03 март 2012

Като в американските филми

От няколко дни пред очите ми е една картинка, виждал съм я (всъщност всички сте я виждали) в холивудските филми - съдебна зала, процес, а пред съдебната палата тълпи от поддръжници и противници на двете страни, носещи плакати "За" и "Против" страните в спора. Плюс репортери от вестници и телевизии. 
У нас има само репортери. Хората отвън ги няма. 
Сега, някой ще каже - така е само на кино, това е Холивуд, в реалния живот не е така. В реалния живот рядко се случва това. Да бе, знам за филмовите похвати - на времето съветски филм без кон, без чай и без влак нямаше, в Холивуд съдебен процес без сблъсъци пред съда също няма.
И въпреки това трябва идеята е дошла от някъде, нали? Някой, някога, някъде е подкрепил някого. Например демонстрантите в защита на Брадли Манинг. Значи не е съвсем захаросано и холивудско. За тези, които не знаят, Брадли Манинг е обвинен в изнасяне на секретна информация от американската армия и на практика поставил началото на истерията с Уикилийкс.
Къде ли са българите, носещи маска и надпис "Аз съм Илко Радев" (Освен във Великата глупост)?
Къде ли са тези, които искат да живеят нормален живот? 
Къде ли са тези, които вярват, че честният човек ще се издигне с учение и труд до своето място, а не с боядисване на оградки и садене на фиданки под егидата на някоя партия?
Къде ли са тези, които смятат за нормално един студент да спи в 3 през нощта, вместо да обикаля с аверите си бардаците на Студентския град?
Къде ли са тези, които смятат, че мястото на един пернишки (в случая е пернишки) келеш е на строежа с лопата  или на полето с мотиката в ръце, а не в университета?
Станалото в онази нощ в студентското общежитие не е просто битов скандал с фатален край; не е просто нелепо или непредумишлено убийство; не е просто нещастен случай. Нещо много повече е. И защитата на Илко Радев не е била просто на момента да отбие атаката на пияните си съквартиранти. Много повече от това е.
Станалото в студентската стая на блок 22 е сблъсък между настоящето и бъдещето на България.
Не е ли? Точно това е! 
От едната страна е един студент, дошъл от Добруджа чак за да следва, който в 3 през нощта през седмицата е в кревата си. От другата са трима "студенти", току що завършили алкохолен маратон из Студентския град. 
От едната страна е смотанякът, от другата страна са готините пичове. 
От едната страна е този, когото искате да наемете слез 5 години във фирмата си, от другата страна са тези, които реално наемате.
От едната страна е този, когото свързваме с представите си за бъдещето на нацията - скромен, знаещ цената на успеха, устремен, поставил си цел и следващ я; от другата страна е реалността - арогатнта, безпардонна, страхлива (трима срещу един).
И понеже започнах с образ от Холивуд, ако станалото беше част от холивудски сценарий, Илко Радев нямаше да е обвиняем, а точно обратното - щеше да заведе дело за опит за убийство и за системен физически и психически тормоз.
А за съжаление, за пореден път го казвам - не можем да поставим на съдебната скамейка родителите на близнаците - за лошо възпитание. Които пък, по ирония на съдбата, са учители - и тези хора възпитават деца! И понеже много ми се иска поне веднъж в българския филм доброто да победи злото без да има "последно 10" за лошите, понеже искам поне веднъж човешкия закон да вземе връх над алинеите и параграфите, поне веднъж Темида да отсъди правилно затова аз се наемам, ако Илко Радев влезе в съда и аз съм в България тогава да отида до съда и да застана с плакат в негова подкрепа. 
Като в американски филм!

16 коментара:

  1. "От едната страна е смотанякът, от другата страна са готините пичове.
    От едната страна е този, когото искате да наемете слез 5 години във фирмата си, от другата страна са тези, които реално наематe..... "

    Абсолютно !

    ОтговорИзтриване
  2. От една страна са виждащите с очите си, а от другата страна са виждащите с ушите си.

    ОтговорИзтриване
  3. Точно и ясно!Поздравления!!

    ОтговорИзтриване
  4. Александър Стойчев23 март 2012 г. в 0:29

    Лошото е, че в тази държава не си невинен до доказване на противното и дори да те изкарат невинен те дамгосват за цял живот като убиец, било то и при саможертва. Дето се вика "o tempora, o mores!"

