11 юни 2022

Категориите

Това е Оскар Писториус. Оскар е роден с малформации и на 11-месечна възраст краката му са ампутирани. Това не му попречва след години да се занимава с лека атлетика - Оскар бяга със специални пружинни протези. Първоначално се състезава в като параолимпиец, в игри за хора с неравностойно положение, но с течение на времето започва да се състезава с нормалните атлети и дори участва в олимпийските игри в Лондон през 2012 година. Скоро след това обаче ИААФ забранява на Оскар да участва наравно с нормалните атлети, отчитайки мнението на германския професор Брюгеман, според когото пружиниращите му протези му дават предимство пред останалите участници в състезанията. Оскар оспорва в съда решението на ИААФ и печели правото отново да се състезава наравно с нормалните атлети. Един от доводите на Писториус е, че той никога не се е възприемал като инвалид, след като от най-ранна детска възраст се е придвижвал с протези. Дали протезите на Писториус действително му дават предимство или не е доста спорен въпрос и аз не съм човекът, който ще го реши, но е факт, че един инвалид (или човек в неравностойно положение) участва наравно с нормалните здрави хора в състезание по бягане

От друга страна, в Съединените щати все повече зачестяват случаите на трансгендерни спортисти, които се състезават в новите си полови категории. Казано с други думи: спортисти, родени като мъже след операция за смяна на пола се състезават с биологично родени жени (дебилно звучи, но да го кажа така) и печелят без проблемно. Последният пример са Лия Томас и Ицхак Хенинг, шампиони в щатското първенство по плуване за студенти. Лия е родена като мъж, до преди няколко сезона се е състезавала в първенството за юноши, а Ицхак пък е роден като жена, оперирал се е, но все още не е започнал хормонална терапия и затова все ще плува при жените. Подобни случаи имаше и при щангистите преди време, едни китайки вдигаха много по-големи тежести от другите състезатели. 

Наскоро при връчването на британските музикални награди Адел спечели статуетката в категорията "Най-добър изпълнител". За пръв път няма разделение мъже/жени, категорията е полово неутрална. Причината за това се оказал Сам Смит, който още не бил решил какво точно е, мъж или жена и поради тази причина лани не участвал в конкурса. Да си призная честно, ако не беше този му проблем така и нямаше да науча за него, една негова песен не съм чул през живота си досега и не го смятам за голяма загуба, но благодарение на Сам сега изпълнителите са само в една категория. 

И тук идва въпросът, който обединява трите истории: защо бе, вместо да изпадате в такива изродщини, вместо да пускате жени да се състезават като мъже, мъже като жени; вместо да режете категории, защо не пуснете транджендърите и всичките му там ЛГБТИ+ в отделна категория? Пуснете заедно да се състезават Кончита Вурст и Адел, никога няма да изглеждат като Писториус и Юсеин Болт. В единия случай единия е известен с това, че е "жена" с брада, който/която се опитва да пее, а в другия имаме лекоатлет с ампутирани крайници, който откакто се помни се занимава с тичане и се е приспособил идеално към условията на нормалните, на здравите. Защо не оставите категориите "Най-добър изпълнител" за мъж и жена и не добавите нова категория за трансджендърите? Защо вместо да пускате мъже да се състезават с жени не им направите отделна категория и да се състезават заедно само трансджендъри там? 

Що го пиша това ли? Ами защото пак сме юни, пак ще има гей-паради и пак ще ни надуват главите за права и свободи, за равенство и дискриминация. А ето ви конкретни стъпки, които може да се предприемат към равенството на геювете и лесбийките по света, но никой не им обръща внимание. Специално у нас пак ще реват как не им разрешаваме да се женят и осиновяват деца, как не могат да се наследяват и да получават информация в болниците за партньорите си, пак ще разнасят случая с убития студент Михаил Стоянов като насрани гащи из медиите, но за нещо конкретно не ги търсете. Важното е едни пари да се вземат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!