18 ноември 2011

Остъклен балкон

Минава ми пред очите една новина  - ще бутат остъклени балкони. Започвали във Варна и Бургас, после в Пловдив, а накрая и сигурно ще дойде ред и на софиянци. Само аз ли я чета тая новина, или...?
После се замислих за местата, където съм живял. 

В Младост 1 бяхме остъклили и двата балкона, като единия дори се превърна в стая. Итонг, дървена дограма и изолации и нещата се наредиха. Вярно, имам съмнения че тогава ми настина кръста, но нали вече не живея там? То и лятно време не беше много приятно, като спя на отворен прозорец и в 10 вечерта някой раздрънкан Икарус като качва баира. Първия балкон беше остъклен още по времето на социализма и съответно имаше тотално социалистически външен вид - винкел, стъкла и маджун. Известно време там беше кухнята, а самата кухня беше превърната на стая, но това трая само няколко години, после нещата се върнаха на мястото им. 
В Младост 2 също и двата балкона са остъклени. Първия го остъкли тате, сам, защото по него време бях в казармата. Остъкляването беше належащо, тъй като дограмата беше тотално изгнила, а в онези години (средата на 90-те) такива екстри като PVC или пък алуминиева дограма или нямаше, или пари струваха. Вторият балкон го остъклихме двамата заедно - рамка от винкели, дървена дограма и итонг. Затова сега е тихо и спокойно в стаите там.
В Дървеница живея на последния етаж, но балконът не е остъклен. Имах идея да му сложа една козирка, само че или парите не стигаха, или някъде се запилявах. 
В Мажейкяй живеех в квартира, в блок. Живеех в новата част на града, която по нищо не се различаваше от Люлин. И апартамента беше с остъклен балкон - и то точно по соцманиер - винкел и стъкло. В същото време виждах как други блокове имат остъклени балкони с итонг или тухли и дограма. Значи проблемите на съвременното социалистическо строителство са били едни и същи в целия източен блок, а следователно и решенията са едни и същи. 
И сега какво излиза - че в годините на комунизма, когато до съседния град не можеше да отидеш без позволение едва ли не, човек спокойно си остъкляваше балкона, а днес не може без разрешение. 
Разрешение от кого? От ДНСК?
Хайде де! От онова ДНСК, дето проспа разширението на имотите на цар Киро ли? Или другото ДНСК, дето забрани на мутри, магистрати, митничари и местни тарикати да застрояват черноморието? Или ДНСК-то, което толкова години не видя Министерството на веселието, пуснало клонове по баири и по паланки у нас? Или ДНСК-то, което си траеше, когато се избиваха стени в панелките през последните 20 години, та сега за едни балкони се е хванало.
Или вероятно е това ДНСК, което е актувало жилищните сгради в някакъв вид, а след това обитателите им са били принудени да остъкляват, преместват и ремонтират.
Срутената сграда на Алабин, отнела живота 
на две млади жени

Е да, ще каже някой сега - говорим за сгради, строени по времето на социализма, остарели строителни норми,  нарушаване на безопасността на сградите и тъй нататък. Точно, като написах безопасността на сградите и се сетих за снимката вляво. Та тая сграда вероятно някой остъклен балкон я е бутнал. А да си припомним и ей този случай, който пак е свързан с тераса? Къде го тогава храброто ДНСК? Вероятно е заето да лови нарушители по морето. 
Да, съгласен съм, че остъкляването на балконите води до изменения в натоварването на сградите. Ама хайде не ми обяснявайте, че това ще събори сградата при първия по-сериозен трус, щото въобще не е така. Нито допълнителното натоварване е толкова голямо, нито оразмеряването на сградата е толкова слабо. Да не говорим, че едно остъкление от итонг + дограма излиза в рамките на 100 килограма допълнително натоварване.  
Какви са тия сгради, дето ще се срутят от 100 килограма допълнително натоварване?!
И като като теглим чертата, какво се получава - аз не мога да променям моят апартамент и моята собственост без разрешение от държавата (в лицето на ДНСК), а в същото време държавата (в лицето на Топлофикация) може да ползва моят апартамент за да достави топлина на съседите ми без да ми плаща нищо и без да ми дава право да пипам нейната собственост (тръбите), загрозяващи моята собственост (апартамента ми).
Не усещате ли, че в скоро време ще започне една вълна от проверки по остъклените балкони, след което ще се издадат узаконят срещу съответната сума или ще се събарят, при нежелание да се плаща. 
Не е ли прекалено евтин тоя номер вече?