    ОтговорИзтриване
  5. Съгласно българското законодателство всеки е невинен до доказване на противното. Но освен институционално правосъдие има и човешко. Хората съдят постъпките и дават етикети. Според това едните бяха наречени пияндурници, пияници и други в този ред, а този който е използвал ножа и с него пробол смъртоносно беше наречен убиец. Е, защо за едните може , а за другия не може? Това, че си се напил веднъж, прави ли те пияница? Но как ще измиеш това като си мъртъв? Живият може да свали от себе си етикета на убиец, но той не показа никакво съжаление за постъпката си. Българският съд ще го оправдае, но греха няма да свали от плещите си. Не видях покаяние, съчувствие, съжаление. Това момче беляза живота си, по-голямо наказание от това няма.Съжалявам за отнетия живот на едно младо и незаслужаващо смъртта момче.

    ОтговорИзтриване
  6. Към последния анонимен
    Вижте, хората (не само у нас) са склонни да раздават правосъдие прибързано, на базата на това, което са чули в началото. Знам, че е редно да чакаме съдът да се произнесе. Само че докато чакам, разсъждавам - какво имам от едната страна, какво имам от другата. Не пропускайте нещо много важно - в колко часа става инцидента, в какъв ден от седмицата, какво е агрегатното състояние на единия и на другия.
    Я се поставете на мястото на Илко. В три през нощта ви нападат трима пияни - какво ще чакате да ви направят, за да хванете ножа?
    Аз съм го казал в поста си - на негово място завеждам дело за опит за убийство - трима пияни ме нападат през нощта, какво друго могат да искат. Ако ме съдят за убийството на близнака, ще твърдя че го е убил брат му или приятелят му - а аз после съм избил ножа от ръцете им и съм го хванал. Ония двамата са били пияни, техните показания вече са съмнителни. Да се оправят, като са толкова умни.
    Помислете и какво щеше да стане, ако нямаше смъртоносен инцидент - близнаците щяха да набият Илко и после щяха да се фукат в общежитието си. Въпросът опира и до чест и достойнство.
    Така че е доста спорно кой и какво е заслужавал. Както е казал българският народ - каквото дирили, намерили.

