависи от това в кой университет ще бъде приет, а в кой университет ще бъде приет зависи от резултата от матурата му. Това се отнася не само до престижните частни фирми, същото важи и за администрацията. Ако трябва да пренеса примера в България, дипломата от юридическия факултет на СУ винаги ще бие дипломата на юридическия факултет на ВТУ, дипломата за юрист от НБУ или от ЮЗУ ще гледа нервно отстрани, а дипломата от НБУ дори няма да я има в списъка.

Да се върнем в Южна Корея обаче. Както казах, хората там гледат на средното образование много сериозно, изходът от него ти отваря или затваря вратите към бъдещето. До толкова сериозно гледат на матурите (като краен резултат от 12-те години средно образование), че в деня на зрелостните изпити всички фирми в Южна Корея, повтарям всички, без изключение започват работа с 2 часа по-късно. Това е, за да може всички зрелостници да отидат овреме на изпит и да няма някой закъснял, щот не могъл да се качи в метрото или щото имало задръстване някъде си. Всички отиват 2 часа по-късно на работа - това Макдоналдс, Самсунг, Деу, кина, театри, ресторанти, куриерски фирми, шивашки ателиета, пощенски офиси, общинска и държавна администрация, всичко отива с 2 часа по-късно на работа. 

И това е едно от нещата, които правят икономиката на Южна Корея 14-та в света.

А у нас в деня на матурите транспортните фирми, таксиметровите шофьори и автобусните шофьори в София решиха да протестират. Призивите да отложат протеста си за друг ден, да не съвпада с матурите и да не създава пречки пред зрелостниците не бяха чути. Може би затова не сме 14-та икономика в света. Дори и 114-та не сме. Може би затова у нас транспортните фирми наемат международни шофьори за 3500 евро заплата с уточнението, че това са пари когато е на път, иначе като си е в България заплатата му е 1200 лв и върху нея му вървят осигуровките (да им се чудиш на корейците как не са се сетили за тази гимнастика), а до 3500 евра му се водят командировъчни. Тези фирми си имат достатъчно проблеми с плана Макрон за европейска мобилност, насочен точно срещу такива гимнастики и подбиването на цените от страна на източноевропейските фирми, сега и правителството им налага да си плащат ТОЛ-таксите, само до зрелостниците и техните матури им е. А на тези фирми точно им трябват такива служители, с тройка на матурата. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!