13 коментара:

  1. Злодейски, добро утро. Както винаги пишеш точно и напипваш важен проблем. Ще го споделя със Свежарите. Твоята арабка е събрала много гласове,/тя Док, е виртуоз и след изтриване е знаела как да я възстанови/,но пък този път не я пускат в популярните. Да се надявам, от Свежо да живеят в панел, че този път да няма проблеми. Аз също искам да си покрия балкона.

    ОтговорИзтриване
  2. ...а може би онова ДНСК, чиято шефка, Гебрева, беше залята с киселина и почина... в ДНСК също работят хора, а те са уязвими. И преди да започнете да правите незаконни строежи, помислете и за тях - залостените м/у закона и беднотията хора, които за едната заплата от 300 лв. на месец, бършат лайната ви :(

    ОтговорИзтриване
  3. Това, че госпожа Гебрева (лека и пръст) е била залята с киселина не означава автоматично, че ДНСК си върши работата съвестно и добре. Точно обратното - и до ден днешен няма публичен отговор на въпроса кой и защо я заля с киселина? Защо не залеят с киселина една обикновена чистачка или някой от шефовете на НИМХ, или на Института по Български език към БАН? Защо заляха с киселина Гебрева, защо застреляха Шинка Манова?
    Щото са объркали нечии бизнес интереси, ей затова. Ама не става въпрос за едното объркване от принципна позиция, а става въпрос за заиграване в определени схеми.
    А колкото до бедните хорица, които работят в ДНСК и "ми бършат лайната" за 300 лв на месец, не съм останал с усещането че правят точно това. Напротив, голяма част от тях си докарват нещо върху заплатата по не особено законни начини. Разходете се до Боянските сараи на Доган, разходете се морето, разходете се до Катуница - навсякъде ще видите паметници за начина на работа на ДНСК и неговите трудови хора.

    ОтговорИзтриване
  4. Абсурдите на Булгаристан продължават! Милка Гечева се крие за закона ЗУТ - най-опорочения и компроментиран, но угоден на чиноновниците закон! Как стои въпросът със строителството в нормалните европейски демокрации. Във Франция, за строеж на жилищна сграда за лични нужди с обитаема площ до 171кв.м. (тази площ не включва гаражи, мазета, стълбищни клетки и други подобни сервизни помещения) не се иска нито архитектурен проект, нито инженерен !!!! Трябва само да бъде одобрен външният вид на сградата и околните пространства от съответните общински власти. Това е безплатно и става в срок до 30 дни с презумпцията за мълчаливо СЪГЛАСИЕ. Одобрението на външния вид и пространствата става изключително по функционални и естетически съображения и както сигурно сте забелязали, във Франция трудно може да видите "архитектурни" абсурди като в БГ. Трябва специално ново третиране на обекти до 20 кв.м. !

    Сега си представете,че ЗУТ третира едно остъкляване от 5 кв.м. по същия начин като построяванането на бизнес център от 5000 кв.м. !десетки документи и много малко щансове да се изакони дори и при огромно желание Това е карикатурата без думи с главните три герои на Доньо Донев този път ролите се изпълняват от Милка Гечава, Николай Нанков и медената любимка Лилито Павлова

    ОтговорИзтриване
  5. Преди държавата да гледа в чинийката на нас гражданите нека да види в своята!

    Искаме държавата или националният омбудсман Константин Пенчев да изисква строителните документи и актовете за собственост на:

    1. Държавната почивна станция на министерски съвет построена в чашката на яз. Искър
    2. На базата на Руското посолство пак построена в чашката на яз Искър
    3. Третата лента на Проходът на републиката.
    4. Стадионът в Пловдив.
    5. Партийните домове в цяла България.
    6. Подлезите в цяла България.
    7.Детските площадки в цяла България.
    8. Сградите на ДНСК в цяла България.
    9.Сградите на общинската администрация и колко такса смет са платили през годините.
    .....

    Фандъкова да отговори кога ще свали климатиците и сателитните чинии от фасадите на кметствата, на интернт кабелите, кога ще се предават онлайн сесиите на СОС.