    ОтговорИзтриване
  7. За разлика от вас, аз гледам и разсъждавам, и не мисля като вас. Проследих всичко, което има написано и намерено от мен в нета за инцидента, разгледах всички видеоновини и снимки на участниците в инцидента. И всичко това го направих интуитивно, защото усетих че нещо не е така както се представя пред обществото. Подразних се на изразената позиция на министъра и намесата на депутата. Е, как да не се замисля, че има нещо не така както ни го показват. Виждала съм пияни момчета, на тази възраст, по-точно те се опиваха от емоции, не толкова от алкохола, защото количеството беше много малко, което бяха изпили.Но при всичките тези случаи никой не даваше уроци на тези момчета, че сами са си виновни и да се оправят, напротив точно обратното, бяха придружени до дома им. В това се вижда кой какъв е, дали има човещина и взаимопомощ. Примери много и от студентските години. Разгледах снимки от профилите във фейсбук на приятелите на близнаците, видях средата им, видях коя е била тяхната класна. Познавам тази госпожа индиректно, с нейния съпруг съм имала служебни ангажименти. Те загубиха сина си преди години, в завода беше толкова тягостно, едвам хората сдържаха сълзите си, на всички им беше много тъжно. За съпругата знаех,че е прекрасен човек и преподавател. Познавам нейна колежка и съм я питала за нея, тя казваше, че е изключителна и се ползва с уважението на учениците си.Няма начин тази жена да не е оставила частица от себе си в учениците си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Попитах моята приятелка за близнаците, тя каза няма нищо вярно в това, което говорят за тях, че били пияници и невъзпитани, напротив били много добре възпитани и кавалери. Това го потвърдиха и техните колеги от университета. Това, че са били пияни във въпросната нощ, и са нарушили реда в общежитието, не ги прави убийци. Аз познавайки младежи като тях, мога да потвърдя, че близнаците нямаше да набият никого и да се фукат с това. В тях няма агресия, дори и пияни не са били агресивни. Само не ми споманавайте за вратата. Подобна врата, от същия материал направена съм видяла счупена, някой си е пробвал силата, искал е да разбере незнайно какво и беше я счупил, не е бил пиян и поставен наказан да стои в коридора. Ако са искали да разбият вратата са могли, но не са знаели как и са чукали , за да им се отключи. От камерите не се знае какво е станало в стаята, а само че е било за не повече от две минути. Имало е бой, защото едното момче е посинено, другите две наранени с нож, като единият удар е бил смъртоносен.Станало е нещо, с което тримата са се уплашили и са дали назаден, и така са мушкани в гръб. Това , което направи впечатление от ФСГ в Добрич, бяха строени учители и ученици в учебно време, за да защитават Илко. Оказа се, че никой не го познава, всичко казваха едно и също, той е добро момче, много амбициозен, искаше да става президент, нещо голямо. Появи се в един репортаж майката, властна и доминираща жена, издържаща със своята заплата семейството, бащата безработен, майката през ваканциите работи в туризма, за да изучи сина си.Виждате ли тука проблема-размяна на роли, майката е поела грижата за издържане на семейството, имала е още едно дете, което е загубила, цялата си любов и грижа е прехвърлила върху единственото си дете. Строго възпитание и свръхамбиции предадени на сина, за да се измъкне от нищетата, да стане някой. Благодарение на обгрижването на семейството си е бил значим. Но отива в големия град, няма приятели, няма близки, вече е никой, трябва сам да се доказва и извоюва уважението на другите. Но не знае как. Иска с агресия да го постигне. Да налага себе си пред съквартирантите. Заформят си конфликти за битови незначителни неща. Е, от тук тръгва всичко.Илко очаква да е тартора той, да му се възхищават, но близнаците не са били в подобна ситуация и не искат да бъдат така третирани и те незнаят как да реагират, отдръпват се и не влизат в никакви отношения със съквартиранта си, пренебрегват го, не приемат насериозно и заплахите за смърт, отправени към тях. Това го прави още по-уязвим, обижда го. Несигурността , страхът от неизвестното, самотността, невъзможността от справяни с действителността, провал на изпитите, всичко се е навързало, трупало се е и го е направило агресивен. Точно тази агресия е причината за случилото се. Никой не и е обърнал внимание. Според мен във въпросната нощ, на момчето му е кипнало, изпаднал е в състояние на гневна ярост, ен е могъл да се овладее. С тези си действия е отключил събраната в себе си омраза и завист към съквартирантите, защото те не са като него, нямат неговите проблеми.Случило се е в малките часове, яростта се е изсипала върху трите момчета, но могло е да стане и през друго време и при други потърпевши. Това е притеснителното, момчето е имало нужда от помощ, но никой не е разбрал, никой не е обърнал внимание на агресията му. Преживявал е личните си неудачи като обида и оскърбление от останалите.

      Изтриване
    2. Не е намерил приятели и отдушник на напрежението в себе си, важно е от време на време да изразява емоциите си, да изпуска парата.Илко като млад и неосъждан досега ще бъде оневинен, след намесата на политици, няма какво друго да се очаква. Но има нещо върху което трябва да се обърне внимание, за свръхамбициите на родителите, решаването на конфликти, взаимното уважение и разбирателство, възпитаването в ценности, за запазване на живота и здравето на другите, неизползавнето на оръжие за решаване на проблемите. Да се работи със затворените младежи, които не успяват да създадат социални контакти, да бъдат обучавани на социални компетенции и да им бъдат показвани алтернативи на насилието, да се научават да преживяват неудачите и т.н. Да не търсят вината в другите, а да работят със себе си. Да не завиждат, да не търсят отмъщение, да се научат да решават конфликтите си и се справят с проблемите си с думи, а не с насилие и оръжие. Да ценят живота и правото на живот на всеки! Да оставят раздаването на правосъдие на съответните органи, а не да влияят с организиране на групи във фейсбук.Да не тласкат случилото се към други случаи, с които няма нищо общо. Преди всичко да бъдат човеци и да се отнасят с нужното внимание и любов едни с други.