    Кога ще се изготви - Национален регистър на всички незаконни обекти на държавата и общината и кога ще започне тяхното разрушаване така както е по закон и после отново да си ги потроят !!!!! народът има право да види документите на цялото недвижимо имущество на държавата и общините! както и да вридим Техническите паспорти на тези сгради защото това са ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ И СЪЩЕСТВУВАТ РИСКОВЕ ЗА ГРАЖДАНИТЕ АКО НЕ ОТГОВАРЯТ НА СЪВРЕМЕННИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА СТРОИТЕЛСТВО! А ТЕ НЕ ОТГОВАРЯТ!

    Това се казва Абсурдистан ЕООД!

    ОтговорИзтриване
  6. Реално според ЗУТ всяко остъкляване тип усвояване се поставя в 4-та строителна категория,която изисква минимум три проекта,Надзорна фирма и строител за строежи 4-та категория,заверена Заповедна книга,Доклад на Надзорника и Удостоверение за въвеждане в експлоатация....около 2000 лв. само за документи, за 5 кв.м. същите документи като за строеж на бизнес център от 5000 кв.м.....гаранция обаче че ще си законен и след това няма,защото почти невъзможно е да не те препънат по пътя след като си си направил проектите, защото ЗУТ е такъв,че изопщо не засяга актуалното положение на остъкляванията на балконите. В ЗУТ се говори за остъкляване тип старото винкелно и с едно стъкло остъкляване, което ЗУТ поставя в шеста категория. Но никъде вече не се прави винкелно остъкляване и се изискват проекти и архитектурни планове...
    Поради невъзможност да се спазват съществуващите правила, хората масово продължават ежедневно поне 200 балкона да се остъкляват без документи,проблемъте,че чиновниците не проумяват,че вината е изцяло на държавната/общинска администрация за съществуващото положение и се налага спешна промяна и възможност хората да си узаконят това което са направили,както и местните арх.отдели да предложат типови арх.проекти на последващите остъклявания.Докато не си изкараш всички документи вкл. финалния Удостоверение за въвеждане в експлоатация все ще си незаконен! А само удостоверение струва 250 лв. тяксятя.Не,че ще стигнеш до него лесно! Изчислена е,че поне 2 000 лв. са необходими за документи,такси,проекти и съгласувания. Представете си ЗУТ третира удно усвояване остъкляване на балкон в същата строителна категория като строителството на един бизнес център! В същото време ЗУТ няма ясна дефиниция какво се разбира под остъкляване? Само винкелното остъкляване може да се постави в леката 6-та категория,но както казах това е за винкелно с едно стъкло,само тогава нямаме промяна на фасадата! Всяко друго изисква минимум три проекта както виче посочих! Естествено,че това е ненормално! Естествено,че това може да се реши с узаконява на сега съществуващото положение и с приемане на общи типови проекти за целия Блок които с които да се продължи оттук нататък! Но преди тов трябват промени в ЗУТ! Но нашите политици обичат да си крият главите в пясъците!

    Докато не се разреши проблемът "остъклените" не може да се продължи нито по програми за санирания на блокове каквито ни уверяват от МРРБ,че ще има, нито пък могат да се изтовят Технически паспорти на блоковете - също изискване на до 2 години!
    Плевнелиев беше обещал,в пердаване по ДАРИК,че ще е готв с работещ механизъм за проблемът "остъклените" със срок 1.1.2011г. но виждате- една година по-касно какво е положението! Отново сме на кота нула!
    Обещанието на Плевнелиев:
    http://www.mrrb.government.bg/index.php?lang=bg&do=interview&id=2702


    Така не може да се продължава и нека г-жа вечния чиновник Лили Павлова и тя да се ангажира с един срок например 1-1-2012г. за разрешаване на проблема!

    Искам да знам също кой е отговорен от старата работна група по проблема и кой ще бъде наказан от министерството за несвършената работа до сега.