      Изтриване
  8. Значи, вижте, нямам нищо против перничани да ми четат блога и да оставят коментари, ама нека не са толкова дълги и нека са по същество.
    Ако вратата на стаята е толкова лесно да бъде разбита, Марио да си я беше разбил и да си влезе - сега най-много да поправяше врата.
    Човек може да се напие и от малко, и от много - човек на 20 години се напива от малко, тъй като едва ли има навик да пие.
    Трима срещу един - какво да коментирам още?
    Не ме вълнуват мненията на родителите нито на едното, нито на другото момче. Всеки един от тях ще защитава своето си.
    Аз да съм, ако ме нападнат трима души, също бих се защитил с каквото ми падне под ръка. Тримата нападатели е трябвало да спрат, след като са видели Илко да взема нож - защо не са спрели?
    Аз съм имал колеги перничани в университета, не мога да се изкажа особено ласкаво за тях - като цяло са си селски тарикати. Не поставям нещата на основата на омраза София-Перник, нито пък позволявам да ми влияят общоприетите стереотипи за Перник и хората му - имам и приятели от там. Близнаците може да са много добри момчета, може да са много културни и възпитани - обаче точно в онзи момент не е било така. Той и Максим Стависки сигурно е много добър човек - идете да го кажете на Мануела Горсова.

    ОтговорИзтриване
  9. Нямаше въобще да пиша, ако не бяхте отправили коментар към моя. Само ще ви кажа, че не винаги е толкова просто, не всичко е черно и бяло. Работила съм с младежи столичани, колко ли различни съдби съм научила. Научих се да гледам и сама да научавам кой какъв е. Преди години имах един разговор със специалист, който работеше тогава в Комисията за противообществени прояви. Исках съвет как да помогна на едно момиче, което беше подложено на тормоз от връстници. Аз очаквах едно, а се оказа друго. Зададе ми въпроса: "Защо искам да помогна, дали не съм била аз самата в това положение и затова?" В първия момент не знаех какво да отговоря, защото не съм била тормозена в училище, нито от приятели в квартала. Но не пренебрегнах поставения въпрос и започнах да се връщам назад във времето. Обвиних се, че съм била безучастна когато някой съученик е тормозил друг, че не съм се намесила и попречила.Една такава тормозена съученичка, незнайно защо отхвърлена от останалите идваше да и помагам в написването на домашните, аз никого не пренебрегвах, понякога давах повече от необходимото.Така около мен се приобщаваха аутсайдерите, незнайно как успяваха да ме опознаят и да се прикрепят към мен. Научих се да помагам и съдействам на търсещите моята подкрепа.Търсих причините и отговор на въпроса, разбрах че за да помогнеш на някого трябва да имаш лична мотивация. Аз успях в случая на момичето, разбрах че когато си с добри намерения и Господ помага.Разбрах причините и всичко, от което имах нужда като информация и нещата се подредиха по най-добрия начин.Оказа се, че вина има и в момичето, затова винаги съм на мнение, че когато има конфликт и двете страни са виновни.Отново се получи дълъг коментар и не по същество. Но едва ли някой чете, за да го затрудни това.

    ОтговорИзтриване
  10. Да ви кажа само, когато има нещо да се случва то се случва. Една кратка история, колкото и да не ми се е вярвало, че това ще ми се случи, но се случи. Бях извикана да давам обяснения във връзка с кражба, станала в моята студентска стая.Аз съм легнала и заспала, но вратата на стаята е отключена. Нямаше как да е друго, защото ако бях заключила нямаше да чуя кога се връщат съквартирантките ми. Имахме само един общ ключ. Те да ме заключат също не става, защото всичко се случва. Е , те са на купон на по-горен етаж и през това време техни познати, които са видяли предния ден къде си държат парите и са ги видяли на купона, влизат и си вземат каквото са търсели. Аз въобще не съм се пробудила, нищо не съм усетила. Чувствах се виновна. Естествено нямах нищо общо с кражбата, но също трябваше да дам показания. Това страшно ме притесняваше и обиждаше, но такъв е реда. Най - интересното моите съквартирантки ми вярваха и когато трябваше да ми съобщат, че следователят ме вика на разпит, те чувстваха голямо неудобство да ми го кажат. Е, поуката, извадихме си индивидуални ключове и повече нямахме условия за подобни инциденти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това пък какво общо има с темата?

      Изтриване
    2. Няма нищо общо. Но написах, че има неща, които не ги искаме, но те се случват. Нито Илко е искал да убие, нито Марио е искал да свърши своя живот по такъв начин.Съдба.Старите хора казват: "Голям залък лапни, голяма дума не казвай." В тази връзка, че вие пишете, че ако сте на мястото на Илко ще подведете за опит за убийство и другите двама и ще отричате, че вие сте взел ножа, защото онези са били пияни и никой няма да вземе показанията им за достоверни.В този случай , ако има нещо тревожно, това са думите на депутата Румен Иванов, който пред твкамерите заявява, че е провел разговор с наблюдаващия прокурор и министъра на вътрешните работи и ще следи много стриктно процеса, като първоначалното обвинение е за умишлено убийство и след неговата намеса, то е променено на убийство при саоотбрана.Мен ме интересува какво е това, което е наклонило разследващите да повдигнат умишлено обвинение.Прочетох някъде, че много често предумишленото убийство се прикрива чрез състоянието на амок. Потърсих малко информация и затова започнах да чета и се интересувам от истинските причини. Аз дори се съмнявам, че е имало нападение и отбрана. Но след като са променили обвинението на убийство при самоотбрана, ще докажат че е имало, спорът ще е около това дали е превишена самоотбраната. Това мен не ме касае, не съм юрист.Вие ме насочвате към случая на Максим Ставийски, но няма нищо общо между него и този. Ако са били пияни и са се качили да шофират, да тук няма какво да ги оневини. Имали са кола, но са се носочили към стаята, а не към колата. Потърсете за един друг случай, за едно момче от Кърджали, което уби майка си и братчето си в състояние на амок. Вижте какви са причините, които са довели до убийството, има връзка с този случай.А във връзка с това кой ще назначи работодателят във фирмата си, ако се довери на специалисти при подбора, със сигурност няма да е Илко , защото за да върви работата в една фирма, има значение и психоклимата. Прочетете за Джейкъб Морено и психометрията. Интересно е да разберете как в една фабрика проблемите се разрешават след като се решат междуличностните проблеми.Ако има разбирателство, има и резултат по отношение на производителността.

      Изтриване
    3. Госпожо, ако искате професионална консултация - жена ми е прокурор. Ще ви светне за разликата между предумишлено (когато го обмислите, планувате, извършите), непредумишлено (когато аз шофирам и прегазя някого фатално) и убийство при самоотбрана. Ако държите да получите информация от по-първа ръка, кажете, ще ви обясня къде да отидете, какво да направите и кой точно закон да нарушите, от там нататък имате служебни срещи с жена ми.
      Илко е човекът, който е спял в 3 през нощта, Илко е човекът, който е бил нападнат от трима пияни. Илко не е лежал и кроял планове как да убие Марио, така че обвинение в предумишлено убийство просто няма да издържи.
      Как ще се разбере кой е държал ножа?
      Как ще се разбере какво е станало?
      Думата на Илко срещу думата на двама пияни нападатели?
      Илко въобще не трябва да стига до съда - напротив, повтарям го - нормалното е да заведе дело срещу останалите двама за опит за убийство. Какво друго е, ако човек спи в 3 през нощта, а други трима пияни му разбиват вратата? Едва ли е за да го завият, да не настине, нали?

      Изтриване
  11. Нали разбирате, че ако съм юрист въобще няма да си задавам въпроси, аз щях да зная. Благодаря за съветите, но не съм страна и нямам нужда от юридическа помощ. Ще ми е интересно какво ще стане с това дело. Това ми е известно, че показанията на пияните момчета няма да натежат пред онези на Илко. А във връзка, че обвинението за предумишлено убийство няма да издържи в съда, възможно е, но притеснителното е, че някой се намесва. Нали още не е внесен обвинителния акт в съда, можеше да се промени по време на следствието, защо се избърза? Не ви ли притеснява този факт? Като човек , който черпи от извора, допустимо ли е намеса на депутат в работата на прокуратурата/следствието? Защо не е завел дело, Илко? Дали ще издържи обвинението? Чия врата разбиват, тя е отключена, това не е ли обща стая? Наистина, как се разбира това, когато се опитват да влязат в своята стая, но не са допускани?

    ОтговорИзтриване

За Бога, братя, коментирайте!