    Срокът на Плевнелиев беше 1-1-2011г. Писна ми да плащаме заплати на безполезни чиновници. Бойко би се изказал така"писна ми да плащам заплати на чиновници които си гледат часовниците кога ще стане 17:00 часа"! :-)

    ОтговорИзтриване
  7. ОБЕЩАНИЕТО ! дадено в предавенето на Дарик „Годината“

    http://www.mrrb.government.bg/index.php?lang=bg&do=interview&id=2702

    Водещ: И за балконите какво… кой ви пита, всички са незаконни остъклявания.
    Р. Плевнелиев: Вие бяхте първият, който ме пита. И това е удоволствието човек да идва в „Дарик“ радио, защото…

    Водещ: Какво ще правим с незаконните остъклявания?
    Р. Плевнелиев: Винаги се адресират теми тук…

    Водещ: Да, и вие дадохте заден по тази тема. Значи, ако ще е, трябва да се мине и във всички квартали да се махнат остъкляванията.
    Р. Плевнелиев: Не съм дал заден, просто казах, че това не е приоритет, но този проблем се решава.

    Водещ: Тоест ще се махнат.
    Р. Плевнелиев: Проблемът се решава, в момента експертна група от най-различни институции бистри казуса.

    Водещ: То нали не може със задна дата вече да се узаконява, защото, ако кажем, че ще може да узакониш балконите…
    Р. Плевнелиев: Точно така.

    Водещ: …то ще може тогава и някоя барачка да узакониш.
    Р. Плевнелиев: Но, вижте, не трябва пък на сто процента в момента да си мислим, че всеки балкон е незаконен, защото има различни правила, които се интегрират. По темата с балконите…

    Водещ: Честно да ви кажа, не познавам някой, който да е ходил за строително…
    Р. Плевнелиев: След две седмици. Срок: 1.1.2011 !!!!

    Водещ: След две седмици ще кажете какво ще правим с незаконните остъклявания.
    Р. Плевнелиев: Ще имаме, ще имаме, да, ще имаме… СРОК: 01.01.2011г.

    Водещ: Прочетох някъде в интернет въпроса ще се бута ли и правителствената почивна станция край язовир Искър. Защото, нали, ако кажем – край язовири няма да има, защото там има вода, която се пие, значи няма да има и Министерският съвет почивна база.
    Р. Плевнелиев: Обещавам да отговоря на 31 януари, когато ще направим пресконференция с министър Караджова. В момента 14 лъча проверяват 50-те най-големи питейни язовира на България. Абсолютно съм убеден, че и там вървят проверки, не се прави разлика между държавни и частни. Задайте ми този въпрос на 31 януари, ще имам отговор.

    Водещ: Добре, значи ще се видим в края на януари – началото на февруари.
    Р. Плевнелиев: Обещавам.

    ОБЕЩА И ЗАБРАВИ! НИТО ЗА ОСТЪКЛЕНИТЕ БАЛКОНИ СИ ИЗПЪЛНИ ОБЕЩАНИЕТО НИТО ПЪК КАЗА КАКВО ЩЕ ПРАВИ С НЕЗАКОННИТЕ СГРАДИ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ. И до ден днешен мълчи и само отклонява вниманието на медиите в грешните посоки. Мен вече ме е срам от Плевнелиев,човекът с най-висок рейтинг в държавата е просто един лъжец! Този човек стана Президент и този човек стана Лъжец на годината , пардон политик на годината!

    А той обещаваше да не става президент обещаваше,че не е политик, а експерт, обещаваше,обещаваше………….празни думи!

    Бог да ни е на помощ, ако това е политикът на годината!

    ОтговорИзтриване
  8. Господи, в какво ми превръщате блога?!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, сметката колко тежи един балкон не е вярна. И знаеш ли защо? Защото там е сложен един хладилник или фризер заедно със зимнината, печка и лелята дето бърка манджата и килограмите отиват над 300. 6 етажа по 2 кухни на етаж по 300 кг всяка прави 3.5 тона. Айде взимай си балкона и си го пренеси на село. Не желая да ми висиш над главата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Сметката е вярна, защо да не е вярна? Говорим за остъклението. Аз ако искам да си държа хладилника на балкона, ще си го държа на балкона независимо дали е остъклен или не. Ако искам, и титанови блокчета ще си държа, то си е моя работа. И едва ли всички лелки, дето живеят над вас са дебелани и ще излезнат да си бъркат манджата по едно и също време. А и да го направят - досега не съм чул да се е срутил балкон от бъркане на манджа, едва ли и скоро ще чуя.
      Нещо не виждам логиката в коментара ви, но за човек, който си търси повод да прати някого на село не се и изненадвам. И като толкова не желаете да ви вися на главата, никой не ви спира да си продадете апартамента и да си купите къща.

      Изтриване
  10. Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване

За Бога, братя, коментирайте!